Αθήνα

Για «εισβολές σε συνοικισμούς Ρομά σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο από την αστυνομία, αλλά και από ακροδεξιές ομάδες» έκανε λόγο η σύμβουλος του γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Ρομά, Ελένη Τσετσέκου, στην εκδήλωση που οργανώθηκε σήμερα, Πέμπτη, στην Αθήνα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους Έλληνες διαμεσολαβητές ρομά.

Όπως σημείωσε η κ. Τσετσέκου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά το συμβάν στα Φάρσαλα, αστυνομικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη κάνουν συνεχείς ελέγχους DNA σε καταυλισμούς ρομά, ιδιαιτέρως όταν βλέπουν παιδιά με ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά.

Όμως «υπάρχουν και ξανθοί τσιγγάνοι με γαλάζια μάτια. Ανήκουν στην κατηγορία των Σίντι» εξηγεί η κ. Τσετσέκου και συνεχίζει: «Το πιο επικίνδυνο απ’ όλα δεν είναι οι εισβολές της αστυνομίας και το κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργείται όταν μπαίνουν οι αστυνομικοί. Είναι οι ακροδεξιές ομάδες που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους. Αυτό συνέβη χθες και στη Σερβία, όταν μπήκαν σε καταυλισμό, μετά από καταγγελία περιοίκου για ένα κοριτσάκι με ανοιχτόχρωμα χαρακτηριστικά. Μπήκαν και επιτέθηκαν με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε…».

Και συμπληρώνει εμφατικά: «Στην Ιρλανδία τελικά αποδείχθηκε ότι το παιδί ήταν της οικογένειας των τσιγγάνων. Αλλά αυτή είναι η θεωρία της ομαδικής τιμωρίας, που διατρέχει όλη την ιστορία των τσιγγάνων από τότε που ήρθαν στην Ευρώπη».

Προβληματικό το καθεστώς των ιδιωτικών υιοθεσιών

Στο «προβληματικό καθεστώς των ιδιωτικών υιοθεσιών στην Ελλάδα που αφήνει πολλά περιθώρια για να λάβουν χώρα παράνομες πράξεις» αναφέρθηκε η κ. Τσετσέκου προσπαθώντας να ανιχνεύσει τις ενδεχόμενες αιτίες της υπόθεσης των Φαρσάλων.

Όπως ειπώθηκε και από άλλους ομιλητές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Ελλάδα στο όνομα των λεγόμενων «φιλανθρωπικών υιοθεσιών» και με ένα σαθρό νομικό πλαίσιο, επιτρέπει κάποιος να αποκτήσει παιδί με μια απλή υπεύθυνη δήλωση. Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία προσφέρουν τα παιδιά τους σε άτεκνα ζευγάρια.

Όμως δεν πρόκειται για φιλανθρωπία, αφού συνήθως οι γονείς πληρώνουν αντίτιμο και στην «αγορά» υπάρχουν τιμές για τα βρέφη, αγόρια και κορίτσια που δίνονται σε στείρα ζευγάρια. Και βέβαια πρόκειται για ένα ολόκληρο κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται κλινικές, μαιευτήρες, συμβολαιογράφοι κ.ά.

Επίσης, η κ. Τσετσέκου σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη Σύμβαση για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι δεν συμμετέχει στην ομάδα εμπειρογνωμόνων και ότι δεν μπορεί να δεχθεί οποιοδήποτε έλεγχο από την ομάδα εμπειρογνωμόνων.