Την κρισιμότερη περίοδο της ιστορίας τους διανύουν οι συνεταιριστικές τράπεζες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής τους. Πρόκειται για ένα εγχείρημα καθοριστικό για τη βιωσιμότητα του κλάδου, ο οποίος καλείται να μετρήσει τις δυνάμεις του και να διεκδικήσει τον νέο ρόλο του στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε στη χώρα μας μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκτιμήσει το ύψος των ελλειμμάτων για την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και τη διατήρησή τους πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, σε 82 εκατ. ευρώ. Οι ανάγκες αυτές θα πρέπει να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από ίδια μέσα, καθώς το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση εκκαθάρισης κάποιας τράπεζας που δεν θα τα καταφέρει, προς διασφάλιση των καταθετών της.

«Πρόκειται για μικρά ποσά που πρέπει να βρεθούν σε κάθε τράπεζα και ως εκ τούτου ο στόχος συγκέντρωσής τους είναι επιτεύξιμος»
υπογραμμίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο Νίκος Μυρτάκης, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας (ΕΣΤΕ). Οπως επισημαίνει ο ίδιος, η διαχρονική σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες και η στήριξη που έχει παράσχει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμματισμένων αυξήσεων κεφαλαίου. «Ηδη οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, με τη συμμετοχή στις αυξήσεις να κινείται σε υψηλά επίπεδα» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Οπως έχει συμφωνηθεί με τις Αρχές, ο πρώτος «γύρος» κεφαλαιακής ενίσχυσης αφορά τις 6 από τις 13 συνεταιριστικές τράπεζες που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, οι οποίες πρέπει άμεσα να ενισχύσουν τους σχετικούς δείκτες, βάσει της νομοθεσίας. «Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κάλυψη των αναγκών μέσα στον Οκτώβριο, ωστόσο λόγω της καθυστερημένης έναρξης της διαδικασίας είναι πιθανόν να δοθεί παράταση στην προθεσμία» εξηγεί ο κ. Μυρτάκης. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η φάση, προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ, θα ξεκινήσει ο προγραμματισμός και για τις αυξήσεις των υπόλοιπων επτά τραπεζών, «με στόχο την επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας σε επίπεδα που θα τους επιτρέψουν να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην αγορά».
Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι κινήσεις, θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η ανασυγκρότηση του κλάδου. Οπως επισημαίνει ο κ. Μυρτάκης, η αναδιάρθρωση που έχει σχεδιαστεί από την ΕΣΤΕ προβλέπει θεσμικές αλλαγές που αφορούν θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και διευκόλυνσης συνεργασιών, καθώς και οργανωτικές / λειτουργικές αλλαγές. «Εξετάζουμε τόσο τις συγχωνεύσεις, όπου απαιτείται, όσο και την ενίσχυση του κεντρικού ρόλου της Πανελλήνιας Τράπεζας σε θέματα συντονισμού και παροχής κοινών προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν το μεγαλύτερο φάσμα της τραπεζικής λειτουργίας» τονίζει ο κ. Μυρτάκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ