Η άρνηση της κυβέρνησης Ερντογάν να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης απασχολεί τον τουρκικό τύπο και αναγκάζει την Άγκυρα να δικαιολογηθεί, ιδιαίτερα μετά τις σοβαρές επικρίσεις της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες.

Αντιδρώντας, το υπουργείο Εξωτερικών επιχειρεί τώρα να μεταφέρει το ζήτημα στο «πρόβλημα» της κατάστασης της «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα και καλεί την ΕΕ να παρέμβει.

Η Τουρκία ελπίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα δείξει τώρα ενδιαφέρον για την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας σε χώρες της Ευρώπης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Λεβέντ Γκιουμρουκτσού σχολιάζοντας τις επικρίσεις της ΕΕ κατά της κυβέρνησης του κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Κομισιόν σχολιάζοντας την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη Σχολή της Χάλκης τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να εξασφαλίζει την εκπαίδευση των μειονοτήτων της «ως εκδήλωση σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα των τούρκων πολιτών και όχι σαν ζήτημα διαβουλεύσεων είτε διμερών σχέσεων».
Σε απάντηση ο εκπρόσωπος του υπουργείου υποστήριξε ότι «είναι τόσο σοβαρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όπως το γεγονός ότι στερείται του δικαιώματος να καθορίζει η ίδια την εθνική της ταυτότητα και να εκλέγει η ίδια τους θρησκευτικούς ηγέτες της όπως και το ότι στους αυτόχθονες στα Δωδεκάνησα δεν τους παραχωρείται ούτε καθεστώς μειονότητας, ώστε θα προκαλέσουν την προσοχή της ΕΕ».