Η πρώτη στην ιστορία τούρκικη αρχαιολογική ανασκαφική αποστολή στην Τροία παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Ομάδα αρχαιολόγων από το τουρκικό πανεπιστήμιο Τσανάκαλε Ονσεκίζ Μαρτ, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Τροία, επρόκειτο το περασμένο καλοκαίρι να πραγματοποιήσει την πρώτη ανασκαφή από… αξίνες Τούρκων στην περιοχή, αλλά όπως γράφει η εφημερίδα Hurriyet, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε λόγω αξεπέραστων γραφειοκρατικών εμποδίων.
Ο καθηγητής Αρχαιολογίας του εν λόγω πανεπιστημίου Ρουστέμ Ασλάν θα ηγείτο των ανασκαφών, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Αμερικανό καθηγητή αρχαιολογίας Γουίλιαμ Εϊλγουορντ του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον που ειχε συμφωνήσει το χειμώνα του 2012 να κάνει εκείνος την ανασκαφή. Ωστόσο, η ομάδα των Αμερικανών ανακοίνωσε πριν μερικούς μήνες πως τελικά θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2014.
Ο Ασλάν δήλωσε διατεθειμένος να συνεχίσει αυτός τις ανασκαφές. Έπεσε όμως πάνω στο «τέρας» της τουρκικής γραφειοκρατίας. Υπεβλήθη η σχετική αίτηση στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά η μία διεύθυνση παρέπεμπε στην άλλη. Η καθυστέρηση ήταν τόσο μεγάλη που παρήλθε η ανασκαφική περίοδος ( πάντοτε θερινή ) χωρίς να εκδοθεί καμία άδεια. Ακόμη κι αν εκδιδόταν όμως, θα χρειαζόταν να επικυρωθεί από το υπουργικό συμβούλιο, αρμοδίως αιτιολογημένη από κρατικές υπηρεσίες.
Ολα αυτά συμβαινουν την ώρα που χτίζεται ένα μουσείο, που θα εκθέτει τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Τροία και που έχει προγραμματιστεί να ανοίξει τις πύλες του το 2014. Η κυβέρνηση τουπρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαιώνει ότι οι εργασίες για την κατασκευή του μουσείου συνεχίζονται απρόσκπτα και θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο χρονοδιάγραμμα.
Αρχαιολογικές ανασκαφές στην Τροία γίνονται εδώ και περίπου 140 χρόνια, ωστόσο οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι έως σήμερα έχει ερευνηθεί λιγότερο από το ένα πέμπτο του συνολικού χώρου.
Ο καθηγητής Εϊλγουορντ, ο οποίος θεωρείται ειδικός για την Τροία, σκόπευε να αξιοποιήσει συστηματικά τις νέες τεχνολογίες και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις αναλύσεις βιολογικού υλικού τόσο δειγμάτων DNA και πρωτεϊνών από ανθρώπους και ζώα, όσο κι υπολειμμάτων που έχουν βρεθεί μέσα σε κεραμικά αγγεία από αρχαίες κουζίνες και αίθουσες συμποσίων.
Οι έως τώρα έρευνες έχουν αποδείξει ότι η Τροία –που ήρθε στο προσκήνιο στη δεκαετία του 1870 με τις ανακαλύψεις του Γερμανού αρχαιολόγου Ερρίκου Σλίμαν – κατοικούνταν συνεχώς επί 4.500 χρόνια, από την αρχή της Εποχής του Χαλκού δηλαδή έως τον 13ο αιώνα μ.Χ., όταν εγκαταλείφθηκε.