Ένας στους δύο Έλληνες δυσκολεύεται να αγοράζει τα φάρμακά του και ένας στους τρεις αραίωσε τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη στο συνέδριο που διοργάνωσε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με θέμα «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία».
Η έρευνα, η οποία αφορούσε την άποψη των πολιτών για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον κίνδυνο που διατρέχει η Δημόσια Υγεία στην Ελλάδα, δείχνει ότι:
– Το 55,7% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι ανησυχούν για τη δυνατότητά τους να αγοράσουν φάρμακα, ενώ το 28,4% αραίωσε τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράσει φάρμακα.
– Το 91,7% δήλωσε ότι φοβάται την έλλειψη δικαιοσύνης, το 84,4% την ανεργία, το 83,6% τη φτώχεια, το 82,6% την εγκληματικότητα και το 81,4% την αρρώστια.
– Το 60% ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την υγεία του, το 56,9% ότι επηρέασε την ψυχική του υγεία και το 52,6% τις σχέσεις του.
Οι οκτώ στους δέκα (79,7%) που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι είναι αρκετά ενημερωμένοι για θέματα υγείας. Το 76% ενημερώνεται από τον γιατρό, το 53,5% από τον φαρμακοποιό, το 58,8% από Διαδίκτυο, το 25,4% από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το 24% από εφημερίδες. Οι οκτώ στους δέκα (84,6%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από την επάρκεια των πληροφοριών που λαμβάνουν από τον γιατρό, το 69,2% από τον φαρμακοποιό, το 54,4% από το Διαδίκτυο και το 34,2% από τις εφημερίδες.