Μπροστά στο επικείμενο «ναυάγιο» του Ταμείου των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων (ΟΑΕΕ) της χώρας αλλά και στη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Ταμείο των μισθωτών (ΙΚΑ) βρίσκεται η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του συμβούλου του ΔΝΤ και της κυβέρνησης κ. Πατρίκ ντε Μετς η ραγδαία αύξηση των ανείσπρακτων ασφαλιστικών εισφορών και η αδυναμία οργάνωσης και άμεσης λειτουργίας της εισπρακτικής εταιρείας των Ταμείων (ΚΕΑΟ) απειλούν το σύστημα και τη συνολική προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
  • Την 1η Σεπτεμβρίου 2013 το IKA-ETAM είχε 124.467 οφειλέτες με οφειλή άνω των 5.000 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσόν των οφειλών τους ήταν 12,3 δισ. ευρώ.
  • Ο ΟΑΕΕ έχει 388.073 οφειλέτες με οφειλή άνω των 5.000 ευρώ και το συνολικό ποσόν των οφειλών τους ήταν 8,7 δισ ευρώ.
Δηλαδή οι σωρευμένες – συνολικές οφειλές στα δύο Ταμεία έφθασαν τα 21 δισ. ευρώ (!), εκ των οποίων το ένα τρίτο δημιουργήθηκε τα τέσσερα χρόνια του μνημονίου.
Κατόπιν τούτων το ΔΝΤ εισηγείται στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης –για όλους όσοι δεν μπήκαν στη ρύθμιση –με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, αλλά και να υποχρεώσει όλους όσοι χρωστούν στο Ταμείο τους (κυρίως στον ΟΑΕΕ) πρώτα να εξοφλούν τις οφειλές τους και στη συνέχεια να παίρνουν σύνταξη.

1. Εχει πραγματοποιηθεί σημαντικό έργο προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το ΚΕΑΟ αλλά μένει να γίνουν ακόμη πολλά. Εχει τοποθετηθεί η επικεφαλής του νέου φορέα και το κτίριο και οι εγκαταστάσεις της κεντρικής υπηρεσίας του έχουν διαμορφωθεί και στελεχωθεί με 30 άτομα από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
2. Αρκετά ζητήματα κρίσιμης σημασίας για την επιτυχή υλοποίηση είναι ακόμη σε εκκρεμότητα, όπως η θέσπιση όλων των εκκρεμών υπουργικών αποφάσεων, ο καθορισμός των λειτουργικών απαιτήσεων και των επιχειρησιακών διαδικασιών για τη διαβίβαση των οφειλών στο ΚΕΑΟ και η δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων οφειλετών.
3. Αποδεικνύεται δύσκολο να υπερκεραστεί η έλλειψη εμπιστοσύνης και να υπάρξει δέσμευση στη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία του ΚΕΑΟ μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών. Κρίσιμης σημασίας θα είναι να υπάρξει ισχυρή ηγεσία από πλευράς του υπουργείου Εργασίας ώστε να ξεπεραστεί η αντίσταση που προβάλλουν κάποια ανώτερα στελέχη στη μεταφορά στοχευμένων οφειλών στο ΚΕΑΟ.
4. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ορίζεται ως προαπαιτούμενη δράση ότι το ΚΕΑΟ θα έχει την υποχρέωση να εισπράττει τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές του OΓΑ και του ETAA από 1ης Ιανουαρίου 2014. Επί του παρόντος το θέμα δεν έχει συζητηθεί καθόλου ή έχει συζητηθεί ελάχιστα με τους ανώτερους αξιωματούχους του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ.
5. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα του Ιουλίου όρισε τη δέσμευση να στελεχωθεί το ΚΕΑΟ με 600 υπαλλήλους ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
6. Διαβίβαση οφειλών στο KEAO. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όρισε τη δέσμευση να διαβιβαστούν στο ΚΕΑΟ 4,2 δισ. ευρώ εισπράξιμων οφειλών ΕΚΑ ως το τέλος Αυγούστου. Κατά τις Αρχές, το ποσόν αυτό αποτελείται από 200 εκατ. ευρώ οφειλές του OAEE και 4 δισ. ευρώ οφειλές του IKA-ETAM. Το κριτήριο που χρησιμοποίησε ο ΟΑΕΕ για να προσδιορίσει το ύψος των διαβιβάσιμων οφειλών στα 200 εκατ. ευρώ ήταν η ετοιμότητα των εν λόγω οφειλών ως προς τη δυνατότητα άμεσης βεβαίωσης. Το κριτήριο όμως δεν έλαβε υπόψη την εισπραξιμότητα των εν λόγω οφειλών.
Το σύνολο του προς διαβίβαση χρέους του ΟΑΕΕ αφορά 10.000 οφειλέτες με οφειλές απότο 2008 και το 2009.
7. Το εισπράξιμο μέρος των ανεξόφλητων ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΟΑΕΕ ενδέχεται να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.
8. Από το σύνολο των εκκρεμών ληξιπρόθεσμων οφειλών του IKA-ETAM πιθανότατα το εισπράξιμο κομμάτι δεν ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ.
9. Δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΚΕΑΟ, δεν θα ήταν δυνατόν να μεταφερθούν άμεσα στον νέο φορέα περισσότεροι από 500.000 οφειλέτες.
10. Πρέπει να δημιουργηθεί η Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων Οφειλετών. Το KEAO και η ΗΔIKA πρέπει να συμφωνήσουν επί των τεχνικών απαιτήσεων για το ηλεκτρονικό μητρώο οφειλετών.
11. Διάκριση μεταξύ εισπράξιμων και μη εισπράξιμων οφειλών. Η ομάδα εργασίας η οποία ήταν αρμόδια να εξετάσει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους τέσσερις μεγαλύτερους ΦΚΑ προκειμένου να κάνει εκτίμηση της εισπραξιμότητας και να εντοπίσει τις εισπράξιμες οφειλές προς διαβίβαση στο ΚΕΑΟ έχει διακόψει τις εργασίες της. Αυτό το έργο πραγματοποιείται πλέον από μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής έναν από τους γενικούς διευθυντές του υπουργείου Εργασίας που έχει και τη νομοπαρασκευαστική ευθύνη.
12. Υψιστη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη συγκρότηση εντός του ΚΕΑΟ της ειδικής ομάδας δράσης η οποία θα ενεργήσει για την είσπραξη των παλαιών οφειλών που θεωρούνται εισπράξιμες.
ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

13. Τα αποτελέσματα των νέων ρυθμίσεων που εισήχθησαν με το πολυνομοσχέδιο του Απριλίου θεωρούνται πενιχρά. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιθυμεί να επανεξετάσει τη ρύθμιση Νέας Αρχής προκειμένου να την καταστήσει πιο ελκυστική. Η τελευταία πρόταση είναι να αυξηθεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από 48 σε 70. Οι Αρχές πιστεύουν ότι η νέα ρύθμιση δεν είναι αρκούντως ελκυστική και είχε αρχικώς προταθεί η αύξηση των δόσεων από 48 σε 60 για τους οφειλέτες που θα υπαχθούν μέσα στο πρώτο έτος.Κατά τη διάρκεια της αποστολής αναφέρθηκε μια αναθεωρημένη πρόταση για την αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 70.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ