Το ότι ελέγχεται δεν σημαίνει ότι είναι κλέφτης. Το σωστό, σωστό. Για τον Γιάννο Παπαντωνίου ο λόγος, ο οποίος θα εξηγήσει πέντε πραγματάκια στους εισαγγελείς σχετικά με την περιουσία του. Είχε όλο το χρόνο να στύψει το μυαλό του για να θυμηθεί. Είναι ελαφρώς ξεχασιάρης ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ, σε σημείο να παραβλέπει ότι έχει στην τράπεζα 2,2 εκατ. ευρώ. Όχι ο ίδιος, η κυρά του. Ούτε καν αυτή, ο πρώην σύζυγός της. Τον έμπλεξαν δηλαδή.
Δεν θα πούμε τίποτε κακό ούτε θα προτρέξουμε. Υπάρχουν δικαστικές αρχές για να κρίνουν. Μπορούμε όμως να επισημάνουμε ότι εφεξής οι πολιτικοί θα προσέχουν. Στην απίθανη περίπτωση που τους περάσει από το μυαλό να πάρουν μίζα, θα το ξανασκεφτούν επειδή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούν. Σύντομα θα παραδοθεί στην Εισαγγελεία Εγκλημάτων Διαφθοράς το πρώτο μέρος πορίσματος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σε αυτό συγκεντρώνονται οικονομικά στοιχεία για τον πρώην υπουργό. Ο γενικευμένος οικονομικός και φορολογικός έλεγχος ξεκίνησε το 2010 και αφορά ακίνητα, λογαριασμούς τραπέζης, γενικά περιουσιακά στοιχεία του ιδίου και στενών συγγενών.
Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί κρατά τόσα χρόνια ένας έλεγχος, ο οποίος αφήνει σκιές. Υπάρχουν υποθέσεις που πρέπει να συσχετιστούν, υποθέσεις περίπλοκες που αφορούν τις συμβάσεις για τα υποβρύχια τύπου 209, την αγορά των ελικοπτέρων «Απάτσι», τις συμβάσεις για τα άρματα Leopard, τις συμβάσεις για τις φρεγάτες. Αφορούν επίσης την παραγγελία παρεμβολέων και συστημάτων ακρόασης, μια παραγγελία που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ , για την οποία παραπέμπονται ποινικά 19 άτομα, στρατιωτικοί και προμηθευτές. Να επισημάνουμε ότι αυτήν την παραγγελία την υπέγραψε ο Τσοχατζόπουλος λίγες ώρες πριν παραδώσει το υπουργείο στον Παπαντωνίου.
Βάζοντας όλα τα στοιχεία σε λίγες παραγράφους δημιουργούνται εντυπώσεις. Για να μην κακολογούμε αδίκως τον Γιάννο Παπαντωνίου πρέπει να πούμε ότι τα 2,2 εκατ. ευρώ του λογαριασμού της Γενεύης είχαν κατατεθεί στην HSBC τo 2000. Ανέλαβε υπουργός Αμύνης τον Οκτώβριο του 2001. Ακόμη κι αν έχει τεράστια περιουσία δεν μπορεί να κατηγορηθεί εκ του προχείρου για απάτες εφόσον δεν έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη.
Να τα πούμε όμως όλα: δεν κατήγγειλε καμία σύμβαση από αυτές που παρέλαβε και ήταν ύποπτες. Δεν είπε ποτέ ότι οι ρήτρες λειτουργούν όλες σε βάρος του Δημοσίου, δεν άσκησε πολιτικό ρόλο σε αυτές τις υποθέσεις και σίγουρα συνέβαλε στην εκτίναξη του εθνικού χρέους. Ηταν η εποχή που το κράτος αγόραζε εξοπλισμό ο οποίος όχι μόνο δεν ήταν χρήσιμος αλλά δεν παραδιδόταν κιόλας.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν: αν ο Γιάννος αποδείξει ότι έζησε μόνο από το καθαρό χρήμα της μισθοδοσίας του, θα διωχτεί για κάποιο άλλο έγκλημα; Βάσει Συντάγματος τα εγκλήματα των υπουργών παραγράφονται, το στίγμα της βλακείας όμως παραμένει. Προσώρας μόνο αυτό μπορούμε να σχολιάζουμε.