Λίγοι ίσως το γνωρίζουν, αλλά την περίοδο του Μεσοπολέμου η Μύκονος ήταν τόπος εξορίας. Σήμερα, δεκαετίες αργότερα, έχει μετατραπεί σε αγαπημένο προορισμό πλουσίων από όλον τον κόσμο που είναι «καταδικασμένοι» να κάνουν αιωνίως διακοπές. Τούρκοι, Λιβανέζοι, Ινδοί, Γάλλοι, Ελβετoί, Σαουδάραβες και Βραζιλιάνοι έδωσαν τον τόνο και έκλεψαν τη δόξα από τους Ελληνες, οι οποίοι παρακολουθούσαν με δέος έναν άτυπο διαγωνισμό για το ποιος θα ξοδέψει περισσότερα. Ενδεικτικό είναι ότι παρέα Τούρκων σε club του Paradise άνοιξε σε μια βραδιά 293 φιάλες σαμπάνια Moet, η οποία αποτιμάται 80 ευρώ η φιάλη. Οι έλληνες τουρίστες ήταν αισθητά μειωμένοι, αλλά το νησί που εκτός από τους ντόπιους (περίπου 10.000) έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί σε ημερήσια βάση περί τους 70.000 τουρίστες ήταν πάντα γεμάτο.

Ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα στενάζει υπό το βάρος της ύφεσης, το νησί των Κυκλάδων ακολούθησε και εφέτος τη δική του αυτόνομη πορεία. Από τον Μάιο του 2013 ως το τέλος του Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι ο τζίρος του νησιού ξεπέρασε το 1,15 δισ. ευρώ.

Πάνω και από το 1 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς ρεκόρ, η οποία όμως είχε «αδύναμους» μήνες τον Μάιο και τον Ιούνιο λόγω των δύο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.
Στα 1,15 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνεται και η παραοικονομία που έχει περιοριστεί σε περίπου 15%-20% του συνολικού τζίρου.
Στα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων οι πληρότητες τον Μάιο και τον Ιούνιο κινήθηκαν κοντά στο 60%, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ξεπέρασαν το 92%.
Γενικότερα, η αύξηση των κρατήσεων για την εφετινή χρονιά σε σχέση με το 2012 ήταν της τάξεως του 25%. Αναφορικά με τα έσοδα των ξενοδοχειακών μονάδων υπάρχουν δύο κατηγορίες:
Η πρώτη κατηγορία, που είναι και η μεγαλύτερη, αφορά τους επιχειρηματίες οι οποίοι δεν μείωσαν τις τιμές των δωματίων και των παρεχομένων υπηρεσιών. Αυτά τα ξενοδοχεία εκτός από την αύξηση του 25% στις κρατήσεις «απολαμβάνουν» και αύξηση περίπου 15% στα έσοδα.
Η δεύτερη κατηγορία αντιπροσωπεύει ένα μικρότερο ποσοστό ξενοδοχείων, τα οποία επέλεξαν να μειώσουν τις τιμές, με αποτέλεσμα να κινούνται εισπρακτικά στα ίδια επίπεδα με του 2012. Οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Μυκόνου το διάστημα Μάιος – Αύγουστος ανήλθαν σε 224.932 επιβάτες, εκ των οποίων 148.012 από το εξωτερικό (118.566 πέρυσι) και 76.920 από το εσωτερικό (73.094 πέρυσι).
Σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι αφίξεις είναι αυξημένες κατά 17,4%. Μια αύξηση που όπως προκύπτει οφείλεται κυρίως στις αφίξεις του εξωτερικού.
Επίσης το διάστημα Μάιος – Αύγουστος προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Μυκόνου 7.062 αεροσκάφη έναντι 6.080 αεροσκαφών το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Το γεγονός ότι τα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Σαντορίνης είναι τα μοναδικά που έχουν πτήσεις τσάρτερ συνέβαλε στην παραπάνω άνοδο των αφίξεων και αυτό γιατί όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν άλλους νησιωτικούς προορισμούς, όπως Πάρο, Νάξο, Σύρο, Κουφονήσια κ.ά., περνούν από τη Μύκονο.
Αυτό ευνοεί και τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία, αφού οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα πρέπει να κάνουν μίνιμουμ δύο διανυκτερεύσεις στη Μύκονο, μία όταν φθάνουν και μία όταν φεύγουν.
Σχετικά με την κρουαζιέρα, αν και δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες o αριθμός αφίξεων κρουαζιεροπλοίων είναι μικρότερος από πέρυσι –περίπου 110 λιγότερα πλοία -, όμως ο αριθμός των τουριστών που επέλεξαν την κρουαζιέρα και επισκέφθηκαν το νησί τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο εμφάνισε αύξηση κατά 15%.
Αυτό εξηγείται διότι οι εταιρείες δρομολογούν πλέον μεγαλύτερα καράβια, τα οποία φιλοξενούν περισσότερο κόσμο. Τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια που έδεσαν εφέτος στο νησί έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν 2.000-3.000 επιβάτες, σε αντίθεση με τα «μικρά» πλοία των 500-1.000 επιβατών που δεν προσέγγισαν το νησί των ανέμων.
Η Μύκονος συγκαταλέγεται στους 20 πρώτους προορισμούς παγκοσμίως για διακοπές, αλλά οι Μυκονιάτες δεν εφησυχάζουν. Οι επενδύσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και αυτή την περίοδο χτίζεται πεντάστερη ξενοδοχειακή μονάδα στον Τούρλο, το νέο λιμάνι, αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Μνημόνιο στον δήμο
  • Είναι πράγματι ειρωνεία, αλλά στο πλούσιο αυτό νησί ο δήμος δεν έχει πρόσβαση στα διαθέσιμά του και παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα στη σωστή λειτουργία των υποδομών, αλλά και σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών.
  • Και αυτό γιατί ο δήμος μετά τη δικαστική εμπλοκή δύο δημάρχων (του πρώην και του νυν) και τριών υπαλλήλων του, οι οποίοι κατηγορούνται για πλαστές βεβαιώσεις οφειλών και υπεξαίρεση αντίστοιχα, λειτουργεί υπό επιτροπεία.
  • Ειδικότερα, όλες οι εγκρίσεις πληρωμών γίνονται από επίτροπο που εδρεύει στη Σύρο. Δηλαδή άλλος ελέγχει και άλλος εγκρίνει, με αποτέλεσμα να παρατηρείται δυσλειτουργία σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και για να βάλουν βενζίνη τα απορριμματοφόρα χρειάζεται υπογραφή από τη Σύρο.
  • Η εκτελούσα χρέη δημάρχου του νησιού κυρία Ειρήνη Γρυπάρη κάνει ό,τι μπορεί, αλλά ελλείψει χρημάτων οι προσπάθειές της τις περισσότερες φορές δεν έχουν αποτέλεσμα.
  • Η κυρία Γρυπάρη δεν είναι εκλεγμένη δήμαρχος αλλά επειδή ήταν πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος πήρε τη θέση του δημάρχου που έχει παυθεί από τα καθήκοντά του ώσπου να γίνει το δικαστήριο.
  • Και όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός, «όπου φτώχεια και γκρίνια». Αν παρακολουθήσει κανείς τα δημοτικά συμβούλια, μόνο θλίψη θα αποκομίσει, αφού περισσεύουν οι φωνές και οι αντεγκλήσεις.


25.000 επιπλέον τουρίστες από το Gay Parade
Στα τέλη του Αυγούστου πραγματοποιείται στη Μύκονο το Gay Parade. Ομοφυλόφιλοι από κάθε γωνιά της Γης συρρέουν στο νησί που έτσι κι αλλιώς έχει στηρίξει την ανάπτυξή του στην αποδοχή της ομοφυλοφιλικής κοινότητας από τους ντόπιους. Εφέτος οι Μυκονιάτες αναφέρουν πως αυτό που συνέβη με τους gay δεν είχε προηγούμενο.
Η επιθυμία να βρεθούν στο νησί το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου οδήγησε σε υπερπροσφορά που ήταν αδύνατο να καλυφθεί. «Οταν λέγαμε ότι είμαστε κλεισμένοι, μας αντιπρότειναν ακόμη και διπλάσιο τίμημα για να τους εξασφαλίσουμε δωμάτιο» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» γνωστός ξενοδόχος του νησιού. Υπολογίζεται ότι λόγω του Gay Parade «παρήλασαν» από το νησί επιπλέον 25.000 άτομα.
Αυτό φάνηκε στις καταναλώσεις των gay friendly ξενοδοχείων, clubs και εστιατορίων, τα οποία έκαναν χρυσές δουλειές.
Επίσης στην παραλία του Super Paradise το gay friendly club που πρωτολειτούργησε εφέτος με τη σημαία με το ουράνιο τόξο να κυματίζει στον βράχο αποτέλεσε το success story του νησιού για αυτό το καλοκαίρι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ