Ενοπλοι αντάρτες της αντιπολίτευσης στη Συρία σκότωσαν τουλάχιστον 190 αμάχους και συνέλαβαν περισσότερους από 200 ομήρους κοντά στη Λαττάκεια, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Η οργάνωση καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο όπλων σε όλες τις πλευρές στη Συρία και να παραπέμψει το ζήτημα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Η HRW, που φέρνει στο φως τις θηριωδίες που διαπράττει και η αντιπολίτευση στη Συρία, αναφέρει ότι τουλάχιστον 67 από τα θύματα εκτελέστηκαν στυγνά σε επιχείρηση των ανταρτών εναντίον φιλοκυβερνητικών χωριών στα οποία ζουν αλεβίτες. Για τις συνθήκες θανάτου των υπολοίπων δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.
Με τίτλο «Μπορείτε ακόμη να δείτε το αίμα τους: εκτελέσεις, αδιάκριτοι τουφεκισμοί και συλλήψεις ομήρων από δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην περιοχή της Λαττάκειας», η 105σέλιδη έκθεση περιέχει αποδείξεις ότι οι άμαχοι σκοτώθηκαν την πρώτη ημέρα της επιχείρησης, στις 4 Αυγούστου. Οι ένοπλοι συνεχίζουν να κρατούν τους ομήρους που είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Σύμφωνα με την HRW οι δολοφονίες, οι συλλήψεις ομήρων και οι άλλες θηριωδίες συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Τα εγκλήματα αυτά δεν αποτελούν ενέργειες μεμονωμένων ανταρτών», δήλωσε ο Τζο Στορκ, διευθυντής της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή. «Η επιχείρηση αυτή ήταν μια συντονισμένη, σχεδιασμένη επίθεση κατά του άμαχου πληθυσμού σ’ αυτά τα αλεβιτικά χωριά».
Η HRW έχει καταγράψει και εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπράξει οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ στη Συρία.
Τουλάχιστον 20 διαφορετικές ένοπλες ομάδες ανταρτών συμμετείχαν, σύμφωνα με την έκθεση, στην επιχείρηση η οποία είχε τις ονομασίες «Εκστρατεία των απογόνων της Αϊσά, της μάνας των πιστών», «Αντεπίθεση της Μπαρούντα» ή «Επιχείρηση για την απελευθέρωση της ακτής» και διήρκεσε ως τις 18 Αυγούστου. Την χρηματοδότησαν και την σχεδίασαν όμως κυρίως πέντε ομάδες: «Αχράρ αλ-Σαμ» («Ισλαμικό Κίνημα των Ελεύθερων Αντρών του Λεβάντε»), «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε», «Τζαμπάτ αλ-Νούσρα» («Μέτωπο Υποστήριξης του Λαού του Λεβάντε»), «Τζαΐς αλ-Μουχατζιρίν βαλ-Ανσάρ» («Στρατός Αποδήμων και Βοηθών») και «Σουκουόρ αλ-Ιζ» _ όλες ομάδες εισαγόμενων τζιχαντιστών.
Οι αντάρτες της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν τα ξημερώματα της 4ης Αυγούστου, της πρώτης μέρας της γιορτής Εΐντ αλ-Φιτρ που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, σε περισσότερα από 10 χωριά. Ανοιξαν πυρ στο ψαχνό εναντίον των κατοίκων, σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες. Αλλοι αναγκάστηκαν να φύγουν αφήνοντας πίσω τους γέρους ή ανάπηρους συγγενείς τους οποίους βρήκαν σκοτωμένους όταν επέστρεψαν, μετά τις 18 Αυγούστου που οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την περιοχή.
Οι επιζώντες περιέγραψαν στους ερευνητές της HRW ότι είδαν με τα μάτια τους εκτελέσεις και αποκεφαλισμένα ή καμένα πτώματα.
Βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube στις 7 Σεπτεμβρίου δείχνει μερικούς από τους ομήρους που κρατούνται ακόμα από τον Αμπού Σουχάιμπ, τον λίβυο τοπικό ηγέτη της «Τζαΐς αλ-Μουχατζιρίν βαλ-Ανσάρ».

Μια κάτοικος του χωριού Μπαρούντα είπε στους ερευνητές ότι 23 από τους συγγενείς της αγνοούνται και ότι είδε αρκετούς από αυτούς στο βίντεο. «Ο μεγαλύτερος γιος του αδερφού μου, τον οποίο εκτέλεσαν, θα άρχιζε το σχολείο. Είχε δυο γιους, ο ένας έξι ετών και ο άλλος τεσσεράμιση».

Σε άλλες περιπτώσεις, οι αντάρτες εκτέλεσαν όλους τους ενήλικες άντρες της οικογένειας και συνέλαβαν ως ομήρους τις γυναίκες και τα παιδιά. Η HRW καλεί τις χώρες που έχουν επιρροή στις ένοπλες αυτές ομάδες να τις πιέσουν να ελευθερώσουν τους ομήρους.
Η HRW καλεί επίσης τις χώρες μέσω των οποίων διοχετεύονται τα όπλα και τα πυρομαχικά στις ομάδες αυτές της αντιπολίτευσης να πάψουν να παρέχουν την διευκόλυνση αυτή. Καλεί ιδιαιτέρως την Τουρκία να λάβει μέτρα για να κόψει τον δρόμο των ξένων τζιχαντιστών που περνούν μέσω της επικράτειάς της στη Συρία. Μέσω Τουρκίας επίσης διοχετεύονται τα όπλα, τα χρήματα και άλλες προμήθειες προς τους αντάρτες οι οποίοι επιστρέφουν στην Τουρκία για ιατρική περίθαλψη όταν τραυματιστούν.
Η HRW αποκαλύπτει ότι μέρος της χρηματοδότησης της επιχείρησης στη Λαττάκεια προήλθε από άτομα που ζουν στο Κουβέιτ και σε άλλες χώρες του Κόλπου.
Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή της προς τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από τον οποίο ζητά να παραθέσει «τα μέτρα που παίρνει η τουρκική κυβέρνηση για να ασφαλίσει τα σύνορά της εναντίον των στοιχείων που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στη Συρία» καθώς και «τα βήματα που κάνουν οι τουρκικές αρχές για να ερευνήσουν και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη άτομα αναμεμειγμένα σε τέτοια εγκλήματα τα οποία είναι γνωστό ότι δρουν από την Τουρκία ή την χρησιμοποιούν ως δίοδο ανεφοδιασμού».