Ενόψει του Χατζ, του ετήσιου προσκυνήματος στη Μέκκα που αναμένεται να προσελκύσει και φέτος εκατομμύρια πιστούς, η Σαουδική Αραβία παίρνει μέτρα για να αποτρέψει ενδεχόμενη επιδημία MERS, ενός επικίνδυνου ιού που έχει σκοτώσει 58 άτομα στον ένα χρόνο μετά την εμφάνισή του.
Μιλώντας στο συνέδριο ΙDWeek που ασχολείται με τα λοιμώδη νοσήματα και πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο, ο Ζίαντ Μέμις, αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας θα βρίσκονται σε όλες τις εισόδους της χώρας κατά την έναρξη του Χατζ στις 13 Οκτωβρίου.
Οι προσκυνητές θα πρέπει να φορούν μάσκες, είπε, ενώ οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι ασθενείς καλούνται να παραλείψουν το προσκύνημα για φέτος. «Το πρόβλημα είναι ότι [οι πιστοί αυτών των ομάδων] θα έρθουν στο Χατζ όπως και να έχει. Οπότε πρέπει να προσευχηθείτε για μας» είπε ο Μέμις σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο του Science.
Ενόψει του προσκυνήματος στη Μέκκα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις μουσουλμανικές χώρες από τις οποίες αναχωρούν προσκυνητές να ενισχύσουν τα μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης.
Ο κοροναϊός του MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) ανήκει στην ίδια οικογένεια με το SARS και προκαλεί οξεία πνευμονία, συχνά θανατηφόρο.
Από την εμφάνιση του ιού το 2012 έχουν καταγραφεί συνολικά 135 κρούσματα και 58 θάνατοι. Η Σαουδική Αραβία είναι το επίκεντρο της επιδημίας με 117 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 49 θανάτους.
Κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.
Ο τρόπος μετάδοσης του MERS παραμένει άγνωστος. Δεδομένου πάντως ότι προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα, είναι πιθανό ο ιός να μεταδίδεται από τα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος, κάτι που συμβαίνει πιο εύκολα σε συνωστισμένους χώρους.