Προτεραιότητα σε έργα σχετικά με τον τουρισμό δεν υπήρχαν και εξακολουθούν να μην υπάρχουν. Πως γίνεται κρατικοδίαιτες πόλεις να αρπάζουν μεγάλα κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ, για όχι αναγκαία έργα π.χ. ανάπλαση πεζοδρομίων και δρόμων με πλακόστρωση αν και η υπάρχουσα κατάσταση είναι πολύ καλή. Δηλαδή διατίθενται πολλά χρήματα για έργα που τελικά δεν θα προσφέρουν τίποτα στην εθνική οικονομία. Σε όλη την Ελλάδα βλέπουμε να έχουν κατασκευασθεί πολλά άχρηστα έργα. ΤΕΛΙΚΑ ΘΑΒΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ.
Στα νησιά όχι βεβαίως στη πόλη του νησιού, αλλά στα αραιοκατοικημένα με λιγοστούς μονίμους κατοίκους τουριστικά χωριά, εκεί που όμως εισπράττει το κράτος, τα έργα εκεί είναι ανύπαρκτα, αν και τα ζητούν, τα ψάχνουν οι τουρίστες!.. στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…μεταξύ των άλλων π.χ.ο πεζοπορικός τουρισμός, οι οικοτουριστικές διαδρομές τα πανέμορφα σκιερά μονοπάτια που υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια; μέσα σε πυκνή βλάστηση κυπαρισσιού, κέδρου, πουρναριού, μάζας και κουμαριάς παραμένουν όμως αδιάβατα, ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ ΔΗΛΑΔΗ.
Υπόψη ότι καταλήγουν σε ανεμόμυλους, σε απόμερες ακτές, αυτά που λατρεύουν οι ξένοι επισκέπτες μας, θεία δώρα δηλαδή για τον τουρισμό, αντί να τα αξιοποιήσουμε τουριστικά τα αφήνουμε ως έχουν από το εκάστοτε αμετακίνητο κυβερνητικό ρεμπελιό, την αδιαφορία, τον ωχαδερφισμό; αλλά και δέος, φόβο από κρατικές υπηρεσίες με εξουσία και διαφθορά; Όπως και το δασαρχείο. Μήπως η χώρα μας είναι υπό εσωτερική κατοχή;
Επιτέλους θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν χιλιάδες πάρεδροι (πρώην πρόεδροι κοινοτήτων) από το πρόγραμμα Καλλικράτης σε όλη την χώρα οι οποίοι ανήκουν στους κομματικούς στρατούς, αφού στις εκάστοτε δημοτικές εκλογές βάζουν υποψηφιότητα και εκλέγονται αποκλειστικά στο συνδυασμό του κάθε υποψηφίου δημάρχου δεν δύναται δηλαδή να βάλει κάποιος μόνος του υποψηφιότητα, ανεξάρτητος όπως γίνεται σε άλλες χώρες. Ελπίζουμε βέβαια ότι στις προσεχείς εκλογές τελικά θα περάσουν οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των τοπικών αρχόντων μήπως δημιουργηθεί και στη πατρίδα μας σταδιακά κουλτούρα συνεννόησης και συνεργασίας.
Ένα ποσοστό από τους παρέδρους δεν μένουν στο χωριό τους αν και είναι εκλεγμένοι από εκεί, διαβιώνουν σε πόλεις, η εκλογή τους βέβαια συνήθως βασίζεται ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΙ που έχουν, στη κομματική τους δύναμη, με αυτό τον τρόπο εκλέγονται, αφού οι ψηφοφόροι σε κάθε χωριό δεν είναι πολλοί από 25 με 350; Συνήθως δεν ασχολούνται για να επιλυθούν η αναδειχθούν προβλήματα στον τόπο τους, ούτε κάνουν συμβούλια, ίσως κάποιο τηλέφωνο για κάποια καμένη λάμπα του δημοτικού φωτισμού. Οπότε γιατί να αμείβονται; Γιατί να μην είναι δηλαδή ΑΜΙΣΘΟΙ; Υπάρχουν πολλοί που ενδιαφέρονται για το χωριό τους χωρίς να θέλουν να πληρωθούν.
Όπως οι επικεφαλείς και τα μέλη κάποιων συλλόγων που πληρώνουν από την τσέπη τους ετήσια συνδρομή για να βοηθήσουν το τόπο τους. Κάντε μία έρευνα για να τα διαπιστώσετε Δεν βλέπετε τα αδιέξοδα, την οικονομική καταστροφή δίπλα σας; Τις συνεχείς αυτοκτονίες τα εγκεφαλικά δεν τα βλέπετε; Γιατί εξακολουθούν να πετιούνται χρήματα; Μόνο φόρους, μίσος ατελείωτο προς την περιουσία του καθενός, απολύσεις παντού, κλείσιμο καταστημάτων περικοπές μισθών και συντάξεων χωρίς τέλος, ακόμη και για το κατώι του σπιτιού με το χωράφι σε κάθε απομακρυσμένο χωριό, επιβάλλεται φόρος!… ποιος θα το πίστευε ότι θα φορολογούσαν ακόμη και το κατώι του σπιτιού μας,εκεί που αποθηκεύουμε κάτι που παράγουμε, που τοποθετούμαι το πριόνι, το τσαπί, την σκάλα για μάζεμα της ελιάς, λογικά το κατώι του σπιτιού έπρεπε να υπολογίζεται σαν ενεργειακό παραδοσιακό και να επιχορηγείται, άλλωστε κατασκευαζόταν εδώ και 120 – 150 χρόνια.
Μεταρρυθμίσεις αλλαγές στο κρατικοδίαιτο άρρωστο, σπάταλο, αδιάφορο, εχθρικό προς το πολίτη κράτος δεν βλέπουμε. Ίσως η υπάρχουσα κατάσταση να βολεύει πολλούς, οπότε δεν αλλάζει κάτι. Σας εισηγούμαστε οι πάρεδροι στα χωριά να είναι άμισθοι να μην εκλέγεται μόνο ένας αλλά να εκλέγονται τρεις έως έξι ακόμη αναλόγως τους ψηφίσαντες,διότι ο ένας εκλέγεται έχοντας μεγάλο σόι, ο δεύτερος επειδή έχει κομματικές προσβάσεις, κ.λ.π οπότε μέσα από τους περισσότερους θα βρεθεί και κάποιος που θα προσπαθήσει να παρουσιάσει τα προβλήματα της περιοχής του να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις αλλά κυρίως να αναδείξει τον πλούτο του τόπου του. Θα υπάρχει ένας ανταγωνισμός δηλαδή μεταξύ των εκλεγμένων παρέδρων στην παρουσίαση κάποιου έργου στις μικρές κοινωνίες κυρίως νησιώτικων χωριών. Η πατρίδα μας είναι μία πανέμορφη χώρα σε αυτό συμφωνούν όλοι. Οπότε από τα νησιά μπορεί να αρχίσει να υπάρχει ανάπτυξη, εκεί όμως τα προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ποιο έντονα. Στα μικρά χωριά νησιών κυριαρχούν αυτοί που έχουν μεγάλο σόι κομματική η οικονομική δύναμη και όχι αυτοί που πραγματικά ενδιαφέρονται.
ΟΠΟΤΕ ΔΩΣΤΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Δηλαδή να εκλέγονται περισσότεροι. Υπάρχουν πανέμορφα μέρη σε αραιοκατοικημένες περιοχές νησιών παραμένουν όμως αναξιοποίητα. Το συμφέρον των κατοίκων του κάθε νησιού είναι να υπάρχει ένας ενιαίος δήμος για λόγους οικονομίας, προτεραιότητα των έργων υποδομής, αλλά και τουριστικής προβολής. Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ για τους δήμους το είδαμε, κομματισμός, διορισμοί,σπατάλες, υπερδιπλασιασμός των δημοτικών τελών, κακοδιαχείριση, ΔΑΝΕΙΑ ΧΡΕΗ, αρπαχτές και ΚΟΜΠΙΝΕΣ. Μήπως διαφωνεί κανείς; Φυσικά αυτοί που είχαν συμμετοχή στα ανωτέρω νοσταλγούν τους Καποδιστριακούς δήμους. Όσο για το θέμα της καθαριότητας πρέπει να εφαρμοσθεί ο εθελοντισμός με κίνητρα. Όπως γίνεται σε άλλες προοδευμένες χώρες.
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΓΚΑΙΡΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΩΡΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ, θα μπορούσε αυτό να γίνει, με κάποιο τρόπο, όπως να μην φορολογούνται τα υπόγεια και βοηθητικοί χώροι του σπιτιού στα χωριά και να μην συμπεριλαμβάνονται στα δημοτικά τέλη των δήμων, σε όσους συμμετέχουν στην καθαριότητα. Ο κάθε πρώην καποδιστριακός δήμος θα μπορούσε να εκλέγει δύο αντιδημάρχουςαντί για έναν όπως σήμερα αλλά να αμείβονται με μισθό παρέδρου (ο εκάστοτε δήμαρχος να μπορεί να τους απασχολήσει σε θέση του Δήμου με μεγαλύτερη αμοιβή) οπότε και πραγματικό ενδιαφέρον θα υπάρχει και μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Όταν γίνονται εκλογές να υπάρχουν ΜΙΑ η ΔΥΟ ΚΑΛΠΕΣ ΓΙΑ ΨΥΦΟΥΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΩΗΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΔΗΜΟ θα είναι πολύ καλύτερα για τους κατοίκους διότι ποιο ελεύθερα θα ψηφίζουν αλλά και θα συναντιούνται μεταξύ τους, αφού ζουν σε αραιοκατοικημένα χωριά. Δεν γίνεται σε κάθε χωριό από 25 ψηφοφόρους να υπάρχει και κάλπη!..
Ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν κοστίζει; Γιατί και πάλι το κράτος αδιαφορεί για έξοδα που θα μπορούσε να αποφύγει. Οπότε κάντε αλλαγές για να υπάρχει εξοικονόμηση αλλά και οι κομματάρχες κυρίως της αριστεράς δεν θα μπορούν να ελέγχουν τους ψηφοφόρους τους τι, ποιους ψήφησαν όπως γίνεται μέχρι τώρα. Θα μπορούσε επίσης οι πρώην κοινότητες εφόσον δεν έχουν αρκετούς ψηφίσαντες να συνενώνονται με την διπλανή κοινότητα στο θέμα των παρέδρων. Το ισχύον σύστημα διαιωνίζει την στασιμότητα τον ωχαδερφισμό την παλαιοκομματική κουλτούρα την διαπλοκή το κατεστημένο και όχι την συνεργασία την συνεννόηση και την πρόοδο.