Δύο μεγάλες διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη χρήση των τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για τυφλούς βομβαρδισμούς που προκαλούν συχνά λουτρό αίματος αμάχων. Η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch υποστηρίζουν σε κοινή τους έκθεση πως σε πολλές περιπτώσεις που επλήγησαν άμαχοι μπορεί να υπάρχει τέλεση εγκλημάτων πολέμου.
Το αμερικανικό πρόγραμμα drones είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα στρατιωτικά προγράμματα της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και προκαλεί τόσο τριβές με άλλες κυβερνήσεις – ιδίως αυτή του Πακιστάν – αλλά και αντιδράσεις σε τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης.
Πολλές επιδρομές στοχεύουν θέσεις των Ταλιμπάν που είναι διασκορπισμένοι σε περιοχές κοντά στην πακιστανική μεθόριο με το Αφγανιστάν. Η διερεύνηση του τί ακριβώς συμβαίνει είναι αρκετά δύσκολη, δεδομένης όχι μόνο της «λακωνικότητας» των επίσημων αναφορών αλλά και της δυσκολίας αποστολής ερευνητών στους τόπους των βομβαρδισμών και η δυσκολία συλλογής αξιόπιστων μαρτυριών.
Από τις 18 Ιουνίου 2004, έχουν πραγματοποιηθεί 376 επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτές στις περιοχές στο Πακιστάν. Σύμφωνα με τις ανεπίσημες μετρήσεις, σε αυτά τα περίπου εννιάμιση χρόνια των αμερικανικών επιχειρήσεων, έχει χάσει τη ζωή του ένας αριθμός ανθρώπων μεταξύ 2.830-3.549, εκ των οποίων 300-900 άμαχοι (ανάμεσα τους και 168-197 παιδιά). Επίσης, εχουν σκοτωθεί και εννέα Αμερικανοί πράκτορες της CIA.
Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, οι επιθέσεις αυτές γίνονται από 66 μυστικές στρατιωτικές βάσεις που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την αμερικανική επικράτεια. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, οι 33 διαθέτουν έστω από μια τέτοια βάση για επιχειρήσεις drones. Ο τηλεχειρισμός των μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών γίνεται συνήθως από «κανονικά» πιλοτήρια, το οποίο όμως απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα από τους στόχους.
Εξάλλου, όπως διέρρευσε το 2012, ενδέχεται τα «χειρουργικής ακριβείας» αυτά χτυπήματα να γίνονται και από τοποθεσίες εκτός των ΗΠΑ. Όπως ανέφερε το περιοδικό Wired και οι εφημερίδες Washington Post και New York Times, δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ενδεχομένως στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία, όπου υπάρχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η μυστική αυτή βάση διαθέτει τρία υπόστεγα αρκετά μεγάλα για να κρύψουν μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά drones τύπου Predator και Reaper που πιθανώς να εκτελούν επιχειρήσεις στην γειτονική Υεμένη.