Οταν στα χέρια του κ. Γιώργου Μπαρτζώκα έφθασαν τρία DVD που περιελάμβαναν ισάριθμους αγώνες του Ματ Λοτζέσκι με τη φανέλα της πρωταθλήτριας Βελγίου Τέλενετ Οστάνδης, τα «καταβρόχθισε» μέσα σε ένα βράδυ και αμέσως έκανε την εισήγησή του προς τη διοίκηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός. Ο 48χρονος τεχνικός γνώριζε ότι στην Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων… προπονητών θα χλευαζόταν, ωστόσο δεν αμφιταλαντεύθηκε ούτε στιγμή. Και αν στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που ανέδειξε νικητές (55-45) τους Ερυθρόλευκους, οι ομάδες παρουσιάστηκαν ανέτοιμες στο ΣΕΦ, το «Βελούδινο Σφυρί», όπως είναι το προσωνύμιο του Λοτζέσκι, έκανε αθόρυβα τη δουλειά του προσδίδοντας ένα ψήγμα δικαίωσης και εκφράζοντας, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής», ευγνωμοσύνη προς τον κόουτς Μπαρτζώκα για την ευκαιρία που του προσέφερε.

Οσες ιστορίες και αν είχες ακούσει για τα ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού, θα πρέπει να ανατράπηκαν κατά την είσοδό σου στον αγωνιστικό χώρο του άδειου ΣΕΦ. Η νίκη τουλάχιστον επί του Παναθηναϊκού ήταν αρκετή ώστε να καλύψει την απογοητευτική εικόνα των άδειων κερκίδων;

«Ηταν όντως πολύ διαφορετικά χωρίς κόσμο. Ακόμη δεν έχω αντικρίσει το κοινό του Ολυμπιακού επί ελληνικού εδάφους, οπότε είμαι αναγκασμένος να περιμένω για να ζήσω στιγμές που μου έχουν αφηγηθεί οι συμπαίκτες μου. Ευτυχώς πριν από λίγες ημέρες στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας πήρα μια γεύση του τι σημαίνει Ολυμπιακός. Και μάλιστα όχι στη χώρα σας αλλά στην άλλη άκρη της Γης, όπου οι Ελληνες της Διασποράς μάς έκαναν να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας και καταφέραμε να κατακτήσουμε το Διηπειρωτικό Κύπελλο».
Παρ’ όλα αυτά στο πρώτο ντέρμπι της χρονιάς επιβεβαίωσες το προσωνύμιο που σε ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια: «Velvet Hammer» («Βελούδινο Σφυρί»). Πώς τα κατάφερες να μην αστοχήσεις ούτε σε ένα σουτ;
«Το παν ήταν να διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας. Είχαμε ενέργεια, αποδώσαμε με βάση το πλάνο μας στην άμυνα και ευστοχήσαμε σε κάποια μεγάλα σουτ, που μας χάρισαν τη νίκη. Προσωπικά ένιωσα από την αρχή πολύ καλά και μπορώ να πω ότι ξεπέρασα σχετικά εύκολα το άγχος της πρεμιέρας. Ηταν ξεκάθαρο ότι δεν ήμασταν έτοιμοι, αλλά έβλεπα στα μάτια των συμπαικτών μου πόσο έντονα ήθελαν αυτή τη νίκη».
Θα μπορούσες να προβλέψεις το μέλλον και να φανταστείς την εικόνα του Ολυμπιακού έπειτα από μερικούς μήνες;
«Πιστεύω ότι έχουμε πολύ βάθος ως ομάδα και ότι όταν επιστρέψει και βρεθεί σε φουλ φόρμα ο Εϊσι Λο ο αριθμός των ποιοτικών παικτών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Το μυστικό σε μια τέτοια ομάδα με πολλές και σημαντικές προσωπικότητες είναι η «χημεία», η συνεργασία, η αλληλεγγύη, να αγωνίζεται ο ένας για τον άλλον, να καλύπτει ένα κενό στην άμυνα και να είναι αλτρουιστής στην επίθεση. Κρίνοντας και από την εικόνα μας απέναντι στον Παναθηναϊκό, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ώστε να μπορέσουμε να βελτιωθούμε, να έχουμε καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και αυτοματισμούς στην επίθεση. Ως έναν βαθμό, είναι λογικό να μην είμαστε έτοιμοι αυτή την εποχή, αλλά οι υποχρεώσεις είναι συνεχείς και πρέπει να αντεπεξέλθουμε. Ελπίζω να σας κάλυψα, γιατί μάντης δεν είμαι».

Οταν υπέγραψες στον Ολυμπιακό, άρχισαν αμέσως οι συζητήσεις σχετικά με το ύψος σου, την πραγματική θέση σου, το ποιον από τους προκατόχους σου αντικαθιστάς στο ρόστερ. Εσύ πώς θα όριζες την αγωνιστική ταυτότητά σου; Είσαι γκαρντ ή φόργουορντ;
«Και τα δύο. Φυσικά, όταν ο Σπανούλης βρίσκεται στο παρκέ, αυτός είναι ο βασικός πλέι μέικερ, επομένως εγώ πρέπει να κινούμαι χωρίς την μπάλα. Ο κόουτς με χρησιμοποιεί σε διάφορες θέσεις, μου δίνει ελευθερία και εγώ προσπαθώ να τον δικαιώνω. Στο σύγχρονο μπάσκετ δεν υπάρχουν ξεκάθαρες θέσεις, τουλάχιστον όπως τις εννοούσαν παλαιότερα. Γι’ αυτό ένας παίκτης είναι πραγματικά χρήσιμος, όταν έχει τη δυνατότητα και την ευχέρεια, ώστε να μπορεί να συνεισφέρει σε αρκετά κομμάτια και σε τουλάχιστον δύο θέσεις. Θα έλεγα ότι είμαι τυχερός και ευγνώμων για την ευκαιρία που μου έδωσε ο κόουτς Μπαρτζώκας, ώστε δίπλα σε τόσους καλούς συμπαίκτες να απολαύσω την πρώτη συμμετοχή μου στην Ευρωλίγκα και να προσπαθήσω να συνδράμω στην επίτευξη των στόχων του Ολυμπιακού».
Μην το παρεξηγήσεις, αλλά μήπως ο τραυματισμός που σε άφησε εκτός Εθνικής Βελγίου, άρα και Ευρωμπάσκετ, είχε και θετικές προεκτάσεις;
«Το έχω σκεφθεί. Το Βέλγιο πήγε αρκετά καλά στο Ευρωμπάσκετ κατακτώντας την ένατη θέση. Αν δεν είχα υποστεί τον τραυματισμό στον τετρακέφαλο, θα είχα την ευκαιρία να αγωνιστώ στο πρώτο Ευρωμπάσκετ της καριέρας μου και να προσφέρω στην εθνική ομάδα μιας χώρας στην οποία πραγματοποίησα τα πρώτα επαγγελματικά βήματά μου και αγωνίστηκα επί έξι χρόνια μετά την αποφοίτησή μου από το Κολέγιο της Χαβάης. Ισως και να με βοήθησε η απουσία μου, γιατί είχα την ευκαιρία να έλθω νωρίτερα στην Ελλάδα, να βρω τον χρόνο που χρειαζόμουν για να αποθεραπευθώ και να αρχίσω να μαθαίνω τα κατατόπια, τους προπονητές μου, τους συμπαίκτες μου, τα μέλη του σταφ. Στη ζωή έχω μάθει να βλέπω τα θετικά μέσα από τις αντιξοότητες και ευελπιστώ ότι η απουσία από τα γήπεδα της Σλοβενίας θα έχει θετική επίδραση στη χρονιά μου με τον Ολυμπιακό».
Αλήθεια, πώς περνάει ένας ξένος που έρχεται για να εργαστεί στη χώρα μας, μετατρέποντας έστω το χόμπι του σε επάγγελμα; Είναι δύσκολη η προσαρμογή;
«Ειλικρινά, περνάω φανταστικά στη χώρα σας. Δεν έχω βρει ούτε ένα ψεγάδι. Μου αρέσουν τα πάντα. Η πόλη, ο σύλλογος, η υψηλού επιπέδου οργάνωση που αντίκρισα από την πρώτη ημέρα στον Ολυμπιακό. Το εργασιακό περιβάλλον είναι ιδανικό για κάθε αθλητή. Ειδικά για εμένα, που αγωνιζόμουν στο Βέλγιο, η πόρτα που μου ανοίγει ο Ολυμπιακός είναι ευλογία, αλλά επειδή γνωρίζω τον χαρακτήρα μου δεν πρόκειται να επαναπαυθώ ποτέ, επομένως θα συνεχίσω τη σκληρή δουλειά για να μπορέσω να είμαι σταθερά και συστηματικά χρήσιμος για τους συμπαίκτες μου».

Μια μεταγραφή χαμηλού κόστους
Το «Βελούδινο Σφυρί» σπάει ταμπού
Με την απόκτηση του άσημου Ματ Λοτζέσκι από την πρωταθλήτρια Βελγίου Τέλενετ Οστάνδης ο προπονητής του πρωταθλητή Ευρώπης κ. Γιώργος Μπαρτζώκας ουσιαστικά κατέρριψε ένα… ταμπού.
Ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης του 2013 οι περισσότεροι αρνούνται να δουν με καλό μάτι μια μεταγραφή από το λεγόμενο θεωρητικά «κάτω ράφι». Και το καλοκαίρι του 2009 ως τεχνικός του Αμαρουσίου «έβλεπε» στο πρόσωπο τού άγνωστου Αμερικανού της κροατικής ΚΚ Σπλιτ Τζαμόν Γκόρντον έναν μελλοντικό πρωταγωνιστή, αλλά οι περισσότεροι τον είχαν αμφισβητήσει.
«Αυτός ο παίκτης από τα 80 χιλιάρικα θα φθάσει μια μέρα να παίρνει 1,5 εκατ. ευρώ» είχε προβλέψει και η διορατικότητά του δικαιώθηκε από τις απανωτές μεταγραφές του Αμερικανού (Ολυμπιακός, Γαλατάσαραϊ, Αναντολού Εφές), ο οποίος θα πρέπει να του χρωστά ευγνωμοσύνη για τα… μηδενικά που έχει πλέον στον τραπεζικό λογαριασμό του. Ουδείς μπορεί να προβλέψει εάν και πότε ο Λοτζέσκι θα ξεπεράσει το φράγμα των 220.000 ευρώ των ετήσιων αποδοχών του, ωστόσο κρατάμε τη φράση που είπε ο κ. Μπαρτζώκας στους συνεργάτες του, όταν «έκτιζαν» τον νέο Ολυμπιακό: «Ο Λοτζέσκι είναι ο καλύτερος μπασκετμπολίστας που είδα το καλοκαίρι, με διαφορά από τον δεύτερο διαθέσιμο και με βάση την κλίμακα που εξετάζουμε».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ