Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για την προγραμματική συμφωνία, το ΠαΣοΚ και την Κεντροαριστερά, τη συνεργασία του με τη Ν.Δ. και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.{{{ audio1 }}}
Για την πολιτική κατάσταση και τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ
«Δεν μπορεί η ελληνική κοινωνία να συνεχίζει να πορεύεται μέσα στο φόβο που δημιουργεί η πολιτική της θεωρίας των δύο άκρων του κ. Σαμαρά ή στην απόγνωση που ενισχύει με όλες του τις δυνάμεις ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να κινείται μια κοινωνία μέσα στο φόβο και την απόγνωση. Πρέπει όταν σταθεί στα πόδια της λίγο, να μπορέσει να βρει ένα δρόμο. Και πιστεύω ότι αυτός ο δρόμος είναι η εναλλακτική, προοδευτική πρόταση και πάνω εκεί μπορεί να συγκροτηθεί ξανά η δημοκρατική παράταξη. Πρέπει να συγκροτηθεί ο χώρος. Και εκεί πρέπει να κάνουμε κάτι. Κάτι πιο σοβαρό και να είναι της βάσης, όχι της κορυφής. Να είναι της κοινωνίας. Δεν μπορείς να πεις ότι είσαι κίνημα και οι μισοί Έλληνες να αποστρέφονται την πολιτική, να είναι το 80% νέοι άνθρωποι και να μην έχεις καμία επαφή μαζί τους και να λέγεσαι προοδευτικό κόμμα. Να μην πιστεύεις πράγματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Θα το λύσει αυτό το πρόβλημα το παλιό ή το νέο ΠΑΣΟΚ ή όπως αλλιώς λέγεται; Θα τον λύσει αυτό το γρίφο; Αν το κάνει, θα ζήσει. Μακάρι. Αν δεν το κάνει, όμως, θα πεθάνει.»
Για την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης
«Μακάρι το κείμενο αυτό – δεν το έχω δει – να έχει δεσμεύσεις και προτάσεις πολιτικές που θα μας οδηγήσουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Γιατί πιστεύω ότι μετά τις εκλογές δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία. Κάνω τώρα ένα σενάριο που δεν μπορώ να το πω και πολύ ρεαλιστικό: ότι ο κ. Σαμαράς έχει αλλάξει πλήρως πολιτική και αυτό που εμφανίζει σήμερα ανά την Ευρώπη ότι θα διαπραγματευτεί σκληρά και θα βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο το Δεκέμβριο και δεν θα ξαναμπεί σε πρόγραμμα και θα επιτύχει να βγει στις αγορές, τότε θα εξαντληθεί η τετραετία και μακάρι και η κυβέρνηση να είναι πιο προοδευτική. Αυτό το πράγμα δεν το γνωρίζω, δεν μπορώ να το προβλέψω. Λογικό είναι, όμως, μια προγραμματική συμφωνία να πηγαίνει μέχρι το τέλος της τετραετίας. Δεν μπορεί να είναι τρεις ή πέντε μήνες. Αν είναι γενικόλογη, θα δείξει ότι τα δύο κόμματα δεν μπορούν να συνεργαστούν επί της ουσίας. Από την ιστορία που έχουμε διδαχθεί μέχρι τώρα, εάν αυτό που θα έρθει στο χαρτί θα είναι πολύ συγκεκριμένο και δεσμευτικό και να υπάρχει μια πολιτική που ικανοποιεί ένα κοινό πρόγραμμα, νομίζω ότι θα έχει και τύχη. Αλλά αυτό μένει να το δούμε.»
Για το κείμενο των 58 και την Κεντροαριστερά
«Είναι μια πρωτοβουλία σε θετική κατεύθυνση, από αξιόλογους ανθρώπους, πάνω σε ένα κείμενο το οποίο μπορεί να μην οριοθετείται και πολύ απέναντι στις εξελίξεις, τις σχέσεις, τις συμμαχίες, τις πολιτικές και τις προοπτικές, διότι είναι ένα καλογραμμένο κείμενο, αλλά κείμενο πρόσκλησης. Αρκετά, όμως, ιδεολογικά καθαρό και δεν έχει να του προσάψει κανείς κάτι. Πράγματι είναι αξιόλογο, πρέπει να ενισχυθεί η πρωτοβουλία και να δούμε πού θα πάει. Ήμουν πάντα της θεωρίας ότι ο χώρος αυτός δεν πρόκειται να υπάρξει μόνον με κινήσεις κορυφής. Πρέπει να γίνει μέσα από μια κοινωνική δικτύωση, να κινηθούν οι πολίτες και να δημιουργήσουν το χώρο.»
Για τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ.
«Έχω μια άποψη, την έχω πει και θα πω και στο κόμμα μου τώρα να πάρει μια απόφαση. Ο ιστορικός μας συμβιβασμός με τη Ν.Δ. τελειώνει με τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Είτε γίνουν πριν (τις ευρωεκλογές) είτε μετά, τελειώνει. Οριστικά. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προτείνει μετά τις εκλογές μια προοδευτική κυβέρνηση, με τις δικές του απόψεις και προτάσεις.»
Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων
«Να φέρει η κυβέρνηση σε έναν κατάλογο, σε μια στήλη τι έχουμε ψηφίσει, που τα ξέρουμε, αλλά να τα φέρει. Τι έχουμε ψηφίσει, τι έχει γίνει και τι δεν πρόκειται να ψηφίσουμε, διότι το θεωρούμε οριζόντιο μέτρο και εκεί να τοποθετηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες και να δώσουν τη μάχη της Βουλής επί του συγκεκριμένου και πραγματικού. Ό,τι μειώνει κι άλλο το εισόδημα των πολιτών, είτε (νέος) φόρος είτε – διότι μιλάω για τη μεσαία τάξη – μειώσεις μισθών και συντάξεων ή πολλαπλασιάζει τους φόρους που υπάρχουν, πρέπει να μην περάσει. Αυτό σημαίνει.»