Η Τουρκία είναι πολύ πιθανόν να υπογράψει συμφωνία για τη συμπαραγωγή ενός πυραυλικού αμυντικού συστήματος με μια κινεζική εταιρεία που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις, επειδή είναι υπέβαλε τη χαμηλότερη προσφορά (ύψους 3,44 δισ. δολαρίων)στο σχετικό διαγωνισμό, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Μουράντ Μπαγιάρ, υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις αμυντικές βιομηχανίες, δήλωσε προς δημοσιογράφους στην Άγκυρα ότι η Τουρκία θα οριστικοποιήσει μέσα σε έξι μήνες τη συμφωνία με την κινεζική εταιρεία China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC).

Οι ΗΠΑ, όπως σημειώνει το Reuters, έχουν εκφράσει «σοβαρή ανησυχία» για το γεγονός ότι η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θα συνεργαστεί με τη CPMIEC, σε βάρος της οποίας έχουν επιβληθεί κυρώσεις επειδή η εταιρεία παραβίασε τα εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και της Συρίας.

Ο Μπαγιάρ δήλωσε πως η Τουρκία ουδεμία πληροφορία μοιράζεται με την Κίνα για τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ και πως, αν προχωρήσει η συμφωνία, σχεδόν όλη η παραγωγή του πυραυλικού συστήματος θα γίνει στην Τουρκία.

Πηγές του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει πως η συνεργασία της Τουρκίας με την Κίνα για το σύστημα μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα συμβατότητας των εξοπλισμών καθώς και ζητήματα ασφαλείας.

Ο Μπαγιάρ δήλωσε πως η προσφορά της CPMIEC ήταν σημαντικά χαμηλότερη απ’ ό,τι οι προσφορές για ανταγωνιστικά συστήματα που έγιναν από ρωσικές, αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Πρόσθεσε πως το γαλλο-ιταλικό σύστημα Eurosam SAMP/T ήρθε δεύτερο και η Raytheon Co, η αμερικανική εταιρεία που κατασκευάζει τους πυραύλους Patriot, ήταν τρίτη. Μια ρωσική προσφορά απορρίφθηκε, δήλωσε ο Μπαγιάρ.