Νέα αμερικανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, υποστηρίζει ότι τα υψηλά επίπεδα δισφαινόλης Α – της χημικής ουσίας που εντοπίζεται κυρίως σε κονσέρβες, συσκευασμένα γεύματα και πλαστικά μπουκαλάκια – αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής κατά 80%.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η επαφή με τη συγκεκριμένη ουσία είναι απίθανο να αποφευχθεί πλήρως, καθώς περιέχεται σε πάρα πολλά προϊόντα. Καλό θα ήταν ωστόσο, να περιοριστεί όσο γίνεται από πλευράς της εγκύου, αποφεύγοντας προϊόντα που γνωρίζουμε ήδη ότι την «κουβαλούν».

Συγκεκριμένα, συστήνουν στις εγκύους να αποφεύγουν να μαγειρεύουν ή να θερμαίνουν γεύματα σε πλαστικά δοχεία (π.χ. στον φούρνο μικροκυμάτων), ή να πίνουν νερό από πλαστικά μπουκαλάκια που έχουν αφεθεί στον ήλιο. Παρόμοιες ήταν και οι οδηγίες προς το αντίθετο φύλο και ιδιαίτερα στην περίπτωση των ανδρών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Ευρήματα άλλης μελέτης έδειξαν ότι η δισφαινόλη Α περιορίζει την ανδρική γονιμότητα κατά 20%.

Συσκευασμένος κίνδυνος

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις 114 εγκύων. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσες έφεραν υψηλές συγκεντρώσεις δισφαινόλης Α στο αίμα τους αντιμετώπιζαν κατά 80% μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής, συγκριτικά με τις υπόλοιπες που έφεραν από χαμηλά ως φυσιολογικά επίπεδα της χημικής ουσίας στο αίμα τους.

«Πρόκειται για πολύ σημαντικά ευρήματα καθώς οι αποβολές είναι πολύ συχνές, με τη δισφαινόλη Α να είναι πανταχού παρούσα» υπογραμμίζει η κύρια συγγραφέας της μελέτης δρ Ρουθ Λάθι.

Κατά τη μελέτη τους οι ειδικοί, εξέτασαν το ιστορικό αποβολών και δυσκολίας σύλληψης των εθελοντριών. Οι έγκυες με βεβαρημένο ιστορικό, σύμφωνα με τους ίδιους, καλά θα κάνουν να αποφεύγουν όσο μπορούν προϊόντα που περιέχουν δισφαινόλη Α.

«Υπάρχουν κάποια απλά πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος, ωστόσο είναι αδύνατον στις μέρες μας να αποφύγουμε πλήρως την εν λόγω χημική ουσία. Ακόμη και τα ψώνια αποτελούν κίνδυνο, καθώς η δισφαινόλη Α περιέχεται στο θερμοευαίσθητο χαρτί των αποδείξεων ταμειακών μηχανών, ώστε το μελάνι να είναι ορατό» εξηγεί η δρ Λάθι.

«Αποφύγετε τρόφιμα σε κονσέρβες, αποφύγετε τη μαγειρική ή το ζέσταμα σε πλαστικά δοχεία και αποφύγετε οποιαδήποτε περιττή επαφή με αποδείξεις ταμειακών μηχανών. Αυτά είναι τα βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, είναι απλά και δεν κοστίζουν τίποτα» καταλήγει η ειδικός.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Βοστώνη.