Το πρωί της Κυριακής 20 Οκτωβρίου, λίγες ημέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, η μη κερδοσκοπική οργάνωση «ActionAid» διοργάνωσε μια πρωτότυπη δράση στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο. Με αυτόν αυτόν τον συμβολικό τρόπο η ActionAid γιόρτασε παράλληλα τα 15 χρόνια δράσης της στην χώρα μας. Σύνθημα της εκδήλωσης «Φτιάξε ένα κομμάτι της λύσης!»
«Εδώ και 15 χρόνια στην Ελλάδα, περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι από ολόκληρη τη χώρα έχουν στηρίξει έμπρακτα τη δράση μας, βάζοντας το δικό τους κομματάκι στην προσπάθεια ενάντια στη φτώχεια και την ανισότητα. Οι ανάδοχοί παιδιού στηρίζουν όλοι μαζί αναπτυξιακά έργα σε πολύ φτωχές περιοχές του κόσμου δίνοντας ο καθένας ένα μικρό ποσό κάθε μήνα. Όμως, όλοι μαζί βοηθούν μια κοινότητα να ξεφύγει από την ακραία φτώχεια» δηλωσε στο «Βήμα» ο Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς, κ. Γεράσιμος Κουβαράς.
Το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της Αθήνας, γέμισε από εθελοντές, εργαζόμενους και απλούς πολίτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι στηρίζουν το έργο της οργάνωσης και εκμεταλλευόμενοι την καλοκαιρινή ημέρα του Οκτώβρη θέλησαν να συμβάλουν και αυτοί στο μήνυμα της συλλογικότητας και της ομαδικότητας απέναντι στην φτώχεια, δημιουργώντας μια χάρτινη κατασκευή, όπως τα καραβάκια και οι σαΐτες που έφτιαχναν στο σχολείο.
Οριγκάμι και λουλούδια
Έτσι, από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 3 το μεσημέρι, περισσότερα από 3.000 χάρτινα λουλούδια, αεροπλανάκια, ανεμόμυλοι και τετραγωνάκια – εμπνευσμένα από τις χειροτεχνίες της ιαπωνικής κουλτούρας του οριγκάμι – στα χρώματα του ουράνιου τόξου (μπλε, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) τοποθετημένα πάνω σε τούλι για να μην διαβρωθούν τα σκαλοπάτια του αρχαιου σταδίου, στολισαν το πέταλο του Παναθηναϊκού Σταδίου, δημιουργωντας μια ιδιαίτερη κατασκευή ενός πολύχρωμου λουλουδιού με πέντε πέταλα, συμβολίζοντας τις πέντε ηπείρους.
«Η δράση μας στο Καλλιμάρμαρο, για να γιορτάσουμε τα 15 χρόνια παρουσίας της ActionAid στην Ελλάδα, θέλουμε να είναι χαρούμενη και χρωματιστή! Νομίζω ότι τα χιλιάδες χρωματιστά οριγκάμι στα σκαλιά του Καλλιμάρμαρου μεταφέρουν ένα πολύ όμορφο μήνυμα. Ταυτόχρονα, όμως, συμβολικά μας δείχνουν πώς μέσω της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μπορείς τελικά να έχεις πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όλοι όσοι έφτιαξαν οριγκάμι, φτιάχνουν ένα μικρό μέρος ενός μεγάλου έργου», δήλωσε ο κ. Κουβαράς.
Για την υλοποίηση αυτής της κατασκευής, η ActionAid κάλεσε τη γνωστή Γαλλίδα καλλιτέχνη του οριγκάμι Mademoiselle Maurice, η οποία έχει δημιουργήσει σε σημαντικά μνημεία της Ευρώπης το δικό της μήνυμα γεμίζοντας με τα προσωρινά γκράφιτι φτιαγμένα από διπλωμένα χρωματιστά χαρτιά τις πολεις με χρώμα.
«Σήμερα που η ActionAid γιορτάζει τα 15 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ήθελα να δημιουργήσω ένα μήνυμα παγκόσμιο. Νιώθω καταπληκτικά που μπορώ να φτιάξω ένα έργο μου στο Ολυμπιακό Στάδιο που έχει τόση ιστορία. Χάρη στην ActionAid ήρθα στην Αθήνα και με τη βοήθεια του κόσμου μέσα σε μερικές μόνο ώρες φτιάξαμε κάτι τόσο μεγάλο και σημαντικό. Τα πέντε αυτά σχήματα θα μπορούσαν να είναι σπόροι από σιτάρι και είναι πέντε διότι 5 είναι οι ήπειροι στον κόσμο. Το πράσινο συμβολίζει τα φυτά και ό,τι προέρχεται από τη γη και το μπλε τον ουρανό. Πάντα, τελικά, αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω από τα έργα μου. Πώς ο άνθρωπος συνδέεται με τη φύση και πώς οι άνθρωποι μαζί μπορούν να φτιάχνουν το μέλλον τους» δήλωσε η Mademoiselle Maurice.
Με την καθοδήγηση της γαλλίδας καλλιτέχνιδας, οι εθελοντές και εργαζόμενοι της ActionAid κατεύθυναν τους παρευρισκόμενους να δημιουργήσουν το δικό τους λουλουδάκι στην σύνθεση του τελικού έργου.
Εφήμερη τέχνη
Για την δυσκολία κατασκευής των οριγκάμι, μίλησε στο «Βήμα» η κυρία Χρυσούλα Σταματούκου εργαζόμενη στον εκπαιδευτικό τομέα της ActionAid, η οποία ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την ιαπωνική τεχνική, ειδικά για την συγκεκριμένη εκδήλωση. «Δεν είναι εύκολο να κατασκευάσεις το οριγκάμι, στην αρχή βιώνεις διάφορα συναισθήματα, ότι δεν θα τα καταφερω, δεν πιάνουν τα χέρια μου. Ουσιαστικά χρειάζεται να εμπεδώσεις την διαδικασία, όπου ξαφνικά συνειδητοποιείς τον τροπο λειτουργίας τους και η δημιουργία των οριγκάμι, γίνεται μια ευχάριστη και αγχολητική δραστηριότητα».
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη συμμετοχή του κόσμου στο να κατασκευάσει το δικό του οριγκάμι ξεκινώντας μάλιστα και από την πιο δύσκολη, ίσως κατασκευή: «Τα τέσσερα σχέδια είναι κλιμακούμενης δυσκολίας και αρχικά πιστευαμε ότι κανείς δεν θα αποφάσιζε να κάνει το δύσκολο. Μας εντυπωσίασε όμως το γεγονός ότι αρκετοί ήταν εκείνοι που ασχολήθηκαν κατευθείαν με την δύσκολη κατασκευή, θέλοντας να δοκιμάσουν τον εαυτό τους, χωρις να μένουν μόνο στα εύκολα».
Έπειτα από την ολοκλήρωση του το εφήμερο αυτό έργο τέχνης φωτογραφήθηκε, ώστε να αποτυπωθεί το μήνυμα αλληλεγγύης της ActionAid. Τα οριγκάμι αφαιρέθηκαν, για να μείνει το μνημείο ανέπαφο.