Στο ιταλικό Κοινοβούλιο απευθύνεται ο ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, μετά την πολιτική κρίση που προκάλεσε η πρόθεση των πέντε βουλευτών του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (PdL) να παραιτηθούν, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης για τη συνέχιση του έργου της κυβέρνησης. Δεκάδες στελέχη του PDL αψηφούν τον Μπερλουσκόνι και αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Λέτα.
Νωρίτερα, ο ιταλός πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των πέντε βουλευτών του κόμματος του Μπερλουσκόνι.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι αντιμέτωπος με εσωκομματικό «αντάρτικο», καθώς έως και 40 βουλευτές του κόμματος του Λαού της Ελευθερίας, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του PdL, Αντζελίνο Αλφάνο, δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της συνέχισης της κυβέρνησης Λέτα.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι το κόμμα μας σαν σύνολο θα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Λέτα» δήλωσε ο Αλφάνο.
Εάν τελικά ο ιταλός πρωθυπουργός καταφέρει να έχει τη στήριξη ικανού αριθμού βουλευτών του PDL, τότε η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δεν θα κληθεί να λάβει αποφάσεις για την επόμενη ημέρα -όπως αναμένεται να γίνει σε περίπτωση που ο Λέτα δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Ακόμα και αν λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία, αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνησή του θα είναι αρκετά ισχυρή για να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, μία διάσπαση της κεντροδεξιάς βρίσκεται προ των πυλών.
Παρά το «αντάρτικο», ο Καβαλιέρε επιμένει ότι οι βουλευτές του PdL θα πρέπει να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ιταλική κυβέρνηση.
Ο Αλφάνο συναντήθηκε με τον Μπερλουσκόνι στο μέγαρο Γκρατσιόλι, προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση. Όπως, όμως, τονίζει η Repubblica, οι θέσεις των δύο ανδρών διαφέρουν αρκετά.
Φήμες θέλουν τους βουλευτές που θα εγκαταλείψουν το στρατόπεδο Μπερλουσκόνι να φτιάχνουν νέο κόμμα με την ονομασία «Νέα Ιταλία», ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι την ηγεσία των «σκληροπυρηνικών» του κόμματος (το οποίο μετονομάστηκε ξανά σε Forza Italia) θα κληθεί να αναλάβει η Μαρίνα Μπερλουσκόνι.
Αντίθετο στην πολιτική κρίση εμφανίζεται και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Γκουλιέλμο Επιφάνι δήλωσε: «Ο Μπερλουσκόνι ζήτησε την κρίση με τρόπο απαιτητικό, αλλά χάνει».
«Εάν αύριο ένα τμήμα της κεντροδεξιάς δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, αυτό θα είναι ένα γεγονός μεγάλης πολιτικής σημασίας, θετικό πρώτα απ’ όλα για όλη τη χώρα. Θα πρόκειται για το τέλος μιας 20ετίας» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπερλουσκόνι προκάλεσε την κυβερνητική κρίση ως «αντίποινα» για την επικείμενη αποπομπή του από την Γερουσία.
Έχει ανοίξει μέτωπο και με τον ιταλό πρόεδρο, καθώς ακούστηκε σε τηλεφωνική συνομιλία να τον κατηγορεί για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη που οδήγησε σε καταδίκη του.