Βερολίνο
Είναι μεθυσμένος από την εκλογική επιτυχία του. Ο Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, υφυπουργός εργασίας και εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ για την ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της αυτοδιοίκησης, τρικλίζει κυριολεκτικά από τη χαρά του ύστερα από την πρόσφατη επανεκλογή του σε ομοσπονδιακό βουλευτής στην εκλογική του περιφέρεια Βάδη-Βυρτεμβέργη. Κι αυτή τη μέθη θέλει να μεταδώσει και στους συνέδρους της τέταρτης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης – έτσι ονομάζονται οι τακτικές πλέον συναντήσεις των εκπροσώπων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης των δυο χωρών – που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα στη Νυρεμβέργη.
«Θα τους προσφέρω τσίπουρο 58,5 βαθμών, όσο και το εκλογικό ποσοστό μου» έλεγε σήμερα στο περιθώριο συνέντευξης τύπου στο Βερολίνο κατά την οποία παρουσίασε το πρόγραμμα του συνεδρίου. Και αυτή η προσφορά συμπληρώνει υποδειγματικά το δεύτερο δώρο του, μια οδοντόβουρτσα, στη λαβή της οποίας δεσπόζει το πορτρέτο του και η επιγραφή: «Ο Φούχτελ στο στόμα μας», η χρήση της οποίας γίνεται προφανώς απαραίτητη μετά την κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας του δυνατά αρωματισμένου αλκοόλ.
Στην ίδια τη συνέντεύξη τύπου, που έγινε με συμμετοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφαν Σάιμπερτ και του έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο Παναγιώτη Ζωγράφου, κυριάρχησαν βέβαια η τελετουργία και τα θέματα των εργασιών του συνεδρίου:
– η θεατρική αναπαράσταση της ιστορίας της ελληνογερμανικής συνέλευσης από ελληνογερμανική θεατρική ομάδα σύμφωνα με μια ιδέα του κ.Φούχτελ (πρώτη ημέρα)
– η ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών, οι στρατηγικές διοίκησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και συζήτηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ένταξη στην αγορά εργασίας, τη μετανάστευση, τη διαχείριση του νερού, την αγροτική ανάπτυξη, κλπ. (δεύτερη ημέρα)
– διάφορα workshops: εργαλεία ελέγχου στη δημόσια διοίκηση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ένταξη στην αγορά εργασίας, κλπ. (τρίτη ημέρα).
Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται επίσης μια «αγορά των δυνατοτήτων» (φόρουμ ιδεών και συζήτησης), πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και ως «δράση», η παράδοση πυροσβεστικών οχημάτων από γερμανούς πυροσβέστες σε έλληνες συναδέλφους τους.
Ένας πρώτος απολογισμός των δραστηριοτήτων που έκανε ο κ.Φούχτελ δείχνει, ότι το πεδίο της συνεργασίας στον τομέα της αυτοδιοίκησης μοιάζει με εργοτάξιο:
Μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία:
– Σχέδιο της διοίκησης της περιοχής Σβάμπις Χαλ (Βάδη-Βυρτεμβέργη) για την επεξεργασία των απορριμμάτων της Νάξου (απειλούν να φτάσουν ανεξέλεγκτα στη θάλασσα) με μικρές αποκεντρωμένες μονάδες θερμικής επεξεργασίας.
– Σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη ειδικών της περιοχής Καλβ (Βάδη-Βυρτεμβέργη)
– Η ανάδειξη και αυτόνομη διακίνηση του ελαιολάδου της Λέσβου με τη βοήθεια γερμανών ειδικών και η δημιουργία ειδικού συμβουλευτικού κέντρου
– Εκπόνηση σχεδίου ταξιδιωτικών προγραμμάτων στη Ρόδο εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου από ειδικούς του γερμανικού δικτύου κοινωνικής φροντίδας για άτομα που έχουν ανάγκη αυξημένης φροντίδας
– Λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων στην Αθήνα και το Ηράκλειο κατά τα γερμανικά πρότυπα, οι οποίες θα χορηγούν τίτλους σπουδών πιστοποιημένους από το εκάστοτε Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο
– Χορηγίες από γερμανικές πόλεις πυροσβεστικών οχημάτων και εξοπλισμού
– Ανταλλαγή τεχνογνωσίας
και πάει λέγοντας.
Πολύς θόρυβος για το τίποτα; «Ο Φούχτελ μοιράζει μόνο γυάλινες μπίλιες, καθρεφτάκια και κονκάρδες με τη φωτογραφία του» λέει έμπειρος έλληνας διπλωμάτης που παρακολουθεί το εγχείρημα από τη στιγμή της έναρξής του (περί τα τέλη του 2010). «Τα σχέδια του μαραζώνουν συνήθως στα χαρτιά, το μόνο που πραγματικά ανθεί είναι ο αυτοδιοικητικός τουρισμός».
Μια πιο αντικειμενική ματιά ωστόσο δείχνει, ότι με τον καιρό αρκετά σχέδια αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Όχι όμως με τον τρόπο που ήθελαν αρχικά πολλοί εκπρόσωποι της ελληνικής αυτοδιοίκησης, ήτοι ως άμεση τεχνική και οικονομική βοήθεια, αλλά ως τεχνογνωσία, που θα πρέπει στη συνέχεια να εφαρμόσουν οι ίδιοι.
Το μόνο κακό στην υπόθεση: Η συνεργασία γίνεται υπό τη σκιά του μνημονίου. Αυτό δεν της δίνει μόνο πικρόξυνη γεύση. Αλλά κάνει και τον κατά τα άλλα απαστράπτοντα από όρεξη και δυναμισμό κ.Φούχτελ να φαίνεται ως η σκοτεινή ενσάρκωση του προτέκτορα.
Το κατά πόσο θα επηρεάσει αυτό αρνητικά το πνεύμα της συνέλευσης, είναι ανοικτό θέμα. Όμως η παρουσία πολλών αναγνωρισμένων ειδικών, καθώς και 60 περίπου ελλήνων και γερμανών δημάρχων και περιφερειαρχών, εγγυάται ζωντανές συζητήσεις. Ανάμεσά τους οι:
Γιάννης Μπουτάρης (δήμαρχος Θεσσαλονίκης)
Ηλίας Ευθυμιόπουλος (πρώην υφυπουργός προστασίας του περιβάλλοντος επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και γενικού διευθυντή του ενεργειακού γραφείου Αιγαίου)
Όλιβερ Κλάιντερ (δίκτυο περιβαλλοντικής τεχνολογίας, Κωνσταντία)
Χρήστος Ηλιάδης και Ελένη Τάκου (Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου)
Κρίστα Χεχτ (συμμαχία διαχείρισης υδάτινων πόρων, Βερολίνο)
Άννυ Μητροπούλου και Κλειώ Μονοκρούσου (Μεσόγειος ΣΟΣ, Αθήνα)
Αθανάσιος Κίζος (πανεπιστήμιο Αιγαίου)
Κωστής Δήμτσας («Αποστολή», Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών)
Κάι Σνάιντερ (Σύλλογος Διεθνούς Συνεργασίας Νέων)
Γκαμπριέλα Σάινερ (Ελληνογερμανική Πρωτοβουλία για την Κοινωνία των Πολιτών)
Μαρία Δρίτσα (UNHCR Ελλάδα), κ.ο.κ.
Τα workshops γίνονται υπό την επιμέλεια των ελληνικών αντιπροσωπειών των πολιτικών ακαδημιών των σημαντικότερων γερμανικών κομμάτων:
– Ίδρυμα Κόνραντ –Αντενάουερ, προσκείμενο στους Χριστιανοδημοκράτες (θέμα: Στρατηγικές Διοίκησης)
– Ιδρυμα Φρίντριχ – Έμπερτ, προσκείμενο στους Σοσιαλδημοκράτες (Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας)
– Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν, προσκείμενο στους Ελεύθερους Δημοκράτες (Ένταξη στην αγορά εργασίας)
– Ίδρυμα Χανς Ζάιντελ, προσκείμενο στους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (Γεωργία και τοπική αυτοδιοίκηση)
– Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, προσκείμενο στους Πράσινους (Βιώσιμη διαχείριση του νερού)
– Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, προσκείμενο στην Αριστερά/Die Linke (Μετανάστευση – Ένταξη)
Στη συνέλευση θα μιλήσουν επίσης ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Το αδιαφιλονίκητο επίκεντρο της συνέλευσης θα είναι όμως, ως συνήθως, ο κ.Φούχτελ. Οι περισσότεροι έλληνες άρχοντες της αυτοδιοίκησης κρέμονται πάντως από τα χείλη του (όχι οι γερμανοί ομόλογοί τους…). Κι αυτό οφείλεται πρωτίστως στον ίδιο. «Έχω κάνει 40 ταξίδια στην Ελλάδα από τότε που ανέλαβα την αποστολή μου» έλεγε στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου. Και σε αυτά τα ταξίδια, πρόσθεσε, έδωσε υπερδιπλάσιες τηλεοπτικές συνεντεύξεις, για τις οποίες κρατά μάλιστα ακριβές ημερολόγιο: που, πότε, πόσες κάμερες, δηλώσεις, ερωταπαντήσεις.
Το αποτέλεσμα είναι μια μοναδική αναγνωρισιμότητα του στην Ελλάδα, που συναγωνίζεται εκείνη της Μέρκελ και του Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Με τη διαφορά, ότι ενώ τα νούμερα Ένα και Δυο της γερμανικής κυβέρνησης είναι μισητοί στην πλειοψηφία του ελληνικού κοινού, ο «φλογερός καμηλιέρης» (όπως αποκαλείται ο κ.Φούχτελ λόγω της λατρείας τους για τις καμήλες) είναι άκρως δημοφιλής. Και αυτό αν όχι στο κοινό, τουλάχιστον στους επικεφαλής της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, όπως είπε προ καιρού ένας από αυτούς, τον βλέπουν σαν «ξερολούκουμο» με την έννοια ότι τον θεωρούν εύκολη και νόστιμη λεία.
Αν το βλέπει και ο ίδιος έτσι, δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο. Από τις αντιδράσεις του προκύπτει όμως πως θεωρεί την Ελλάδα των δημάρχων και περιφερειαρχών τη γη της επαγγελίας. «Φούχτουλο με ανεβάζουν, Φουχτουλάκο και Φουχτουλάκη με κατεβάζουν» είχε δηλώσει παλιότερα στο «Βήμα» καμαρώνοντας για την «ελληνοποίησή» του. «Δεν έχω φάει τόσο πολύ και τόσο καλά στη ζωή μου» προσθέτει παραπέμποντας στα ρωμαϊκά τσιμπούσια που του παραθέτουν οι οικοδεσπότες του στις αμέτρητες επισκέψεις του σε ελληνικές πόλεις και χωριά.
Μόνο που ούτε και γι αυτή την ευωχία υπάρχει εγγύηση. Η συνέλευση της Νυρεμβέργης ίσως να είναι η τελευταία για τον κ.Φούχτελ. Πάντως, δεν είναι γραφτό του, να είναι μόνιμος απεσταλμένος της κ.Μέρκελ στο ελληνικό «προτεκτοράτο». «Όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης συνασπισμού, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για την προσωπική τύχη του» είπε στη συνέντευξη τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σάιμπερτ. Και η στιγμή που το έλεγε ήταν ίσως η μοναδική από την οποία είχε εξαφανιστεί εντελώς η μέθη των 58,5 βαθμών από το πρόσωπο του κ.Φούχτελ.