Το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους με «ισχυρότερα εργαλεία» από τα ήδη γνωστά έθεσε μετ’ επιτάσεως την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
Στην ίδια εκδήλωση ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια έβδομη συνεχόμενη χρονιά με ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2014 αν δεν ληφθούν αναπτυξιακά μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΠΕ, ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, υποστήριξε στην τελευταία του έκθεση πως αναμένει μηδενική ανάπτυξη το 2014 έναντι μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά 0,6% που προβλέπει το μνημόνιο.
Στην ημερίδα με τίτλο «Προκλήσεις και Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας» συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, καθηγητής κ. Νίκος Φίλιππας υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου κ. Αλέκου Λιδωρίκη.
Στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανέφερε το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους περιγράφοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης με την παρακάτω σειρά. Μόλις επιβεβαιωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Απρίλιο από τη Eurostat, η ελληνική πλευρά θα αξιώσει, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, την έμπρακτη συμβολή των εταίρων στην ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. «Επιθυμούμε και επιδιώκουμε να διευθετηθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν, με άμεσο και καθαρό τρόπο» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Ρεαλιστικές λύσεις και τεχνικές υπάρχουν. Ισως απαιτηθούν και ισχυρότερα εργαλεία».
Η τοποθέτηση προκάλεσε τα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων, στα οποία ο κ. Σταϊκούρας απάντησε σιβυλλικά, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους. Στο ερώτημα αν στα πρόσθετα εργαλεία θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ένα νέο «κούρεμα» ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε την κατηγορηματική διάψευση. «Είμαστε σε διαπραγμάτευση» αρκέστηκε να πει. «Ουδέν σχόλιον» ήταν και η απάντησή του στο ερώτημα αν η τρόικα επιμένει στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού άνω των 2 δισ. ευρώ το 2014. Νωρίτερα είχε τονίσει ότι «εφέτος θα υπάρξει ένα μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Οικονομικών κ. Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι «το μνημόνιο απέτυχε εκ του αποτελέσματος, καθώς το δημοσιονομικό σοκ που προκλήθηκε δεν εξισορροπήθηκε από την αναπτυξιακή του ατζέντα» γιατί, όπως τόνισε, «και αυτή ήταν λάθος».
«Καμπανάκι» ύφεσης
Από την πλευρά του ΠαΣοΚ ο κ. Σαχινίδης υποστήριξε ότι «ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί» και ότι αυτή πρέπει να είναι η γραμμή της ελληνικής πλευράς εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα τόσο για τον Προϋπολογισμό του 2014 όσο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-1017. Ο πρώην υπουργός προχώρησε ένα βήμα παρακάτω λέγοντας: «Η έμφαση πλέον πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση και επιτάχυνση του μετασχηματισμού της οικονομίας σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή. Με το πέρασμα της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή που είναι αναγκαία. Διαφορετικά, η χώρα θα βρεθεί για ακόμη μία χρονιά σε ύφεση». Η υλοποίηση του απευκταίου σεναρίου θα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί το 2014 για έβδομη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση, καθώς η χώρα μας μπήκε σε αυτόν τον κύκλο το 2008.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 31 Οκτωβρίου 2013
HeliosPlus