Έναν επισκέπτη που το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με την πολύκροτη υπόθεση Λαμπράκη, είχε η έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με τίτλο «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη». Τον ανακριτή της υπόθεσης, ο οποίος παρά τις άνωθεν παρεμβάσεις και πιέσεις και ενάντια στο κλίμα μισαλλοδοξίας και αυταρχισμού της εποχής, όρθωσε το ανάστημά του αποκαλύπτοντας ότι ο θάνατος του βουλευτή της ΕΔΑ δεν ήταν «ατύχημα», όπως υποστήριζε η ηγεσία της Χωροφυλακής, αλλά δολοφονία. Πρόκειται για τον κ. Χρ. Σαρτζετάκη, πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ως νεαρός πρωτοδίκης ανέλαβε τότε (1963) να διενεργήσει τις ανακρίσεις για την υπόθεση (με εισαγγελέα τον Δημήτριο Παπαντωνίου που κατόπιν αντικαταστάθηκε από τον Στυλιανό Μπούτη και υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Εφετών Παύλου Δελαπόρτα).
Παρά τις σοβαρές δυσκολίες και προσκόμματα που έθετε η Χωροφυλακή Θεσσαλονίκης αποκρύβοντας κρίσιμα στοιχεία και εκφοβίζοντας μάρτυρες της υπόθεσης και παρά τις παρεμβάσεις άνωθεν -από τον τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μετέπειτα «πρωθυπουργό» της χούντας, Κωνσταντίνο Κόλλια- ο κ. Σαρτζετάκης, στοιχειοθέτησε ότι επρόκειτο για προμελετημένο έγκλημα και αποκάλυψε τους ηθικούς αυτουργούς. Εκτός από τους παρακρατικούς Σπύρο Γκοτζαμάνη και Μανώλη Εμμανουηλίδη που εκτέλεσαν το αποτρόπαιο σχέδιο δολοφονίας του Λαμπράκη πέφτοντας επάνω του με ένα τρίκυκλο και χτυπώντας τον θανάσιμα στο κεφάλι μπροστά στα μάτια της αστυνομίας που είχε οργανώσει «αντισυγκέντρωση» την βραδιά της 22ας Μαίου 1963 ενάντια σε συγκέντρωση της «Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη» (ΕΕΔΥΕ) στην Θεσσαλονίκη, στο σκαμνί κάθισαν πανίσχυρα πρόσωπα της Χωροφυλακής όπως ο Κων. Μήτσου, υποστράτηγος και επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος, ο συνταγματάρχης Ευθ. Καμουτσής, διευθυντής της Αστυνομίας, ο συνταγματάρχης Μ. Διαμαντόπουλος ο μοίραρχος Τρ. Παπατριανταφύλλου κ.ά. Στους υπαιτίους (ως ηθικούς αυτουργούς σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως) ο ανακριτής Σαρτζετάκης είχε συμπεριλάβει και τους υπομοίραρχο Εμ. Καπελώνη, διοικητή του αστυνομικού τμήματος Τριανδρίας και Ξεν. Γιοσμά που είχε καταδικαστεί ως δοσίλογος στην κατοχή και ήταν πρόεδρος της παρακρατικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχε ο Γκοτζαμάνης, οδηγός του τρικύκλου (ο Γιοσμάς καταδικάστηκε …για διατάραξη της κοινής ειρήνης).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι δολοφόνοι του Λαμπράκη ουδέποτε θα είχαν συλληφθεί, παρά το γεγονός ότι η επίθεση κατά του φιλειρηνιστή βουλευτή της ΕΔΑ έγινε μπροστά στα μάτια της αστυνομίας που όμως δεν κινήθηκε καν, εάν κάποιος Θεσσαλονικιός, ο Μανόλης Χατζηαποστόλου (γνωστός με το παρατσούκλι «Τίγρης») δεν είχε πηδήσει πάνω στην καρότσα του τρίκυκλου και δεν πάλευε για ώρα μαζί τους.
Ο ίδιος ο κ. Σαρτζετάκης δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων: «Η υπόθεση της δολοφονίας του Λαμπράκη είχε συνταράξει το πανελλήνιο και επιπλέον διέσυρε διεθνώς την Ελλάδα. Ήμουν νεοφερμένος τότε στη Θεσσαλονίκη, ως Πρωτοδίκης, και είχα αναλάβει ανακριτής για μια περίοδο δύο ετών. Στις 22 Μαΐου γίνεται η δολοφονία του Λαμπράκη και η υπόθεση ανατίθεται σε εμένα καθ’ υπόδειξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αναλαμβάνω την υπόθεση και βλέπω το χάος. Ένα ήταν το δίλλημα: ΄΄Ή θα είμαι Δικαστής ή δεν θα είμαι΄΄. Αποφάσισα λοιπόν, από οικογενειακή παράδοση, από το δίδαγμα του μακαρίτη του πάτερα μου, να κάνω το καθήκον μου. Τίποτα περισσότερο από αυτό. Πολλοί είπαν πως ήμουν ΄΄ήρωας΄΄. Δεν ήμουν απολύτως τίποτα. Εφήρμοσα το Νόμο και τίποτα παραπάνω, έχοντας ήσυχη την συνείδηση μου». Κάλεσε δε «να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη η οποία ό,τι αποφασίζει το αποφασίζει εν επιγνώσει και κατά συνείδηση». «Αυτό το λέω ελευθέρως και με υπερηφάνεια διότι κι εγώ διετέλεσα Δικαστής», ανέφερε ο κ. Σαρτζετάκης.