Ένα νέο μέλος έρχεται να προστεθεί στην οικογένεια των δελφινιών – ή, για να το πούμε πιο επίσημα, στους Δελφινίδες – χάρη σε αναλύσεις που έκαναν επιστήμονες στο γενετικό υλικό και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των κητωδών της Ασίας και του Ατλαντικού Ωκεανού. Το νέο είδος ανήκει στο γένος των υβοδέλφινων και ζει στα νερά της Αυστραλίας.
Δελφίνια με «καμπούρα»
Το γένος αυτό των δελφινιών των ωκεανών, το οποίο έχει ονομαστεί έτσι εξ αιτίας μιας μικρής «καμπούρας» που φέρει μπροστά από το ραχιαίο πτερύγιό του, ζει στα νερά της Αφρικής, της Νότιας Ασίας και της Αυστραλίας και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο αντικείμενο «διαμάχης» μεταξύ των βιολόγων.
Η κρατούσα άποψη επιμένει ότι υπάρχουν μόνο δυο είδη του, το υβοδέλφινο του Ειρηνικού (Sousa chinensis), που ζει στον Ινδικό και στον Ειρηνικό Ωκεανό, και το υβοδέλφινο του Ατλαντικού (Sousa teuszii), που ζει στις δυτικές ακτές της Αφρικής. Ορισμένοι επιστήμονες όμως υποστηρίζουν ότι τα είδη είναι περισσότερα – κάποιοι θεωρούν ότι στα υβοδέλφινα του Ειρηνικού υπάρχει ένα δεύτερο είδος, το υβοδέλφινο του Ινδικού (Sousa plumbea), ενώ ορισμένοι μιλάνε και για υπο-είδη που ζουν στην Ινδονησία.
Όχι μόνο δυο, αλλά τρία είδη!
Για να λύσουν το ζήτημα επιστήμονες του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη με επικεφαλής τον Μάριτιν Μέντες ανέλυσαν γενετικό υλικό από 235 δελφίνια όλων των ειδών και εξέτασαν τα κρανία 180 δελφινιών συγκρίνοντας 24 μορφολογικά χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Molecular Ecology», διαπίστωσαν ότι τα υβοδέλφινα που ζουν στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό ανήκουν τελικά όχι σε δυο, αλλά σε τρία ξεχωριστά είδη: το Sousa chinensis, το Sousa plumbea και ένα τρίτο, το οποίο ζει στα βόρεια της Αυστραλίας και θα πρέπει να αποκτήσει το δικό του, ξεχωριστό όνομα.