Μακρά περίοδο αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα σηματοδοτεί η σύσταση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων την οποία θα ανακοινώσει ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης ως το τέλος του Οκτωβρίου.

Εργο της Επιτροπής είναι η προετοιμασία των επερχόμενων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα και η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η στελέχωση της Επιτροπής θα είναι ολιγομελής και θα γίνει με «ανθρώπους της αγοράς», γνώστες του αντικειμένου, και δεν θα προσομοιάζει σε προηγούμενες περιπτώσεις επιτροπών που στηρίχθηκαν μόνο σε επιστημονικά στελέχη. Επίσης δεν θα υπάρχουν σε αυτήν στελέχη προτεινόμενα από τους παραγωγικούς φορείς (ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς), ωστόσο οποτεδήποτε προκύπτει κάποιο ζήτημα θα ζητείται η άποψη των φορέων.
Χρόνος ολοκλήρωσης του έργου της Επιτροπής ορίζεται ως το τέλος του 2014, ενώ στο μεσοδιάστημα ενδέχεται να υποβάλλει προτάσεις για θέματα που χρήζουν άμεσης νομοθετικής παρέμβασης.
Τρία είναι τα μεγάλα στοιχήματα της συγκεκριμένης επιτροπής:

Πρώτον
, η προετοιμασία του ασφαλιστικού συστήματος για την εφαρμογή της μεγάλης μεταρρύθμισης του νόμου 3863/2010 που αφορά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της κύριας σύνταξης από το έτος 2015. «Αυτή τη στιγμή το σύστημα δεν είναι ικανό να εφαρμόσει τη ρύθμιση για υπολογισμό της σύνταξης με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο του ασφαλισμένου» σημειώνει ενδεικτικά ο κ. Βρούτσης.

Δεύτερον
, η άρση των ανισοτήτων και των στρεβλώσεων εντός του συστήματος και η καθιέρωση ενιαίων κανόνων, εισφορών και παροχών. Ο υπουργός περιγράφει τις αλλαγές σημειώνοντας ότι «στόχος είναι η καθιέρωση ενιαίων εισφορών και παροχών για όλους τους ασφαλισμένους».

Τρίτον
, ο έλεγχος της οικονομικής επάρκειας των ασφαλιστικών ταμείων και της δυνατότητας χορήγησης των συντάξεων στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, στόχος της νέας μεταρρύθμισης που προαναγγέλλει το έργο της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων είναι η διασφάλιση «του δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος» και «η εγγύηση της μελλοντικής καταβολής των συντάξεων».
Οι αλλαγές που αναμένονται το 2015 και αφορούν τις κύριες συντάξεις έχουν σχέση με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, ο οποίος καθιερώνει από 1ης Ιανουαρίου 2015 τη βασική και την αναλογικήσύνταξη. Η κρατική επιχορήγηση θα αφορά μόνο τη βασική σύνταξη, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να χρηματοδοτούν από τα έσοδά τους την αναλογική σύνταξη.
Η βασική σύνταξη, η οποία θαείναι κοινή σε όλα τα Ταμεία (360 ευρώ), επιδοτείται από τον προϋπολογισμό, ενώ η αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών τουασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο του.
Από το 2014 θα εφαρμοστούν οι «αυτόματες μειώσεις» στις επικουρικές συντάξεις των Ταμείων που συνεχίζουν να παρουσιάζουν έλλειμμα. Πρόκειται για την εφαρμογή της λεγόμενης «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». Επιπλέον σε όλα τα επικουρικά ταμεία δημιουργούνται «ατομικοί λογαριασμοί» ώστε οι συντάξεις να αντιστοιχούν απολύτως στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος.

Νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ
  • Από το 2014 τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος. Το τελικό ποσό του εφάπαξ που θα διαμορφώνεται με τον νέο υπολογισμό θα εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη τόσο τα οικονομικά του κάθε Ταμείου (π.χ., έσοδα από εισφορές) όσο και η αναμενόμενη αποχώρηση ασφαλισμένων προς τη σύνταξη (κύμα φυγής).
  • Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το 2014 θα είναι ένα δύσκολο έτος για την κοινωνική ασφάλιση καθώς η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία θα είναι μειωμένη κατά 1,5 ως 1,8 δισ. ευρώ. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα χρηματοδοτικό κενό που πονοκεφαλιάζει τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για την αντιμετώπισή του και την ομαλή καταβολή των συντάξεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ