Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 πίσω από τις κλειστές πόρτες των ανακριτικών γραφείων του Πειραιά σε καθημερινή βάση υποβάλλονταν σε εξονυχιστική εξέταση μερικές από τις πιο σημαντικές ποινικές υποθέσεις (και οι εξίσου σημαντικοί πρωταγωνιστές τους) που απασχόλησαν τα δικαστικά χρονικά της χώρας. Από τις πλέον σοβαρές αποδείχθηκε εκείνη για τα κυκλώματα των φυλακών με τις μεγάλες μπίζνες στον Κορυδαλλό, οι οποίες περιελάμβαναν, μεταξύ των άλλων, εμπορία ναρκωτικών από και προς το σωφρονιστικό κατάστημα από κατάδικους μεγαλεμπόρους που είχαν εξασφαλίσει ρόλο «αφεντικού» μέσα στη φυλακή. Τα κουβαριασμένα και αδιαφανή νήματα αυτής της ιστορίας ξεμπερδεύτηκαν στο λίγων τετραγωνικών ακριανό γραφειάκι, δεξιά στον πρώτο όροφο των Δικαστηρίων Πειραιά. Στο ίδιο γραφείο, προτού τελειώσει αυτή η έρευνα, χρεώθηκε μία ακόμη, εξίσου σοβαρή: του λαθρεμπορίου πετρελαίου, μιας υπόθεσης που φαίνεται ότι δεν έπαψε ποτέ να πλήττει την ελληνική κοινωνία και τα δημόσια ταμεία…

Ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών Αλέξανδρος Ζεκερίδης, με δύο φουσκωτούς στο πλευρό του να προσέχουν μην αποδράσει την ημέρα που οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας, φθάνοντας έξω από την πόρτα εκείνου του γραφείου, περίμενε όλος περιέργεια να γνωρίσει τη γυναίκα που φαινόταν να έχει «τσαγανό»· αυτήν που τολμούσε να αγγίξει το κατεστημένο κύκλωμα μέσα στη φυλακή.

Μπροστά του είδε μια νεαρή γυναίκα με γυαλιά και ειλικρινές βλέμμα. Μόνο η σπίθα αποφασιστικότητας στα μάτια της τον μπέρδεψε –δεν ταίριαζε με την εικόνα που αντίκριζε… «Μην την υποτιμάς» του ψιθύρισε ο δικηγόρος του. «Είναι έξυπνη, αποφασιστική και κυρίως μη ελεγχόμενη».
Η ανακρίτρια ήταν η κυρία Ιωάννα Δημουλέα Κλάπα, 55 χρόνων σήμερα και εφέτης πια, η γυναίκα που ορίστηκε την Παρασκευή ειδική εφέτης-ανακρίτρια στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Μια υπόθεση που αναλαμβάνει να διερευνήσει με τη συνδρομή της ομόβαθμης συναδέλφου της κυρίας Μαρίας Δημητροπούλου.
Η κυρία Δημητροπούλου έχει κι αυτή φήμη αυστηρής δικαστού, «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της» λένε συνάδελφοί της, «κι ας έχει μπροστά της τον πιο ισχυρό έμπορο ναρκωτικών». Οι ποινές της, υπενθυμίζουν, «έχουν αφήσει εποχή» από τα δικαστήρια απ’ όπου πέρασε…
Ας ξαναγυρίσουμε όμως στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ο σκληρός έμπορος ναρκωτικών σε εκείνη τη συνάντηση δεν μίλησε για το «κύκλωμα» στον Κορυδαλλό και φυσικά τα έριξε όλα σε άλλον μεγαλέμπορο, ο οποίος δεν ήταν παρών. Με ευνοϊκή απόφαση ο δεύτερος είχε αποφυλακιστεί. Ούτε και οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του με αρχιφύλακα που του παρουσίασε η ανακρίτρια τον πτόησαν. Οι συνομιλίες ωστόσο έδειχναν ιδιαίτερη σχέση με παράγοντες της φυλακής.
«Θα σε φάνε…»


Η ανακρίτρια και η εισαγγελέας –πρόκειται για την Καίτη Στουραΐτου, η οποία δεν ζει πια αλλά αποτέλεσε τότε τον δεύτερο κρίσιμο πόλο της έρευνας για τις φυλακές –τον προειδοποίησαν: «Πρόσεχε, όταν δεν θα τους είσαι χρήσιμος, θα σε φάνε…».
Ο Ζεκερίδης δολοφονήθηκε λίγο αργότερα σε φυλακές της Τουρκίας και χωρίς τον βασικό κατηγορούμενο πια οι μεγαλοπαράγοντες της φυλακής που ήταν κατηγορούμενοι τελικά αθωώθηκαν. Κάποιος έχαιρε και υψηλής προστασίας από τότε υπουργό της κυβέρνησης.
Η μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα που παρακολουθούσε επί μήνες, βήμα προς βήμα, τις προσπάθειες των δύο γυναικών να ξεριζώσουν τα κυκλώματα στη φυλακή δεν ήταν ικανή από μόνη της να τους εξασφαλίσει την ελευθερία δράσης που χρειάζονταν. Αλλωστε, λίγο καιρό μετά άλλαξε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος στήριξε τη δικαστική έρευνα, όπως και οι τότε προϊστάμενοι της ανακρίτριας, ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά κ. Αλέξανδρος Μεταξάς και ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, αμφότεροι σήμερα συνταξιούχοι. Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Γιώργος Κουβελάκης.
Σε κάποια από τις σκοτεινές υποθέσεις της φυλακής για τις οποίες σχηματίστηκαν τότε δικογραφίες οι κρίσιμοι μάρτυρες οι οποίοι θα κατέθεταν από τον Κορυδαλλό έχασαν τραγικά τη ζωή τους μια νύχτα που όσοι την έζησαν δύσκολα θα την ξεχάσουν. Τους έκαψαν μέσα στη φυλακή συγκρατούμενοί τους, ενώ επικρατούσε χάος εξαιτίας μιας πολυήμερης εξέγερσης που καθόλου δεν ήταν τυχαία. Αλλά η Ιωάννα Κλάπα και η Καίτη Στουραΐτου δεν λύγισαν.
Αντίθετα, άρχισαν να περνούν τη ζωή τους μεταξύ δικαστηρίων και φυλακής, να κάνουν συνέχεια νυχτερινές εφόδους στον Κορυδαλλό, να μην αφήνουν τα κυκλώματα να ανασάνουν, ακόμη κι αν δεν κατόρθωναν όλες τις φορές να οδηγήσουν τους υπαιτίους στο εδώλιο.
Επειτα από όλα αυτά η Πολιτεία αναγκάστηκε να τοποθετήσει μόνιμο εισαγγελέα εποπτεύοντα των φυλακών.
«Σε μία ώρα…»


Ο θαυμαστός κόσμος του σωφρονιστικού συστήματος δεν ήταν ο μόνος που «στοχοποίησε» τότε την τολμηρή ανακρίτρια. Διαχρονικός μεγαλοπαράγοντας, κατηγορούμενος εκείνη την εποχή για λαθρεμπόριο καυσίμων, μέσω της διοχέτευσης τράνζιτ ναυτιλιακού πετρελαίου στην εσωτερική αγορά (η φοροδιαφυγή υπολογιζόταν σε 1 τρισ. δρχ.), όταν προσήλθε να απολογηθεί ενώπιόν της, της πέταξε: «Σε μία ώρα δεν θα είσαι ανακρίτρια». Ηταν λίγο προτού αποφασιστεί να μην ανανεωθεί η θητεία της ως Στ’ τακτικής ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Πειραιά και ο επιχειρηματίας γνώριζε ότι θα γινόταν το δικό του και θα ξεμπέρδευε μαζί της. Αλλά εκείνη του απάντησε ακλόνητη: «Ναι, αλλά σε μία ώρα εσύ θα είσαι στον Κορυδαλλό. Θα σε προφυλακίσω διότι υπάρχουν ενδείξεις για την ενοχή σου…».
Εγιναν και τα δύο. Οχι ότι ο επιχειρηματίας χάθηκε. Επικρατεί και σήμερα στην οικονομική ζωή του τόπου. Οσο για την κυρία Κλάπα μετατέθηκε και δεν γύρισε στην Αθήνα και στο οικείο εφετείο παρά μόνο τον Αύγουστο του 2012 περνώντας από διάφορα πρωτοδικεία και στη συνέχεια εφετεία της Περιφέρειας, όπου άσκησε τα καθήκοντά της επί 16ετία –λίγοι δικαστές βρέθηκαν τόσα χρόνια εκτός των τειχών της πρωτεύουσας. Η πρώτη μετάθεσή της ήταν στην Αλεξανδρούπολη, πέρασε έπειτα από τα δικαστήρια της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας, ώσπου να τοποθετηθεί στο Εφετείο Αθηνών. «Μα θα τη διώξουμε;» λέγεται ότι είπε τότε, με απορία, μέλος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου στον Αρειο Πάγο. Για να εισπράξει την αφοπλιστική απάντηση: «Αφού έχει εμπειρία από λαθρεμπόριο, ας βοηθήσει στα τελωνεία της Βόρειας Ελλάδας».
Η Ιωάννα Δημουλέα Κλάπα είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών που όλα αυτά χρόνια την ακολουθούσαν πάντα όπου τοποθετούνταν κάθε φορά.

Μαρία Δημητροπούλου, εφέτης ειδική ανακρίτρια
Η ακριβοδίκαιη φίλη από παλιά

Η άλλη εφέτης ειδική ανακρίτρια των ερευνών για τη Χρυσή Αυγή, κυρία Μαρία Δημητροπούλου, η οποία είναι σήμερα 60 χρόνων, έχει διατελέσει προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Πειραιά με την ψήφο των συναδέλφων της. Υπήρξε μέλος της σύνθεσης στην πρώτη δίκη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις ναρκωτικών κατά τη θητεία της στα ανακριτικά γραφεία, αλλά και από τη θέση του προέδρου δικαστηρίου. Στην περίπτωσή της μπορεί οι υποθέσεις που χειρίστηκε να μην πήραν μεγάλη δημοσιότητα, στους συναδέλφους της όμως είναι γνωστή για την ανοικτή νοοτροπία αλλά και την αυστηρότητα, όταν πρέπει, με την οποία αντιμετωπίζει όσους στέκονται ενώπιόν της.
Οι δύο ανακρίτριες, σύμφωνα με όσους τις γνωρίζουν από κοντά, εκτός από γνωστές για την εργατικότητά τους είναι και φίλες, οπότε η συνεργασία τους στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν θα έχει να αντιμετωπίσει άλλα εμπόδια πλην αυτών που θα εγερθούν από την ίδια την έρευνα στην προσπάθειά τους να βρουν την αλήθεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ