Την αφύπνιση των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων για τις δράσεις που αφορούν την ανάσχεση της ανεργίας και την παροχή ρευστότητας στους μικρομεσαίους ζήτησε (με διπλωματική, ως είθισται, γλώσσα) υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Κομισιόν ο οποίος μίλησε το πρωί της Τρίτης σε δημοσιογράφους στην Αθήνα. Αφορμή ήταν η παρουσίαση της 5ης Εκθεσης της Ομάδας Δράσης του κ. Χορστ Ράιχενμπαχ για την Ελλάδα.
Αδράνεια για την ανεργία
Παρά τις γενικές παρατηρήσεις, όπως ότι «η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ο ανώτερος αξιωματούχος της Task Force τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη μέσω της αξιοποίησης των κοινοτικών κονδυλίων (Κοινωνικό Ταμείο) για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και τη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, σε πρώτη φάση με ανακατανομή κοινοτικών πόρων γι’ αυτόν τον σκοπό.
Πιστωτική ασφυξία
Παράλληλα διαπίστωσε «περιορισμένη ρευστότητα» προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τράπεζες, οι οποίες, παρ’ ότι έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, υπόκεινται ακόμη σε σημαντικούς περιορισμούς και ζήτησε καλύτερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων.
Για τα δύο αυτά θέματα, ανεργία και ρευστότητα, ο αξιωματούχος της ΕΕ φωτογράφισε τους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ωστόσο η 5η Εκθεση του κ. Ράιχενμπαχ περιλαμβάνει αστερίσκους και για το πεδίο αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και πιο συγκεκριμένα για το κρίσιμο ζήτημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, παρ’ ότι αναγνωρίζει αύξηση των ελέγχων από τον αρμόδιο γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.
«Βλέπει» όμως καθυστερήσεις στη διαδικασία αναμόρφωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, κάτι που θεωρεί απαραίτητο τόσο για την τόνωση των εσόδων όσο και για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης μεταξύ των πολιτών ώστε να διαφυλαχθεί η «κοινωνική συνοχή», θέμα που τόνισε ιδιαίτερα στην ενημέρωση προς τον Τύπο ο κορυφαίος αξιωματούχος της Task Force.
Συστάσεις
Σύμφωνα με την 5η Εκθεση, η Ομάδα Δράσης θεωρεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω τεχνική βοήθεια στους εξής τομείς:
- «Στήριξη της υγιούς λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης ώστε οι ελληνικές αρχές να είναι σε θέση να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα και να επιτύχουν δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών».
- «Προώθηση των μεταρρυθμίσεων των κρατικών υπουργείων και φορέων για την οικοδόμηση μιας δημόσιας διοίκησης ικανότερης να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων, η οποία να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών».
- «Δημιουργία ενός υποστηρικτικού και προβλέψιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διότι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί να προέλθουν μόνο από ακμάζουσες εταιρείες με πρόσβαση σε ρευστότητα και αγορές, ικανές να αξιοποιήσουν νέες εμπορικές ευκαιρίες».
Στις δηλώσεις του ο ίδιος αξιωματούχος έθεσε χωρίς περιστροφές το θέμα της πιστωτικής ασφυξίας λέγοντας ότι, «αν δεν δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επιστροφή στην ανάπτυξη θα είναι πολύ δύσκολη».
«Θα είναι κρίμα να μη στεφθούν με επιτυχία οι μεγάλες θυσίες των ελλήνων πολιτών» προσέθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι, αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε αναμένει ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη» στέλνοντας ένα έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα και προς την πλευρά της Ευρώπης.
Στα θετικά, τέλος, της Εκθεσης Ράιχενμπαχ καταγράφεται η πρόβλεψη ότι οι εργασίες στους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες.
«Συμπαράσταση» με… αθέτηση δεσμεύσεων
«Ενώ έχουμε ενθαρρυντικές ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και αναμένουμε επιστροφή στη θετική ανάπτυξη το 2014, η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη για τους έλληνες πολίτες με δραματικά υψηλό αριθμό ανέργων» δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Ολι Ρεν από τις Βρυξέλλες λίγες ημέρες μετά την παραπομπή (με αξιοσημείωτη ελαφρότητα) του θέματος του ελληνικού χρέους «για κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο καλοκαίρι».
Η δήλωση περί χρέους εξόργισε, ως γνωστόν, την Αθήνα, που ζήτησε τήρηση των δεσμεύσεων τις οποίες αγνόησε ο κ. Ρεν και βασίζονται τόσο στις αποφάσεις του Eurοgroup του Νοεμβρίου του 2012 όσο και στη ρητή δέσμευση του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα κ. Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στην Αθήνα στις 31 Μαΐου 2013 είπε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν από το Eurogroup του Απριλίου του 2014.
Προς το παρόν ο κ. Ντεϊσελμπλούμ δεν έχει απαντήσει αν ισχύουν όσα δήλωσε στην Ελλάδα και τα οποία επανέλαβε λίγες εβδομάδες μετά, πάλι στην ίδια Αίθουσα Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Νίκης, στο Σύνταγμα, πάλι δίπλα στον κ. Στουρνάρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 22 Οκτωβρίου 2013
HeliosPlus