Ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα ενημέρωσε υπουργούς, ακαδημαϊκούς, διπλωμάτες, τραπεζίτες και επιχειρηματίες ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η πολιτική του Βερολίνου για την Ελλάδα θα είναι ίδια με αυτή που ήταν πριν από τις γερμανικές εκλογές. Η ομιλία του γενειοφόρου κ. Βόλφγκανγκ Ντολτ έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας που διοργάνωσαν την περασμένη Τρίτη ο διεθνής επενδυτής κ. Στ. Ζαββός και ο Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ. Με ύφος λέκτορα που νουθετεί τους φοιτητές, ο πρεσβευτής «προειδοποίησε» πάνω από 400 εκπροσώπους της ελληνικής ελίτ ότι δεν έχει διαπιστώσει να έχει γίνει αρκετή αυτοκριτική για τις πραγματικές αιτίες που εγκλώβισαν την Ελλάδα στην κρίση! Φαίνεται ότι οι γερμανοί διπλωμάτες έχουν υιοθετήσει το ανάρμοστο ύφος που είχαν παλαιότερα οι Αμερικανοί. Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής είναι μονόδρομος, κατέληξε ο κ. Ντολτ. Δεν μπορεί παρά να εκφράζει την επίσημη θέση του γερμανικού κατεστημένου.
Τα πράγματα λοιπόν είναι αρκετά σαφή. Η συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε η Ελλάδα να εξασφαλίζει «πρωτογενές πλεόνασμα», το οποίο θα χρησιμοποιεί για να πληρώνει τόκους. Το κόστος καταβολής τόκων μάλλον θα μειωθεί μέσα από την πτώση των επιτοκίων και την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους που θα παρουσιαστεί ως «μέγιστη παραχώρηση». Η συρρίκνωση του Δημοσίου, το πάγωμα κάθε αύξησης αποδοχών και οι μειώσεις των συντάξεων θα εξασφαλίσουν ότι θα παράγεται «πρωτογενές πλεόνασμα» για να πληρώνονται οι τόκοι. Μπορεί αυτό να ακούγεται «ωραία», αλλά ο διάβολος που κρύβεται στις λεπτομέρειες μας «ενημερώνει» ότι το δόγμα της λιτότητας θα διαλύσει το κοινωνικό κράτος, θα καταρρακώσει τους θεσμούς –Στρατό, Δικαιοσύνη και Αστυνομία –και θα διατηρήσει την οικονομία σε ύφεση. Και η ύφεση θα αυξήσει το σχετικό μέγεθος του χρέους ως προς τον μειούμενο εθνικό πλούτο.
Το χειρότερο είναι ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των πολιτών που θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον συσσωρευμένο τραπεζικό δανεισμό. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί και όταν η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί η ανεργία θα έχει ακόμη περισσότερο αυξηθεί. Παράλληλα, ο εξαγωγικός προσανατολισμός της οικονομίας θα παραμένει στη σφαίρα του φανταστικού. Οι εξαγωγές προϋποθέτουν χαμηλή φορολόγηση και ισχυρή χρηματοδότηση. Στην Ελλάδα οι φόροι θα παραμένουν υψηλοί για να εξυπηρετούν τον στόχο-χίμαιρα των πρωτογενών πλεονασμάτων και η τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα παραμένει ασθενική. Κοντολογίς, το γερμανικό σχέδιο για την Ελλάδα είναι μια τρύπα στο νερό. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι η ελληνική πολιτική δεν μπορεί να «ανακοινώνεται» από τον εκάστοτε κ. Ντολτ. Οτι ο τερματισμός της κρίσης απαιτεί ένα «άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά». Και ότι δεν μπορεί παρά να το τολμήσει.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ