Ανοιχτός σε «συγκερασμό των προτάσεων» που θα υποβάλλουν τα κόμματα για την αντιμετώπιση του ρατσισμού, εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου στην Βουλή, προαναγγέλλοντας την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Για τον λόγο αυτό ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τα κόμματα τα οποία αποδέχθηκαν να μην γίνει στην αρμόδια επιτροπή η προγραμματισμένη -σε μια ωριαία συνεδρίαση!- συζήτηση επί των προτάσεων νόμου που είχαν καταθέσει προ μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ και από κοινού ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ, όπως και οι τροποποιήσεις του υφιστάμενου πλαισίου (Ν. 927/1979) που είχε προτείνει η ΝΔ «μπλοκάροντας» το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη.

Υπό το φώς των τελευταίων εξελίξεων με την Χρυσή Αυγή, ο κ. Αθανασίου τόνισε σχετικά με την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ότι «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο που να ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα και στην απόφαση – πλαίσιο του Συμβουλίου της Ε.Ε. του 2008» (η ενσωμάτωση της οποίας εκκρεμεί από την πλευρά της Ελλάδας). Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε αντιταχθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη δηλώνοντας ότι επαρκεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, τόνισε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι «να συγκεράσει τις προτάσεις των κομμάτων και εδώ είμαστε να τις επεξεργαστούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το υπό επεξεργασία νομοθέτημα βρίσκεται ήδη στα χέρια ειδική επιτροπής, ενώ στόχος του κ. Αθανασίου είναι να έχει ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου. Μάλιστα το θέμα συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, όπου ετέθη από την πλευρά της αρμόδιας κοινοτικής επιτρόπου κυρίας Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία, πάντως, δήλωσε ικανοποιημένη από την πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει άμεση και πλήρης ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή απόφαση – πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

«Μπορεί να υπάρξει σύνθεση όπου συμφωνούμε», είπε ο κ. Αθανασίου απευθυνόμενος στα κόμματα, ενώ εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Ανδ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «θα μπορούσαμε να συνθέσουμε τις προτάσεις μας και να συμφωνήσουμε». «Η δημοκρατία θέλει συναινέσεις και όχι μαξιμαλισμούς», είπε η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ την συμφωνία του διατύπωσε και ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Β. Καπερνάρος. Αντίθετος εμφανίστηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ι. Γκιόκας λέγοντας ότι η απόφαση-πλαίσιο της Ε.Ε. «εισάγει την θεωρία των δυο άκρων».

Κόντρα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου

Μια αναφορά της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την αντιπαράθεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Η βουλευτής χαρακτήρισε «άκρως προσβλητικό να νομίζει κανείς ότι θα συζητηθούν οι προτάσεις νόμου των κομμάτων κατά του ρατσισμού μέσα σε μια ώρα» και πρόσθεσε: «Ο εκφασισμός της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής δεν προοδεύουν μόνο χάρη σε ναζιστικές οργανώσεις, αλλά πατούν και εδράζονται πάνω σε φασιστικές λογικές και πρακτικές».

Ο κ. Αθανασίου αντέδρασε λέγοντας ότι «ενοχλούν πάρα πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ οι επιτυχίες του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις ΗΠΑ, όπως και άλλες πρωτοβουλίες των θεσμών της Δημοκρατίας».

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής ο κ. Δ. Κουκούτσης επιχείρησε να εμφανίσει το κόμμα του ως «αντισυστημικό» που μάχεται «εναντίον όλων και εναντίον του πολιτικού κατεστημένου». «Εμείς από τον ιό του καθεστώτος δεν θα μολυνθούμε», είπε και εξέφρασε την ελπίδα «να δούμε κάποτε ένα νομοσχέδιο για τον ρατσισμό κατά των Ελλήνων».

Τέλος, η τροπολογία της κυβέρνησης για την διακοπή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων που βαρύνονται με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση παρουσία του καθ’ ύλη αρμοδίου υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη, με την κυρία Κωνσταντοπούλου να δηλώνει ότι το κόμμα της δεν θα δεχθεί αποσπασματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που σχετίζονται με την Χρυσή Αυγή.