Το ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (Ukip) της Βρετανίας έγινε και πάλι θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της χώρας. Για τους λάθους λόγους βέβαια, καθώς ο – πρώην πια – ευρωβουλευτής του, Γκόντφρι Μπλουμ, αφού αποκάλεσε «βρωμοθήλυκα» όλες τις γυναίκες που παρευρίσκονταν σε εκδήλωση του Ukip στο Λονδίνο, χτύπησε με ένα πολυσέλιδο φυλλάδιο του κόμματος δημοσιογράφο στο… κεφάλι. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος, κάποιο άλλο στέλεχος, ή ακόμη και ο ηγέτης του κόμματος, ο 49χρονος Νάιτζελ Φάρατζ, προκαλούν τον αμήχανο γέλωτα των Βρετανών. Οι οποίοι, παρ’ όλα αυτά, δείχνουν να έλκονται από την παράδοξη συμπεριφορά και ρητορική των μελών του: στις επερχόμενες ευρωεκλογές μπορεί, σύμφωνα με ειδικούς – και με τη βοήθεια μιας πιθανά υψηλής αποχής – να είναι ακόμη και το πρώτο κόμμα.

«Το Ukip έχει σίγουρα γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη στη βρετανική πολιτική. Η ενισχυμένη δύναμή του είναι σαφώς ένας από τους λόγους που ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε να ανακοινώσει ένα πιθανό δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2017, αν κερδίσει στις επόμενες εκλογές» είπε μιλώντας στο «Βήμα» ο Νίκολας Στάρτιν, λέκτορας Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ στη Βρετανία. Και πρόσθεσε: «Το Ukip πιθανώς θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον επόμενο χρόνο, αλλά αμφιβάλλω αν θα έχει πραγματική εκλογική απήχηση στις βουλευτικές εκλογές που μάλλον θα διεξαχθούν το 2015».

Στις τοπικές εκλογές του περασμένου Μαΐου το Ukip τα πήγε ανέλπιστα καλά, αφού ανεδείχθη το τρίτο κόμμα σε ποσοστό ψήφων σε εθνικό επίπεδο –γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως η «μεγαλύτερη άνοδος τέταρτου κόμματος» στη βρετανική πολιτική από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ποιοι τους ψηφίζουν; «Ενα μείγμα απογοητευμένων ψηφοφόρων του Συντηρητικού Κόμματος, εργατών που σε προηγούμενες γενιές ψήφιζαν τους Εργατικούς και ψηφοφόρων που δεν εμπιστεύονται τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα» μας εξήγησε ο Στάρτιν.
Ακρως αμφιλεγόμενα στελέχη φλερτάρουν με τον ναζισμό, επιτίθενται φραστικά στους ομοφυλοφίλους, στους μετανάστες και φυσικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οταν δύο από τις ομιλήτριες που συμμετείχαν σε πρόσφατη εκδήλωση για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ukip, έκαναν αναφορά σε παλαιότερο σχόλιο του Μπλουμ ότι «οι γυναίκες δεν καθαρίζουν καλά πίσω από το ψυγείο» εκείνος φώναξε δυνατά: «Εδώ μέσα είναι γεμάτο βρωμοθήλυκα!».
Λίγο αργότερα, όταν δημοσιογράφος του καναλιού Channel 4 τον ρώτησε γιατί δεν υπάρχουν μαύροι στις φωτογραφίες του φυλλαδίου με το πρόγραμμα του κόμματος, ο Μπλουμ φώναξε: «Τι ρατσιστικό σχόλιο είναι αυτό; Πώς τολμάς; Αυτό που είπες είναι απαίσιο. Διαλέγεις τους ανθρώπους βασιζόμενος στο χρώμα του δέρματός τους. Με αηδιάζεις!». Στη συνέχεια άρπαξε το φυλλάδιο και τον χτύπησε στο κεφάλι.
Στο παρελθόν χρειάστηκε να απολογηθεί για ρατσιστικό σχόλιο αναφορικά με τη βοήθεια της Βρετανίας σε τρίτες χώρες (τις αποκάλεσε «χώρες μπόνγκο – μπόνγκο») καθώς και για την πρότασή του οι μικρές εταιρείες να αποκτήσουν το δικαίωμα να απολύουν γυναίκες υπαλλήλους που μένουν έγκυες.
Ο Μπλουμ, ο οποίος συνεχίζει την πολιτική του καριέρα ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, δεν είναι μοναδική περίπτωση. Τον περασμένο Ιανουάριο υποψήφιος του Ukip χαρακτήρισε το σεξ μεταξύ ομοφύλων «αηδιαστικό», ενώ έγραψε ότι οι γκέι «δεν είναι φυσιολογικοί».
Προκειμένου να αποφύγει παρόμοιες ντροπιαστικές δηλώσεις το Ukip ανακοίνωσε –απολύτως σοβαρά –ότι χρησιμοποίησε ψυχομετρικά τεστ για να αναλύει τις προσωπικότητες και την αξιοπιστία των περισσότερων από 300 στελεχών του που θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες ευρωεκλογές. Αυτό που απέφυγε να αναφέρει, ωστόσο, είναι ότι ο Μπλουμ ήταν μεταξύ των… επιτυχόντων.

Προκλητική ρητορεία

«Χαρίσματα πατσαβούρας!»

«Εχεις χαρίσματα πατσαβούρας και εμφάνιση τραπεζοϋπαλλήλου!» είπε προσβλητικά ο Νάιτζελ Φάρατζ απευθυνόμενος στον βέλγο πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι το 2010, μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Κατά τον Φάρατζ μάλιστα «το Βέλγιο δεν είναι κράτος».
Τα «ορφανά» της Ελλάδας

«Ξέρετε ότι κάθε μέρα (στην Ελλάδα) άνθρωποι κυριολεκτικά αφήνουν τα παιδιά τους στις πόρτες των ελληνορθόδοξων εκκλησιών με σημειώματα στον λαιμό που γράφουν «Δεν μπορούμε να τα θρέψουμε, ούτε να τα φροντίσουμε, πάρτε τα εσείς». Το φαντάζεστε;» έχει δηλώσει ο Φάρατζ για την Ελλάδα του μνημονίου.
Καιάδας για ασθενείς

Ο υποψήφιος του κόμματος Τζέφρι Κλαρκ διεγράφη όταν υποστήριξε ότι πρέπει να γίνονται υποχρεωτικές αμβλώσεις σε έμβρυα με σύνδρομο Ντάουν και δισχιδή ράχη, καθώς αν γεννηθούν θα «αποτελούν τεράστιο βάρος στο κράτος και στις οικογένειές τους». Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να επανεξετάσει την ιατρική περίθαλψη προς τους ηλικιωμένους άνω των 80, καθώς «είναι ιδιαίτερα δαπανηροί για το βρετανικό ΕΣΥ».
Ναζί, φυτά και πειρατές

Ο Αλεξ Γουντ, υποψήφιος στις τοπικές εκλογές, αποβλήθηκε από το κόμμα όταν φωτογραφήθηκε να χαιρετάει ναζιστικά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι προσπάθησε να αρπάξει την κάμερα από την κοπέλα του, η οποία τον φωτογράφισε καθώς προσποιούνταν ότι… έτρωγε ένα φυτό. Σε μια άλλη φωτογραφία ο Γουντ εμφανίστηκε να κρατάει με τα δόντια του ένα μαχαίρι. Η δικαιολογία του ήταν ότι «είχε ντυθεί πειρατής».
Παρέλαση με χιτλερικούς ύμνους

Το Channel 4 υποστήριξε ότι είχε στην κατοχή του μια επιστολή από το 1981, στην οποία εκφράζονταν ανησυχίες για το γεγονός ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε γίνει επιμελητής στο Κολέγιο του Ντάλγουιτς παρ’ ότι ήταν γνωστός για τις «ρατσιστικές και φασιστικές απόψεις του». Οπως αναφερόταν στην επιστολή, ο νεαρός Φάρατζ κάποτε είχε παρελάσει σε ένα ήσυχο χωριό του Σάσεξ κραυγάζοντας τραγούδια της χιτλερικής νεολαίας.
Πολ Τζάκσον, από το Πανεπιστήμιο του Νορθάμπτον
«Κρύβουν τον ρατσισμό στην ντουλάπα τους»

«Η αντιευρωπαϊκή ρητορική και το προσιτό προφίλ του αρχηγού κάνουν το Ukip αρεστό στον κόσμο» είπε στο «Βήμα» ο Πολ Τζάκσον, ειδικός στην Ακροδεξιά και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Νορθάμπτον της Βρετανίας.

Γιατί το εκλογικό σώμα υποστηρίζει το Ukip ενώ τα στελέχη του χλευάζονται για τις δηλώσεις τους;
«Το Ukip είναι δημοφιλές εξαιτίας του λαϊκισμού του, θίγει ζητήματα ταμπού, για τα οποία άλλα κόμματα δεν κάνουν λόγο ή αναφέρονται σε αυτά με πολύ ευγενικό τρόπο. Το προφίλ του ηγέτη του, του Νάιτζελ Φάρατζ, παίζει σημαντικό ρόλο εδώ. Φωτογραφίζεται με ευχαρίστηση να πίνει μπίρες σε κάποια παμπ για να γιορτάσει τις εκλογικές του επιτυχίες και προβάλλεται ως άνθρωπος του λαού. Το κόμμα επίσης επικεντρώνει το μήνυμά του σε ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως η αντιευρωπαϊκή πολιτική και η εχθρότητά του προς τη μετανάστευση. Στη Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρείται ένας πολύ επεμβατικός θεσμός και με το να αντιτίθεται προς αυτόν, το κόμμα απευθύνεται στον λαϊκιστικό πατριωτισμό. Εχει απήχηση γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι οι μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη παίρνουν τις δουλειές των Βρετανών».
Θεωρείται το Ukip ρατσιστικό κόμμα;
«Εξαρτάται με το τι εννοούμε «ρατσιστικό». Δεν είναι ρατσιστικό με την έννοια του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP), το οποίο μέχρι πρόσφατα απαγόρευε τα μη λευκά μέλη στους κόλπους του και ιδρύθηκε και διοικείται από νεοναζιστές. Το Ukip είναι πιο πολύ πατριωτικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα, αλλά καθώς ο ανοιχτός ρατσισμός δεν είναι αποδεκτός στη Βρετανία, δεν θέλει να παρουσιάζεται ως τέτοιο. Ωστόσο πολύς κόσμος, ειδικά στην Αριστερά, σίγουρα χάρηκε όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι «κρύβουν τον ρατσισμό στην ντουλάπα τους»».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ