Οταν στις αρχές της περασμένης άνοιξης η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος έμπαινε στην τελική της ευθεία, η αίσθηση που υπήρχε στην αγορά ήταν ότι λίγες θα ήταν οι τράπεζες που θα πετύχαιναν να παραμείνουν ιδιωτικές. Πηγή της απαισιοδοξίας δεν ήταν τόσο το μεγάλο ύψος των κεφαλαίων που έπρεπε να συγκεντρωθούν όσο το υψηλό ρίσκο που συνεπάγεται η επένδυση σε έναν κλάδο άμεσα συνδεδεμένο με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, η οποία βρισκόταν τότε στο ξεκίνημα του έκτου χρόνου ύφεσης.

Και αν για τα τέσσερα ισχυρότερα πιστωτικά ιδρύματα τα πράγματα φάνταζαν ευκολότερα λόγω του ευνοϊκότερου καθεστώτος διατήρησης του ιδιωτικού τους χαρακτήρα (κάλυψη του 10% των αυξήσεων από την αγορά), οι μικρότερες τράπεζες θεωρούνταν από πολλούς καταδικασμένες να απορροφηθούν από τους μεγαλύτερους ομίλους, δεδομένου ότι οι μέτοχοί τους έπρεπε να καλύψουν το 100% των κεφαλαιακών τους αναγκών.
Τελικώς, οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώθηκαν εν μέρει. Η αποκατάσταση των ζημιών από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση του κλάδου σε μόλις τέσσερις συστημικούς ομίλους. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Attica Bank, η οποία κάλυψε με ίδια μέσα τη διόλου αμελητέα αύξηση κεφαλαίου των 400 εκατ. ευρώ και σήμερα αποτελεί τη μόνη τράπεζα που είναι πλήρως ιδιωτική, χωρίς να υπόκειται σε κανενός είδους έλεγχο από την τρόικα.

«Το κεντρικό μας σύνθημα εξ αρχής ήταν ότι δεν κάνουμε την αύξηση για την αύξηση»
σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο Γιάννης Γαμβρίλης, πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της Attica Bank και πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ. «Η αύξηση κεφαλαίου ήταν το μέσο για να μπορέσουμε να μετασχηματίσουμε την τράπεζα σε έναν ευέλικτο οργανισμό που θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει την οικονομία, δίνοντας έμφαση στη ραχοκοκαλιά της, τη μικρομεσαία επιχείρηση» τονίζει ο ίδιος σχετικά.
Οπως εξηγεί, το πλάνο της διοίκησης της Attica Bank κινείται προς τρεις κατευθύνσεις:

Πρώτον
, στην οριστικοποίηση της πολιτικής πιστοδοτήσεων με στόχο την επικέντρωση σε εξωστρεφείς και καινοτόμους κλάδους με προοπτικές ανάπτυξης.

Δεύτερον
, στην εσωτερική αναδιοργάνωση της τράπεζας, με αλλαγή του οργανογράμματος και αξιοποίηση του στελεχικού δυναμικού, ώστε να λειτουργεί πιο αποδοτικά και συγκεντρωτικά, με στόχο να μειωθεί η «απόσταση» που χωρίζει την κεντρική της διοίκηση από τον πελάτη.

Τρίτον
, στην καλύτερη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, με την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνικών μέτρησης και ελέγχου του ρίσκου και με διατήρηση επιθετικής πολιτικής προβλέψεων.
Τι θέση μπορεί να έχει ωστόσο ένα πιστωτικό ίδρυμα με μονοψήφια μερίδια σε ένα περιβάλλον όπου το μέγεθος αποτελεί κρίσιμη συνιστώσα για την εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων από την ελεύθερη αγορά; «Με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχουμε εκπονήσει θα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε την οικονομία» απαντά ο κ. Γαμβρίλης. Οπως εξηγεί, «η ενίσχυση των καταθέσεων, που σήμερα ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, και η επανασύνδεση με τις αγορές θα επιτρέψουν στην τράπεζα να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις».
Ως στόχος στις δανειοδοτήσεις έχει τεθεί ο διπλασιασμός του μεριδίου αγοράς πάνω από το 3%. Στο υπό διαμόρφωση σχέδιο της τράπεζας η στόχευση ως προς τους κλάδους που θα ενισχυθούν έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί. Εμφαση θα δοθεί στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με προοπτικές: γεωργία, τουρισμός, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κατασκευές, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που υπάρχει με τις τεχνικές εταιρείες, δεδομένου ότι βασικός μέτοχος της Attica Bank είναι το ΤΣΜΕΔΕ.

Τα σχέδια για δίκτυο και εργαζομένους
Δεν αποκλείονται εξαγορές συνεταιριστικών τραπεζών

«Το δίκτυό μας θα αναδιοργανωθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας σε εξωστρεφείς νομούς όπου παράγονται προϊόντα με διεθνώς αναγνωρισμένο brand name» σημειώνει ο πρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της Attica Bank.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται κλείσιμο καταστημάτων σε αστικές περιοχές με χαμηλό κύκλο εργασιών και μετεγκατάστασή τους σε περιοχές της επαρχίας όπου υπάρχει ενδιαφέρον για τη χορήγηση δανείων σε νέες αναπτυξιακές δράσεις.
Προς την κατεύθυνση περαιτέρω συγκράτησης του λειτουργικού κόστους ο κ. Γαμβρίλης σημειώνει ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα νέα εθελουσία έξοδος 80-90 ατόμων ώστε ο αριθμός των εργαζομένων να πέσει στους 900.
Εξάλλου ο ίδιος εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλες τράπεζες. «Πάντα υπό το πρίσμα διασφάλισης των συμφερόντων των μετόχων μας είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση» υπογραμμίζει σχετικά ο ίδιος. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι θα ενδιέφερε την Attica Bank η απορρόφηση υγιών συνεταιριστικών τραπεζών με στόχο την αύξηση της παρουσίας στην περιφέρεια. Μέσω των εξαγορών αυτών θα μπορούσε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη του δικτύου της εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων σε πόλεις που εντάσσονται στο στρατηγικό πλάνο της.
Στα άμεσα σχέδια της διοίκησης της Attica Bank είναι και η πρόσληψη νέου διευθύνοντος συμβούλου. «Εχουμε δει περισσότερους από 10 υποψηφίους και πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε την απόφασή μας για τον νέο CEO της Attica Bank» αποκαλύπτει ο ίδιος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ