Κεντροαριστερά: Το στοίχημα και οι ευθύνες

H έξοδος της χώρας από την κρίση είναι προφανές ότι δεν περνάει μόνο…

Κεντροαριστερά: Το στοίχημα και οι ευθύνες | tovima.gr
H έξοδος της χώρας από την κρίση είναι προφανές ότι δεν περνάει μόνο από την ανασυγκρότηση της οικονομίας, αλλά και από την ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος,

Οι παραδοσιακές πολιτικές αντιλήψεις και πρακτικές που συνέβαλλαν τα μέγιστα στον εκτροχιασμό της χώρας, δεν έχουν θέση στο νέο πολιτικό κύκλο που μπαίνει η χώρα, καθώς έχουν αρχίσει να διαγράφονται οι πρώτες θετικές ενδείξεις για απαλλαγή από το σφικτό μνημονιακό εναγκαλισμό. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τις αναγκαστικές δεσμεύσεις των δανειστών μας και θα διαμορφώνει τις συνθήκες για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.Και βέβαια χρειάζεται τις πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το σχέδιο.

Η παράταξη της κεντροαριστεράς που διαχειρίστηκε τις τύχες της χώρας για μεγάλο διάστημα τις τελευταίες δεκαετίες, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε όχι,πλήρωσε βαρύτατο τίμημα στις τελευταίες εκλογές για τα λάθη ,τις παραλείψεις και κυρίως για την αποτυχία της να διαχειριστεί την κρίση. Ο ζωτικός πολιτικός και κοινωνικός χώρος όμως τον οποίο κάλυπτε με την παρουσία της δεν έπαψε να υπάρχει. Η επαναθεμελίωση και η ανασυγκρότηση της αποτελούν βασικές προϋποθέσεις, όχι μόνο για την ίδια την ύπαρξη της, αλλά και για την διαμόρφωση μιας νέας εθνικής αυτογνωσίας ,με προοδευτικό πρόσημο και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Η πρωτοβουλία των 58 ενεργών πολιτών να απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις του χώρου, συγκροτημένες ή μη, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς ηγεμονικές βλέψεις είναι ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το εγχείρημα προφανώς ούτε εύκολο ούτε απλό είναι καθώς και πολιτικές διαφορές υπάρχουν και κομματικές αγκυλώσεις και προσωπικές στρατηγικές. Η πρόκληση και η αναγκαιότητα όμως για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου με σαφή δημοκρατικό, μεταρρυθμιστικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό είναι δεδομένη.Γιατί, όπως υποστηρίζουν οι «58» στην πρόσκληση τους, η «ισχυροποίηση της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης , θα αποσυμπιέσει τη σημερινή αίσθηση εμφύλιας αντιπαράθεσης και θα συμβάλλει στην αποκατάσταση μιας ελάχιστης εθνικής συναίνεσης, ώστε ο πολιτικός αντίπαλος να μην γίνει πάλι εσωτερικός εχθρός».
Η ανταπόκριση στην πρόσκληση αυτή, θα κρίνει αν οι δυνάμεις του χώρου, είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος και να συμβάλλουν αποφασιστικά,όπως διακηρύσσουν, στην ανανέωση του πολιτικού συστήματος, αλλά και στην σταθερότητα της χώρας και την πορεία εξόδου από την κρίση.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk