Ένα μωρό ήλθε στον κόσμο μετά από εφαρμογή στη μητέρα του μιας πρωτοποριακής τεχνικής που «ξυπνά» τις ωοθήκες γυναικών με πολύ πρόωρη εμμηνόπαυση.

Η τεχνική αναπτύχθηκε από γιατρούς στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία και αφορά αφαίρεση των ωοθηκών, «επανενεργοποίησή» τους στο εργαστήριο και στη συνέχεια επανεμφύτευση τμημάτων ωοθηκικού ιστού στο σώμα της γυναίκας.

Γεννητούρια

Η μέθοδος που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» έχει ήδη οδηγήσει στη γέννηση ενός παιδιού ενώ μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται δεύτερα… γεννητούρια.

Η τεχνική εφαρμόστηκε στο πλαίσιο μελέτης σε 27 γυναίκες οι οποίες έχασαν την ικανότητα αναπαραγωγής γύρω στην ηλικία των 30 ετών εξαιτίας πρώιμης ωοθηκικής ανεπάρκειας – το πρόβλημα αυτό επηρεάζει μια στις 100 γυναίκες οι οποίες ουσιαστικά «ξεμένουν» από ωάρια σε πολύ νεαρή ηλικία με αποτέλεσμα να περνούν σε πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες γεννιούνται με πεπερασμένο αριθμό ωαρίων και όσες εμφανίζουν πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια τείνουν είτε να χρησιμοποιούν πολύ γρήγορα το ωοθηκικό απόθεμά τους είτε να γεννιούνται με πολύ λιγότερα ωάρια σε σύγκριση με το φυσιολογικό.

Τα ωάρια δεν είναι πλήρως σχηματισμένα στις ωοθήκες αλλά βρίσκονται σε μορφή ωοθυλακίων – ορισμένα μόνο από αυτά ωριμάζουν κάθε μήνα.

Ενεργοποίηση των ωοθυλακίων

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις ΗΠΑ και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου St Marianna στην Ιαπωνία προσπάθησε να ενεργοποιήσει τα τελευταία λίγα ωοθυλάκια που πιθανώς υπάρχουν στον οργανισμό των γυναικών με πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι επιστήμονες αφαίρεσαν τις ωοθήκες από τις γυναίκες και χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό δύο τεχνικών για να «ξυπνήσουν» τα εν υπνώσει ωοθυλάκια. Αρχικώς έκοψαν τις ωοθήκες σε κομμάτια (η συγκεκριμένη τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν ως θεραπεία για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας). Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα χημικό το οποίο ενισχύει την ανάπτυξη των ωαρίων.

Όταν η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί τα κομμάτια του ωοθηκικού ιστού τοποθετήθηκαν πίσω στον οργανισμό των γυναικών – και συγκεκριμένα στο επάνω μέρος των σαλπίγγων. Οι γυναίκες έλαβαν μετά τη μεταμόσχευση ορμονοθεραπεία.

Ανάπτυξη ωαρίων σε οκτώ γυναίκες

Όπως φάνηκε, μετά τη θεραπεία, τα εναπομείναντα ωοθυλάκια άρχισαν να αναπτύσσονται σε οκτώ γυναίκες. Τα ωάρια που σχηματίστηκαν αφαιρέθηκαν για χρήση σε IVF και μέχρι στιγμής μια γυναίκα έχει αποκτήσει παιδί και μια δεύτερη είναι έγκυος.

Ο καθηγητής Ααρον Χσουές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ανέφερε στο βρετανικό δίκτυο BBC ότι «η μέθοδος χρειάζεται να βελτιωθεί ώστε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής της. Σε κάθε περίπτωση πάντως πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει το 25%-30% των γυναικών και κυρίως γυναίκες με δύο μορφές υπογονιμότητας: όσες έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία (σε περίπτωση που τους έχουν απομείνει κάποια ωοθυλάκια) καθώς και γυναίκες 40 ως 45 ετών με μη φυσιολογικό εμμηνορροϊκό κύκλο».

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα άλλοι ειδικοί τα χαρακτήρισαν ως πολύ υποσχόμενα τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προτού η τεχνική καταστεί ευρέως διαθέσιμη στις γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας.