Σημαντικές αλλαγές βρίσκονται προ των πυλών στο νόμο της ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ξεπερασμένο, εκτιμώντας ότι δημιουργεί εμπόδια στην προσπάθεια επιστροφής των τεσσάρων συστημικών ομίλων στον ιδιωτικό τομέα.
Η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σε συνεργασία με την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος εναλλακτικά σενάρια που από τη μία πλευρά θα διευκολύνουν τη σταδιακή αποχώρηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και από την άλλη θα διασφαλίζουν την ευστάθεια του συστήματος.
Η διαδικασία αυτή, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, συνδέεται άμεσα τόσο με τη διαδικασία των ασκήσεων αντοχής που θα έχει ολοκληρώσει η Τράπεζα της Ελλάδος το αργότερο έως και τις αρχές του 2014, όσο και με τη μερική ιδιωτικοποίηση της Eurobank, η οποία θα πρέπει να επιχειρηθεί βάση των μνημονιακών υποχρεώσεων έως το τέλος του α΄ τριμήνου του νέου έτους.
Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι έως το τέλος της φετινής χρονιάς είναι αναγκαία η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ή τουλάχιστον η οριστικοποίηση των βασικών σημείων του νέου πλαισίου, ώστε το ΤΧΣ να έχει στη διάθεσή του τα απαραίτητα εργαλεία που θα του επιτρέψουν να κινηθεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, δεδομένων και των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές.
Νέος γύρος αυξήσεων
Εφόσον από τα νέα στρες τεστ που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, θα πρέπει η διοίκηση του Ταμείου να γνωρίζει τις εναλλακτικές επιλογές του σε σχέση με το βαθμό και τον τρόπο εμπλοκής του σε ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύκλο εκδόσεων νέων μετοχών.
Ζητήματα όπως η δυνατότητα κάλυψης μέρους των πιθανών αυξήσεων κεφαλαίου, αλλά και οι τιμές στις οποίες θα διατεθούν οι νέοι τίτλοι στην επενδυτική κοινότητα, θα πρέπει σύντομα να διευκρινιστούν.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται στους τρεις από τους τέσσερις μεγαλύτερους ομίλους (Alpha, Πειραιώς, Εθνική), οι μέτοχοι των οποίων διατήρησαν τον έλεγχο του management, να υπάρξουν αλλαγές και στο καθεστώς των warrants.
«Η διοίκηση του ΤΧΣ θα πρέπει να γνωρίζει τα περιθώρια που έχει να »γράψει» σήμερα ζημιές από τη συμμετοχή του στις τράπεζες, εφόσον κρίνει πως με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιεί τις απώλειες από την επένδυσή του στον κλάδο» επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, οι οποίες χαρακτηρίζουν αναπόφευκτο να χαθεί μεγάλο μέρος του πακέτου των 50 δισ. ευρώ.
2 δισ. ευρώ θέλει η Eurobank
Από την άλλη πλευρά, για τη Eurobank πηγές από το ΤΧΣ εκτιμούν ότι οι ανάγκες σε «φρέσκα» κεφάλαια θα κινηθούν στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, αν και αναμένουν τα αποτελέσματα των ελέγχων της Blackrock για τον τελικό λογαριασμό.
Όπως εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, το Ταμείο θα συνεισφέρει εκ νέου στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, στην περίπτωση που δεν εκδηλωθεί επαρκές επενδυτικό ενδιαφέρον και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την τιμή στην οποία θα διενεργηθεί η αύξηση, αλλά και τα κίνητρα που θα δοθούν στους επενδυτές.
Αυτή τη στιγμή το απόθεμα από το πακέτο στήριξης του τραπεζικού κλάδου είναι τουλάχιστον 10,3 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί από το προϊόν της εκκαθάρισης των «κακών» τραπεζών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του κλάδου, αλλά και από τον τελικό υπολογισμό του χρηματοδοτικού κενού των Probank και FBBank.