Οπως δήλωσαν στο vima.gr που επικοινώνησε μαζί τους δεν έχουν λάβει οι αρχές πολιτικής προστασίαςτων Χανίων καμιά κλήση για ζημιές ή τραυματισμό από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών η οποία σημειώθηκε στις 16:11 το απόγευμα του Σαββάτου δυτικά του νομού Χανίων. Ωστόσο τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής συνεχίζουν τις περιπολίες που άρχισαν αμέσως μετά την επίσκεψη του Εγκέλαδου στη Μεγαλόνησο.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Λεκανοπέδιο. Το εστιακό του βάθος ήταν 23 χλμ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Εγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα της νότιας Ελλάδας, σχεδόν σε ολόκληρη την Πελοπόννησο -Σπάρτη, Ηλεία, Πάτρα- και στην Αττική.
Το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο έδωσε 6 βαθμούς με επίκεντρο 63χλμ δυτικά των Χανίων και εστιακό βάθος 30 χλμ.
Ανήσυχοι οι κάτοικοι στην Κρήτη
Στους δρόμους πετάχτηκαν οι πολίτες στα Χανιά, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της Κρήτης. Σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις έπεσαν από τα ράφια εμπορεύματα, ενώ στον επαρχιακό δρόμο Χανιά – Θέρισο σημειώθηκε πτώση βράχων στο οδόστρωμα και στο σημείο σπεύδει όχημα της Πυροσβεστικής.
Σύμφωνα με το Cretalive, ένας ηλικιωμένος πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στον 1ο όροφο, χωρίς να τραυματιστεί.
Στο δημαρχείο συγκαλείται το συντονιστικό όργανο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Στην περιοχή της Κισάμου που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χαράλαμπο Πιτσιγαυδάκη, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές.
Κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πραγματοποιούν περιπολίες στο νομό Χανίων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει ανάγκη επέμβασης.
Πάντως, περίπου μία ώρα μετά τη δόνηση και ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις στην Πυροσβεστική για απεγκλωβισμό ανθρώπων ή σοβαρές ζημιές.
Τι λένε οι ειδικοί
Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Χανίων και Αντικυθήρων.
Τόνισε ότι δεν πρέπει να συνδέεται με τις δονήσεις που σημειώθηκαν πριν από μερικούς μήνες στην περιοχή της Ιεράπετρας, καθώς πρόκειται για διαφορετικές «τεκτονικές γειτονιές», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο Flashnews.gr, ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του ΤΕΙ Κρήτης Φίλιππος Βαλλιανάτος δήλωσε:
«Ο σεισμογόνος χωρος της περιοχής είναι γνωστός. Έχει τη δυνατότητα να δίνει τέτοια μεγέθη. Το ότι έγινε αισθητός σε όλη τη Νότιο Ελλάδα, εξηγείται και απότο μέγεθος του σεισμού αλλά και από το σημείο στο χώρο στον οποίο έγινε.
» Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Πρέπει να δούμε τις επόμενες ώρες την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, για να είμαστε σίγουροι. Λογικά αναμένουμε μετασεισμούς.»