Ενα βήμα πριν από την οριστική απώλεια του εξαμήνου βρίσκονται τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας που υπολειτουργούν λόγω της παρατεταμένης απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων τους. Αν οι κινητοποιήσεις συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα, η αναπλήρωση του εξαμήνου θα είναι πραγματικά δύσκολη. Ο νόμος ορίζει πλέον αυστηρά 13 εβδομάδες μαθήματος σε κάθε εξάμηνο, αλλά πώς θα ολοκληρωθεί το χειμερινό επιτυχώς όταν το εαρινό εξάμηνο θα πρέπει να τερματιστεί στις 15 Αυγούστου 2014; Με τα δεδομένα αυτά, εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν από τη μη πληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων των ιδρυμάτων και παράλληλα από την αδρανοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων τους, ενώ οι πρυτάνεις των ΑΕΙ νιώθουν πλέον την «καυτή ανάσα» του χρόνου. Υπό αυτό το πρίσμα, συμβολική αξία αποκτά η κίνηση της εφετινής 17χρονης «πρώτης των πρώτων» στις πανελλαδικές εξετάσεις που επέλεξε να μη σπουδάσει στην Ελλάδα αλλά σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας…

Φουρτούνες για άλλη μία φορά στον χώρο των ΑΕΙ. Με νέα μεγάλη κρίση είναι αντιμέτωπα τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, υπό το βλέμμα μάλιστα της Δικαιοσύνης στην οποία έχουν προσφύγει οι διοικήσεις τους και το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα ήδη δόθηκε εντολή από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σε βάρος των διοικήσεων του Αριστοτελείου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι απώλειες


Για τα πανεπιστήμια σχεδόν δύο μήνες «λουκέτο», όπως λένε οι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων, σημαίνουν:
  • Ενα χαμένο εξάμηνο, με ανυπολόγιστο κόστος για εκατοντάδες φοιτητές.
  • Μία χαμένη εξεταστική περίοδο –σε πολλά Ιδρύματα έχει ήδη χαθεί, οπότε για μία ακόμη φορά θα αναπληρωθεί μέσω διπλών εξετάσεων.
  • Βραχυπρόθεσμη απώλεια τουλάχιστον 1-2 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό των μεγάλων ΑΕΙ, καθώς δεν πληρώνονται δαπάνες ούτε εξοφλούνται τιμολόγια που κόπηκαν για τις συμβατικές υποχρεώσεις τους όλο το καλοκαίρι. Αποτέλεσμα θα είναι η επιβάρυνση του επόμενου προϋπολογισμού.
  • «Πάγωμα» για μια σειρά από μεγάλα ερευνητικά προγράμματα. Σε πολλές περιπτώσεις οι πανεπιστημιακοί που εμπλέκονται σε αυτά καλούνται οι ίδιοι να καλύψουν τα ποσά που απαιτούνται, τα οποία θα περιμένουν να λάβουν όταν ανοίξουν πάλι τα ΑΕΙ.
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει γίνει μόνο μία εβδομάδα εξετάσεων και από τη Δευτέρα οι φοιτητές τους θα πρέπει να παρακολουθούν μαθήματα (χωρίς να έχουν εγγραφεί) αν δεν θέλουν να χάσουν το εξάμηνο. Οι πύλες των δύο ΑΕΙ όμως τελούν υπό κατάληψη από εκπροσώπους των απεργών.
Απειλή μηνύσεων


Στο φόντο αυτό, διοικητικοί υπάλληλοι και υπουργείο Παιδείας διασταυρώνουν τις επόμενες ημέρες τα ξίφη τους. Την Τρίτη εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας στους διοικητικούς υπαλλήλους που εντάσσονται στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας για να απογραφούν μέσω ιστοσελίδας. Στην αντίθετη περίπτωση, θα τεθούν αυτοδικαίως σε αργία. «Αυτό που θα προτείνω εγώ και πιστεύω ότι θα αποφασίσει η Ομοσπονδία είναι να συνεχίσουμε την απεργία» είπε στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων (ΟΔΠΤΕ) κ. Φραγκίσκος Βολτερίνος. «Ας τολμήσει το υπουργείο Παιδείας να μας θέσει σε αργία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το προσωπικό όταν βρίσκεται σε απεργία δεν είναι υποχρεωμένο να κάνει καμία υπηρεσιακή ενέργεια· δεν είμαστε υποχρεωμένοι αν δεν κηρυχθεί παράνομη η απεργία ή αν δεν επιστρατευθούμε»
επισημαίνει ο κ. Βολτερίνος. «Επιπλέον για την απογραφή δεν μπορούμε να πάρουμε τα ακριβή στοιχεία από τις υπηρεσίες των ιδρυμάτων όπου εργαζόμαστε και η ανακρίβεια επισύρει ποινικό αδίκημα» συμπληρώνει. Οπως αναφέρει, οι νομικοί σύμβουλοι της Ομοσπονδίας έχουν συζητήσει μαζί τους ως και την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος των συναρμόδιων υπουργών για κατάχρηση εξουσίας…
Με την Ομοσπονδία να ζητεί απεργία για έκτη συνεχή εβδομάδα, ξεπέρασαν τους 500 τις πρώτες ημέρες οι υπάλληλοι που ήδη προσήλθαν και απογράφηκαν. Ο αριθμός όσων εμπίπτουν στις σχετικές κατηγορίες υπαλλήλων είναι 1.969 συνολικά. Ανώτατα στελέχη του υπουργείου Παιδείας δήλωναν στο «Βήμα» ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί τελικά, καθώς η πλειονότητα των υπαλλήλων θα ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία.
«Καταστροφή»


«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή που θα μπορούσε να γίνει στο ίδρυμά μας» λέει σχολιάζοντας την επικείμενη απομάκρυνση σχεδόν 450 υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών ο αντιπρύτανης κ. Θωμάς Σφηκόπουλος. «Καλύτερο θα ήταν να μας κόψουν χρήματα από τον προϋπολογισμό παρά αυτή η τεράστια απώλεια» σχολιάζει.

«Η αλήθεια είναι ότι λύσεις υπάρχουν»
λέει πρύτανης μεγάλου πανεπιστημίου που εντάσσεται στο πρόγραμμα και μίλησε στο «Βήμα». «Αν σταματήσουν τώρα οι κινητοποιήσεις, ίσως περισώσουμε το εξάμηνο και τα οικονομικά μας. Ολα αυτά μπορεί να μας αποφέρουν μια «τρύπα» της τάξης των 6 εκατ. ευρώ» προσθέτει. «Αλλά και όταν όλα τελειώσουν, η κατάσταση δεν θα είναι καλύτερη. Οι μισοί υπάλληλοι θα λείπουν, θα πρέπει να ανασυγκροτηθούμε συνολικά. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος» σημειώνει.
Πάντως σε άλλα ιδρύματα με υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα η «μηχανή» έχει κάπως λειτουργήσει. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, παρά την απεργία, η εξεταστική και οι εγγραφές των φοιτητών ολοκληρώθηκαν, ενώ τα μαθήματα του εξαμήνου έχουν ξεκινήσει κανονικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ