Νέο τεστ για τον προστάτη σώζει από άχρηστες θεραπείες

Ένα τεστ για τον καρκίνο του προστάτη που προβλέπει την επιθετικότητα της νόσου μπορεί να σώσει πολλούς άνδρες από άχρηστες επεμβάσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη. Πρώιμα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο στο Λίβερπουλ δείχνουν ότι ένα γενετικό τεστ μπορεί να διαχωρίσει τους επιθετικούς από τους αργά αναπτυσσόμενους όγκους.

Ένα τεστ για τον καρκίνο του προστάτη που προβλέπει την επιθετικότητα της νόσου μπορεί να σώσει πολλούς άνδρες από άχρηστες επεμβάσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Διαχωρισμός των όγκων

Πρώιμα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο του Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο στο Λίβερπουλ δείχνουν ότι ένα γενετικό τεστ μπορεί να διαχωρίσει τους επιθετικούς από τους αργά αναπτυσσόμενους όγκους.

Μια μεγάλη πρόκληση για τους ειδικούς σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι το αν πρέπει να γίνει ή όχι αφαίρεση του αδένα (ριζική προστατεκτομή). Σήμερα η απόφαση σχετικά με την αφαίρεση του προστάτη βασίζεται σε εξέταση δείγματος του όγκου κάτω από το μικροσκόπιο. Ωστόσο η επέμβαση αυτή συνδέεται με παρενέργειες όπως η υπογονιμότητα, η στυτική δυσλειτουργία και η ακράτεια ούρων.

Ενας από τους ερευνητές που βρίσκονται πίσω από την αξιολόγηση του νέου τεστ, ο καθηγητής Νταν Μπέρνι από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο ανέφερε στο BBC:«Χρειαζόμαστε ένα καλύτερο τεστ καθώς σήμερα υποβάλλουμε σε άχρηστες θεραπείες πολλούς άνδρες οι οποίοι θα πεθάνουν με τον καρκίνο του προστάτη τους και όχι εξαιτίας του. Είναι απαραίτητο να μπορούμε να διαχωρίσουμε τις επιθετικές μορφές από τις ήπιες – οι δεύτερες απαιτούν απλώς παρακολούθηση και όχι επιθετική αντιμετώπιση».

Μέτρηση της δραστηριότητας γονιδίων

Το τεστ που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Myriad Genetics μετρά τα επίπεδα δραστηριότητας γονιδίων μέσα σε ένα δείγμα όγκου που έχει ληφθεί από τον προστάτη. Αν φανεί ότι 31 συγκεκριμένα γονίδια τα οποία εμπλέκονται στο πώς διαιρούνται τα κύτταρα έχουν υψηλή δραστηριότητα, τότε αυτό δείχνει πως ο καρκίνος είναι επιθετικός.

Ο καθηγητής Μπέρνι τόνισε πως η νέα εξέταση μπορεί να αλλάξει ριζικά το τοπίο αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι το κόστος είναι τεράστιο με αποτέλεσμα να μην αναμένεται να υιοθετηθεί από τα συστήματα υγείας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, πρόκειται για το πιο ισχυρό τεστ σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk