Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών την ώρα που η συγκέντρωση στον κλάδο έχει οδηγήσει τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στο να ελέγχουν αυτή τη στιγμή το 91% της αγοράς, από περίπου 63% το δ’ τρίμηνο του 2007, αλλά κυρίως το «στοίχημα» των επενδυτών ότι ο κλάδος αποτελεί έναν καλό τρόπο να «παίξει» κανείς το σενάριο του «Grecovery» (της ανάκαμψης, δηλαδή, της ελληνικής οικονομίας), προσέλκυσε κορυφαία hedge funds, οδηγώντας τις μετοχές τους σε κέρδη σχεδόν 50%, την ώρα που οι τιμές των τραπεζικών warrants υπερδιπλασιάστηκαν.

Οι αγοραστές αυτήν την ώρα στο χρηματιστήριο της Αθήνας ενθαρρύνονται και από τη θετική άποψη που εξέφρασε η Paulson & Co. για τον κλάδο και την πεποίθηση ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει τον επόμενο χρόνο, ανέφερε στο Reuters η Μαρία Κανελλοπούλου, αναλύτρια στην Euroxx Χρηματιστηριακή.

Τα επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον θεωρούν τον ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας μια καλή επενδυτική ευκαιρία χάρη στην ανάκαμψη της χώρας ύστερα από εξαετή ύφεση Λόγω της αύξησης των εξαγωγών και της ανάκαμψης του τουριστικού κλάδου, ο αμερικανικός όμιλος hedge funds Paulson & Co αναμένει ότι η παρατεταμένη ύφεση θα φθάσει στο κατώτατο σημείο της φέτος με την οικονομία να αρχίσει να ανακάμπτει το 2014. «Πιστεύουμε ότι η Πειραιώς και η Alpha, δύο τράπεζες στις οποίες έχουμε τοποθετηθεί, είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες και αναμένεται να ανακάμψουν», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Πόλσον. «Έχουν καλή διαχείριση και πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται, κάτι που αναμένεται να ευνοήσει τον τραπεζικό κλάδο», συμπλήρωσε.

Ο δισεκατομμυριούχος κερδοσκόπος επενδυτής Τζον Πόλσον λοιπόν, που πριν από ενάμιση χρόνο, μιλώντας στο Bloomberg, είχε πει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2012, προκαλώντας μάλιστα τη διάλυση της ζώνης του ευρώ και ότι η ελληνική χρεοκοπία θα είναι μεγαλύτερο σοκ για το σύστημα ακόμη και από την χρεοκοπία της Lehman Brothers τώρα αγοράζει ελληνικές τράπεζες, θεωρώντας πως η Ελλάδα, βρίσκεται τώρα σε σημείο καμπής. Ο κ. Πόλσον, που έχει γίνει ευρέως γνωστός για το επιτυχημένο επενδυτικό στοίχημα ενάντια στην αγορά των αμερικανικών προϊόντων από τιτλοποιημένα ενυπόθηκά δάνεια το 2007, ανέφερε στους Financial Times πως «η ελληνική οικονομία βελτιώνεται και αυτό θα πρέπει να ευνοήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο».

Οι δηλώσεις του στους Financial Times έγιναν κεντρικό θέμα ανάλυσης στην πρωινή ζώνη του CNBC για τις αγορές που επικεντρώθηκε στο στοίχημα που αναλαμβάνει ο γνωστό μεγαλοεπενδυτής στην ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα.

Άλλα μεγάλα funds, που επενδύουν στις ελληνικές τράπεζες, είναι, σύμφωνα με τους FT, τα Baupost, Eaglevale, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff, ενώ σε διαπραγματεύσεις αγοράς μετοχών είναι και οι Wellington Capital Group and Fidelity. Είναι μάλιστα τέτοιο το ενδιαφέρον των επενδυτών που τα μεγάλα λόμπι των τραπεζών πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να σκεφτεί την επιτάχυνση της επαναϊδιωτικοποίησης του κλάδου.

«Τα warrants μπορούν να ανταλλαγούν με μετοχές σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο. Όσο νωρίτερα γίνει αυτή η ανταλλαγή , τόσο πιο γρήγορα θα μεταβιβασθεί η ιδιοκτησία των τραπεζών από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα. Θα ήταν καλό να βρεθεί ένας τρόπος να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις» δήλωσε στους «FT» ο οικονομικός διευθυντής της Alpha Bank, Β. Ψάλτης, τονίζοντας ότι «η ζήτηση από πλευράς επενδυτών αυξάνει δυναμικά».

Η μετοχική σύνθεση

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις αγορές των ξένων, στην Alpha Bank οι θεσμικοί επενδυτές ελέγχουν το 51% (44% οι ξένοι και 7% οι Έλληνες) των μετοχών που βρίσκονται ελεύθερες σε κυκλοφορία (πλην δηλαδή αυτών του ΤΧΣ), τα φυσικά και νομικά πρόσωπα το 44%, ενώ το 6% ανήκει στην οικογένεια Κωστόπουλου. Από τους 138.222 μετόχους της Alpha, οι 704 ελέγχουν το 64,34% των μετοχών που είναι διαπραγματεύσιμες, ενώ 418 το 72,96% των παραστατικών τίτλων της (warrants).

Συνολικά οι θεσμικοί ελέγχουν το 62% των warrants (59% οι ξένοι και 3% οι Ελληνες), τα φυσικά και νομικά πρόσωπα το 33%, ενώ το 5% βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Κωστόπουλου. Στην Πειραιώς, οι ξένοι κατέχουν το 15,3% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, έναντι 2,6% των ιδιωτών και 1,1% των ελλήνων θεσμικών, αλλά, αν δεν συνυπολογιστούν οι μετοχές του ΤΧΣ (81%), το ποσοστό τους φθάνει το 80%.