Ενα νέο φάρμακο που μειώνει την υψηλή χοληστερόλη, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους και άφησε πολλές υποσχέσεις για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Το φάρμακο θα μπορούσε να αποτελέσει στο μέλλον μια εναλλακτική λύση για τις στατίνες, ιδίως για όσους ασθενείς δεν αποκρίνονται καλά σε αυτές.
Η δοκιμή
Ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Κέβιν Φιτζέραλντ της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Alnylam Pharmaceuticals, διεξήγαγε κλινική δοκιμή σε 32 εθελοντές ηλικίας 18 ως 65 ετών.
Μετά τη θεραπεία τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) των ασθενών έπεσαν σημαντικά – ως 57%. Η μείωση της χοληστερόλης ήταν κατά μέσο όρο 40% μεγαλύτερη από εκείνη που επιτεύχθηκε μέσω της χορήγησης εικονικού φαρμάκου (placebo). Συγκριτικά, οι στατίνες επιφέρουν μείωση 36% έως 53% στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.
Το υπό δοκιμή φάρμακο προς το παρόν εισάγεται ενδοφλέβια και έχει προκαλέσει ήπιες ως μέτριες παρενέργειες στην πλειονότητα των ασθενών. Δεν κατεγράφησαν σημαντικές επιπτώσεις στο ήπαρ ούτε φλεγμονές.
H πρωτεΐνη
Το φάρμακο -με την κωδική ονομασία ALN-PCS – βασίζεται στην παρέμβαση RNA (RNA interference). Μικρά τμήματα RNA χρησιμοποιούνται ώστε να αποσιωπήσουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει με φυσικό τρόπο την «κακή» χοληστερόλη. Η κακή χοληστερόλη παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, μειώνοντας τη ροή του αίματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Σύμφωνα με τον δρα Φιτζέραλντ, περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους εμφανίζει σήμερα ανθεκτικότητα στις στατίνες, το κυριότερο φαρμακευτικό όπλο κατά της υψηλής χοληστερόλης. Όπως είπε ο ερευνητής, ειδικά για αυτούς τους ασθενείς το νέο φάρμακο εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο. Προσέθεσε επίσης ότι θα μπορούσε να χορηγείται σε συνδυασμό με τις στατίνες και στους υπόλοιπους ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη. Προηγουμένως, όμως, είναι απαραίτητο να ελεγχθεί σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα των δοκιμών δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «The Lancet».