Βραβεία αριστείας απένειμε προ ημερών στη Βαρκελώνη η Διεθνής Ομοσπονδία Εταιρειών Συμβούλων Μηχανικών (FIDIC) στο γραφείο του έλληνα αρχιτέκτονα, κ. Αλέξανδρο Τομπάζη και στον αείμνηστο πολεοδόμο, Κωνσταντίνο Δοξιάδη.
Ειδικότερα, συμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), η FIDIC τίμησε με το βραβείο Αριστείας την «Μελετητική Α.Ν. Τομπάζη» για την βασιλική της Αγίας Τριάδας στην Φατίμα της Πορτογαλίας στην κατηγορία των μεγάλων κτιριακών σχεδίων. Πρόκειται για υποψηφιότητα που είχε υποβληθεί στην κατηγορία για το αρτιότερο και διεθνούς ακτινοβολίας κτιριακό έργο των τελευταίων 100 ετών.
Στον διαγωνισμό για την βασιλική της Φατίμα είχαν συμμετάσχει διεθνή ονόματα της αρχιτεκτονικής, όπως ο Ελβετός Μάριο Μπότα, ο Ιταλός Βιτόριο Γκρεγκόττι, ο Γερμανός Γκύντερ Φάιφερ, ο Ισπανός Όσκαρ Τουσκέτς Μπλάνκα, ο Μεξικανός Πέδρο Ραμίρες Βάσκες και οι Πορτογάλοι Γκονσάλο Σόουζα και Ζουάου Λουίς Καρίλιο ντα Γκράσα και Αλσίνο Σοουτίνιο. Στη δεύτερη φάση, η «μελέτη Τομπάζη» προκρίθηκε έναντι της Πορτογαλικής, αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Η σύμβαση υπεγράφη το 2000, η κατασκευή ξεκίνησε το 2004 και το έργο ολοκληρώθηκε το 2007.
Επίσης, η FIDIC τίμησε τον αείμνηστο έλληνα πολεοδόμο Κωνσταντίνο Δοξιάδη για το έργο του με βραβείο αριστείας στην κατηγορία του σηµαντικότερου διεθνούς ακτινοβολίας και φήµης µηχανικού των τελευταίων 100 ετών.
Ο διαγωνισμός (Centenary Awards 1913-2013) πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εκατονταετηρίδα των δραστηριοτήτων της FIDIC. Ο ΣΕΓΜ, ο οποίος είναι το εθνικό μέλος της FIDIC και είχε και την πρωτοβουλία κατάθεσης των ελληνικών προτάσεων στο διεθνή διαγωνισμό.
Η τρίτη πρόταση, που είχε καταθέσει ο ΣΕΓΜ ήταν η Γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, (μελέτη Σ. Σταθόπουλος – Κ.Φάρρος Σύμβουλοι Μηχανικοί- ∆ΟΜΗ και επίβλεψη DENCΟ), που ήταν υποψήφια για την κατηγορία του αρτιότερου και διεθνούς ακτινοβολίας έργου υποδοµής των τελευταίων 100 ετών.
«Χαρακτηριστικό και ιδιαίτερα τιμητικό για την ελληνική πλευρά είναι ότι οι δύο συμμετοχές που βραβεύτηκαν βρέθηκαν στον τελικό κατάλογο επιλογής ανάμεσα σε ένα σύνολο υποψηφιοτήτων που, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την FIDIC, εντυπωσίασαν τους κριτές με την έκταση και την ποιότητά τους» αναφέρει ο ΣΕΓΜ.
«Όλες οι επιλογές των ελληνικών προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΕΓΜ πραγματοποιήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις που είχαν οριστεί για τα έργα, δηλαδή να είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, πρωτότυπα, βιώσιμα, διαχρονικά και να παρουσιάζουν εξαιρετική τεχνική αρτιότητα» συνεχίζει.
Οι κορυφαίες διακρίσεις στην κατηγορία των μεγάλων κτιριακών έργων δόθηκαν στην Όπερα του Σίδνει (Αυστραλία), στον Πύργο της Καντόνας (Κίνα), στην Όπερα της Γκουάνγκζου (Κίνα) στο Κέντρο Επιστημών της Γκουάνγκντονγκ (Κίνα), στο Εθνικό Στάδιο Γιογιόγκι (Ιαπωνία), στον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα (Ντουμπάι – συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου), στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 (Ηνωμένο Βασίλειο) και στον Διεθνή Αερολιμένα του Χονγκ Κονγκ (Κίνα – συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου).
Πρώτα στα μεγάλα έργα πολιτικού μηχανικού ανεδείχθησαν η γέφυρα του λιμένα του Σίδνει (Αυστραλία), η γέφυρα της Συνομοσπονδίας (Καναδάς), η γέφυρα Σούτονγκ (Κίνα), το Three Gorges Project (Κίνα), η σήραγγα της Μάγχης (Γαλλία και Αγγλία), το σιδηροδρομικό έργο Tokaido Shinkanzen (Ιαπωνία), τα έργα του Ολλανδικού Δέλτα (Ολλανδία), το Falkirk Wheel (Ηνωμένο Βασίλειο) και τα Hoover Dam Bypass (ΗΠΑ) και
Orange County Groundwater Replenishment System (ΗΠΑ).
Στις κορυφαίες προσωπικότητες αρίστευσαν ο Ιάπων Γιουκάτα Κουμπότα και ο Αγγλοδανός Όβε Άρουπ (1895-1988).