Ένας από τους διασημότερους Αμερικανούς ρεπόρτερ, ο Μπομπ Γούντγουορντ, ο άνθρωπος που, μαζί με τον Καρλ Μπερνστίν, αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, εξαναγκάζοντας τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον να παραιτηθεί, υπογράφει ένα άρθρο στην Washington Ρost όπου ισχυρίζεται πως το Πακιστάν έχει πολλές φορές ενημερωθεί από τις ΗΠΑ με μυστικές αναφορές (memos) σχετικά με τη χρήση και τα θύματα των τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) που βομβαρδίζουν θέσεις των Ταλιμπαν στην πακιστανική μεθόριο με το Αφγανιστάν.
Δημοσίως οι Αρχές του Πακιστάν έχουν καταγγείλει το λουτρό αίματος που συχνά συνοδεύει τις φονικές αποστολές των drones, λέγοντας ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δρουν μόνοι τους και αυθαίρετα.
«Τα απόρρητα αυτά έγγραφα που προέρχονται από τη CIA, περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τουλάχιστον 65 επιθέσεις drones στο Πακιστάν μεταξύ 2007-2011, ενώ στις αναφορές αυτές συμπεριλαμβάνονται επίσης χάρτες με τα σημεία των επιθέσεων πριν και μετά το χτύπημα», σημειώνει το άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας.
Και προσθέτει: «οι σημειώσεις πάνω στα ντοκουμέντα αυτά δείχνουν πως είχαν προετοιμαστεί από αξιωματούχους της CIA προκειμένου να διαμοιραστούν κατόπιν σε συνάδελφους τους στη κυβέρνηση του Πακιστάν. Τα έγγραφα κάνουν λόγο για δολοφονίες δεκάδων στελεχών της Αλ Κάιντα, επισημαίνοντας όμως σθεναρά πως κανείς άμαχος δεν σκοτώθηκε στη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών».

Όπως καταλήγει ο Γούντγουορντ, τα απόρρητα αυτά ντοκουμέντα αποδεικνύουν με τον πλέον πασίδηλο τρόπο την μυστική συμφωνία και τις επαφές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Πακιστάν.
Πριν από λίγες μερικές μέρες δύο μεγάλες διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη χρήση των drones. Η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch υποστηρίζουν σε κοινή τους έκθεση πως σε πολλές περιπτώσεις που επλήγησαν άμαχοι «μπορεί να υπάρχει τέλεση εγκλημάτων πολέμου».
Από τις 18 Ιουνίου 2004, έχουν πραγματοποιηθεί 376 επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτές στις περιοχές στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τις ανεπίσημες μετρήσεις, στα περίπου εννιάμιση χρόνια των αμερικανικών επιχειρήσεων, έχει σκοτωθεί ένας αριθμός ανθρώπων μεταξύ 2.830-3.549, εκ των οποίων 300-900 άμαχοι (ανάμεσα τους και 168-197 παιδιά). Επίσης, έχουν σκοτωθεί εννέα Αμερικανοί πράκτορες της CIA.
Το αμερικανικό πρόγραμμα drones είναι ένα από τα πλέον σκοτεινά και αμφιλεγόμενα της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και προκαλεί τόσο τριβές με άλλες κυβερνήσεις – ιδίως αυτή του Πακιστάν – αλλά και αντιδράσεις σε τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης.