Μια ακόμη ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη για τους δεινόσαυρους έκαναν Αμερικανοί ειδικοί. Σχεδόν όλα τα ζώα που ζουν σήμερα σταματούν να αναπτύσσονται σκελετικά μόλις ενηλικιωθούν. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη πολλά είδη δεινοσαύρων συνέχιζαν να αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα ευρήματα

Παλαιοντολόγοι του Μουσείου των Βράχων στη Μοντάνα μελέτησαν απολιθώματα δεινοσαύρων και ειδικότερα εξέτασαν λεπτομερώς το εσωτερικό των οστών τους. Στα οστά των ανήλικων δεινοσαύρων που εξέτασαν εντόπισαν κάποια «κανάλια» στα οποία βρίσκονταν αιμοφόρα αγγεία και οστεοκύτταρα, μια κατηγορία κυττάρων που παίζουν κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό των οστών.

Εκπληκτοι διαπίστωσαν τα ίδια χαρακτηριστικά και στα οστά ενήλικων δεινοσαύρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές η οστική μάζα και ενδεχομένως το μήκος των δεινοσαύρων αυξάνονταν μόνιμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα εντοπίστηκαν σε ένα ενήλικο Αλλόσαυρο και σε Τυραννόσαυρους ρεξ. «Αναμφισβήτητα ο Αλλόσαυρος συνέχιζε να αναπτύσσεται μέχρι τη στιγμή που πέθανε. Επίσης όλα τα δείγματα των Τυραννόσαυρων ρεξ που μελετήσαμε δείχνουν ότι και εκείνοι συνέχιζαν να αναπτύσσονται μέχρι τη στιγμή που πέθαναν» ανέφερε ο Τζακ Χόρνερ, επικεφαλής της μελέτης παρουσιάζοντας την σε συνέδριο παλαιοντολογίας στο Λος Αντζελες. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».