Την εκτίμηση ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συμφωνίας με την τρόικα για τα ανοιχτά θέματα του 2014 (δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό) χωρίς την επιβολή νέων οριζόντιων μέτρων, διατυπώνουν οι αναλυτές της Eurobank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Δεν αποκλείουν όμως στοχευμένες παρεμβάσεις (πχ σε υψηλές συντάξεις ή σε παροχές ασφαλιστικών ταμείων) για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς αποτελέσματος. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η λύση για το χρέος καθυστερεί.

Στην ανάλυσή της, η Eurobank τονίζει ακόμη ότι το μεταρρυθμιστικό κενό στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, παρά τη σημαντική βελτίωση που κατέγραψε η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον δείκτη Doing Business για το τρέχον έτος.

Όπως επισημαίνει η Eurobank, αν και βάσει του δείκτη ανταγωνιστικότητας Doing Business η ελληνική οικονομία κατατάσσεται 17 θέσεις υψηλότερα το 2013, από την 89η θέση το 2012 στην 72η το 2013, το μεταρρυθμιστικό κενό παραμένει υψηλό, στις 37,5 ποσοστιαίες μονάδες από το βέλτιστο επίπεδο μεταρρυθμίσεων.

Το έργο της κυβέρνησης όσον αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων κατά την χρονιά που πέρασε ήταν σημαντικό, σημειώνει η Eurobank Research, προσθέτοντας ότι η βελτίωση κατά 17 θέσεις μέσα σε ένα χρόνο οφείλεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν και εφαρμόστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση κατά την περίοδο Ιουνίου 2012-Μαρτίου 20133.

Υπογραμμίζει δε, πως όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δείκτη Doing Business, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων, την προστασία των επενδυτών και τον εξωτερικό τομέα οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, προσθέτει, μια σειρά από άλλους υποδείκτες δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας. Στους υποδείκτες αυτούς περιλαμβάνεται οι σχετικοί με την πληρωμή φόρων, την εκκαθάριση πτωχυμένων επιχειρήσεων, την καταγραφή ακίνητης περιουσίας κτλ.

«Διαφαίνεται συμφωνία χωρίς οριζόντια μέτρα»

Χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την επόμενη περίοδο για την εφαρμογή του προγράμματος και την έξοδο από την κρίση, οι αναλυτές της Eurobank κάνουν εκτενή αναφορά στις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει, είναι αναγκαίο να ολοκληρώσει: α) τις προαπαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ,

β) να ολοκληρώσει την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2014 συμπεριλαμβανομένων των λύσεων για το πρόβλημα του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού του 2014,

γ) να ολοκληρώσει την κατάρτιση του ΜΠΔΣ 2014-17 και την ταυτοποίηση των μέτρων για το 2015-16 αν τελικά κριθούν απαραίτητα και

δ) να προετοιμάσει το έδαφος για την έναρξη του επίσημου διαλόγου για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

«Κρίνουμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τα θέματα του 2014 (δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό) χωρίς την επιβολή νέων οριζόντιων μέτρων. Δεν αποκλείουμε όμως στοχευμένες παρεμβάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς αποτελέσματος του 2014» αναφέρει η Eurobank.

Σύμφωνα με την Eurobank, οι βασικοί άξονες της στάσης της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά περιλαμβάνουν:

– Συμφωνία κυβέρνησης τρόικας για την αποφυγή οριζόντιων μέτρων για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2014.

– Σχέδιο στοχευμένων παρεμβάσεων σε ασφαλιστικό και δαπάνες ΔΕΚΟ και δημόσιων οργανισμών

– Καταθέσεις εγχώριου ιδιωτικού τομέα: το Σεπτέμβριο μειώθηκαν κατά 719 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων. Αναμένεται περαιτέρω μείωση τους επόμενους μήνες για τους ίδιους λόγους.

– Χρηματοδότηση εγχώριου ιδιωτικού τομέα: συνέχισε την πτωτική της πορεία το Σεπτέμβριο (-3,9% ετήσια μεταβολή), ωστόσο ο ρυθμός μείωσης παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Επίσης, στην έκθεση εκτιμάται πως θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 καθώς και αύξησή του για τα επόμενα χρόνια (ο στόχος για το 2014 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δις. ή 1,6% του ΑΕΠ, 3,0% του ΑΕΠ για το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ για το 2016 κτλ). Μεταβολή των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο από το 2014 και μετά μπορεί να υπάρξει μόνο αν κάτι τέτοιο προβλεφθεί στην αναμενόμενη (για την Άνοιξη του 2014) συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Σημειώνεται ότι, πέρα από την παρούσα αξιολόγηση θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες τρείς (Δεκέμβριος 2013, Μάρτιος 2014 και Ιούνιος 2014) μέχρι να λήξει η χρηματοδότηση από τους εταίρους της ευρωζώνης. Η χρηματοδότηση του ΔΝΤ αλλά και οι σχετικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν μέχρι το 2016. Συνεπώς, ο χρόνος για την λήξη της χρηματοδότησης είναι περιορισμένος.

Η Eurobank αναμένει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση για την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Κάθε καθυστέρηση στην εφαρμογή τους είναι δυνατό να προκαλέσει και ανάλογη καθυστέρηση στην υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων και κυρίως στις αποφάσεις για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας του χρέους, σημειώνουν οι αναλυτές.

Όμως, «η παράταση της αβεβαιότητας για το ζήτημα του χρέους θα θέσει σε κίνδυνο την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2014», τονίζει η Eurobank.