Η νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) κάνει …τόπο στους νέους. Αυτό υποστήριξε ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ντάσιαν Τσιόλος μιλώντας σήμερα στο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο με θέμα «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική την περίοδο 2014-2020 και η διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής».
Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η νέα ΚΑΠ θα υποχρεώνει όλα τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ευρωπαίο Επίτροπο, η επιδότηση για την εγκατάσταση μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 70.000 ευρώ ανά νέο αγρότη, ο οποίος θα έχει για τα πέντε πρώτα χρόνια δραστηριότητάς του μια συμπληρωματική ενίσχυση πέραν αυτών που αφορούν όλους τους υπόλοιπους γεωργούς.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι πόροι της ΚΑΠ δεν είναι απεριόριστοι. «Γι΄ αυτό επιλέξαμε να στηρίξουμε τους νέους σε ηλικία αγρότες και όχι τους νεοεισερχόμενους στη γεωργία. Διότι ο νέος αγρότης θα πάρει τα 70.000 ευρώ για την εγκατάσταση αλλά θα παραμείνει στη γεωργική παραγωγή για δεκαετίες. Γι΄ όσους εισέρχονται στην αγροτική παραγωγή στα 40 ή στα 50 τους υπάρχουν άλλα εργαλεία για να υποστηρίξουμε την παραγωγή τους όπως κάνουμε και με όλους τους άλλους παραγωγούς. Η στήριξη αυτή όμως δεν είναι τόσο προνομιακή όπως στους νέους αγρότες», ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας.
Πιο προστατευμένη η φέτα στον Καναδά
Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Καναδά για το θέμα της φέτας, ο κ. Τσιόλος είπε ότι «μετά τη συμφωνία η ελληνική φέτα θα είναι περισσότερη προστατευμένη στην καναδική αγορά».
Διευκρίνισε επίσης, ότι καμιά συμφωνία με τρίτες χώρες δεν επιδρά στην εσωτερική αγορά της Ευρώπης.
Όπως τόνισε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, η προστασία της φέτας στην ευρωπαϊκή αγορά είναι δεδομένη. «Η Ευρώπη δεν πρόκειται μετά την συμφωνία να γεμίσει καναδική φέτα», σημείωσε ο υπουργός.
Η συμφωνία, σύμφωνα με τον κ. Τσιόλο, βρίσκεται στην τελικής της φάση.
Έτοιμο το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας για τους αγρότες
Ολοκληρώθηκαν οι συμφωνίες με τις Τράπεζες για τη δημιουργία του Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσαυτάρης. Το Ταμείο θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου. Θα εξασφαλίζει δάνεια με ευνοϊκούς όρους σε αγρότες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας αγροτικών προϊόντων κλπ. Συνολικά, θα μπορεί να εγγυηθεί κεφάλαια ύψους 250 εκατ. ευρώ.
Επένδυση στην ποιότητα
Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο δυναμικό ποιότητας στα αγροτικά προϊόντα, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτεί, είπε ο Επίτροπος Γεωργίας. Πριν από λίγες ημέρες η χώρα μας απέκτησε το εκατοστό προϊόν ΠΟΠ –ΠΓΕ (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) με το ελαιόλαδο Μεσαράς.
«Η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο δυναμικό, όχι τόσο πολύ σε επίπεδο όγκου, αλλά σε επίπεδο ποιότητας και προϊόντων. Υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή προστιθέμενης αξίας που ευελπιστώ ότι η Ελλάδα θα εκμεταλλευτεί μ’ αυτή τη νέα μεταρρυθμισμένη γεωργική πολιτική που σας δίνει αυτές τις νέες δυνατότητες», ανέφερε ο κ. Τσιόρος.
Το 2010 η Ελλάδα αντιπροσώπευε το 9% του συνολικού αριθμού γεωγραφικών ενδείξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που την κατέτασσε στην 7η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών.
«Νομίζω ότι σε σχέση με το μέγεθος της Ελλάδας, αυτό αποτελεί μια εκπληκτική επίδοση και δείχνει όλο το δυναμικό που έχετε για να παράγετε προϊόντα ποιοτικά, εκμεταλλευόμενοι τις παραδόσεις που έχετε, τα χωριά σας, την ύπαιθρό σας και νομίζω ότι είναι ένας πάρα πολύ καλός δείκτης», επεσήμανε ο Επίτροπος Γεωργίας.
Όπως είπε ο ίδιος, οι πιστώσεις δεν έχουν αλλάξει για την Ελλάδα παρά τη δύσκολη δημοσιονομικά περίοδο. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ την περίοδο 2015-2020 θα είναι 19,7 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με περίοδο 2007-2013.
«Μπορεί να παρατηρούμε ότι υπάρχει μια μικρή μείωση στην χρηματοδότηση της νέας ΚΑΠ αλλά χώρες με εξαγωγικό χαρακτήρα όπως η Ελλάδα θα επωφεληθούν», τόνισε ο κ. Τσιόλος.
Λιγότεροι από 1.000 οι συνεταιρισμοί
Στην ομιλία του ο κ. Τσαυτάρης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των συνεταιρισμών. «Μπορούμε να πάμε στη νέα ΚΑΠ με 6.500 συνεταιρισμούς στην Ελλάδα; Μπορεί η Ελλάδα να έχει το 25% των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της Ευρώπης; Γιατί δεν ανοίχθηκε ποτέ ο έλεγχος; Γιατί δεν ελέγχθηκε ποτέ το Μητρώο συνεταιρισμών; Μόλις το ανοίξαμε, σ’ έναν περίπου μήνα ή δίμηνο, παρουσιάστηκαν από τους 6.500 λιγότεροι από 3.000, περίπου 2.500 και από τους ελέγχους που ήδη άρχισαν, διαφαίνεται ότι ορθά, η χώρα μας θα έχει περίπου 1.000 συνεταιρισμούς», είπε ο υπουργός από το βήμα του συνεδρίου.
Όπως υποστήριξε, αν η Ελλάδα θέλει σήμερα ένα συνεταιριστικό κίνημα που να έχει μέγεθος και δύναμη τότε «θα πρέπει να πάμε σ’ αυτά τα μεγέθη».