Την πρόθεσή του να αναβαθμίσει το μοναδικό εργοστάσιο που διαθέτει στην Ελλάδα, στην περιοχή της Κάτω Αχαΐας, ανακοίνωσε ο όμιλος της Frigoglass, που ανήκει στην οικογένεια Δαυίδ.
Το εργοστάσιο είναι ζημιογόνο και συνεισφέρει μόλις 1,5% στις συνολικές πωλήσεις του ομίλου, ο οποίος δραστηριοποιείται στην επαγγελματική ψύξη και στην υαλουργία με 12 παραγωγικές μονάδες σε 11 χώρες.
Το 2009 είχαν αποχωρήσει από το εργοστάσιο 120 εργαζόμενοι με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και οι περίπου 80 εναπομείναντες εργαζόμενοι είχαν υποχρεωθεί σε εκ περιτροπής εργασία (3 ημέρες την εβδομάδα), λόγω περιορισμένων παραγγελιών από την εγχώρια αγορά αλλά και από τις όμορες χώρες.
Οι αναλυτές στοιχημάτιζαν ότι είναι θέμα χρόνου να κλείσει η μονάδα, αλλά τελικά η διοίκηση επέλεξε άλλη λύση:
Θα μετατρέψει το εργοστάσιο στην Ελλάδα σε κέντρο παραγωγής ανταλλακτικών ψυγείων του ομίλου για την Ευρώπη, μεταφέροντας γραμμές παραγωγής από τη Ρουμανία και την Τουρκία. Παράλληλα θα επικεντρωθεί και στην αγορά εξειδικευμένων προϊόντων.

«Με στόχο τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης του εργοστασίου, καθώς και τη διατήρηση του συνόλου των θέσεων εργασίας σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, η Frigoglass προχωρεί σε αναδιάρθρωση της παραγωγικής διαδικασίας του ιστορικού εργοστασίου που διατηρεί στην Κάτω Αχαΐα.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία θα αναλάβει επενδύσεις που σε πρώτη φάση θα είναι ύψους 500.000-800.000 ευρώ και θα συμβάλλουν στην αλλαγή του προσανατολισμού και της δραστηριοποίησης του εργοστασίου»
αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Μετά τις αλλαγές στο εργοστάσιο της Κάτω Αχαΐας θα υπάρχουν οι εξής δραστηριότητες:
  • Παραγωγή ανταλλακτικών για την Ευρώπη (με τη μεταφορά παραγωγής από το εξωτερικό).
  • Κέντρο ανακατασκευής ψυγείων.
  • Γραμμή παραγωγής ψυγείων ανοιχτού τύπου.
Οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και πλέον διασφαλίζεται και η πενθήμερη εργασία.
Η διοίκηση όμως υποστηρίζει ότι για να είναι ανταγωνιστικό το εργοστάσιο θα πρέπει να υπάρξουν μειώσεις μισθών ως και 30%.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέσος μεικτός μισθός με την τριήμερη εργασία ήταν 1.090 ευρώ τον μήνα. Με την πενθήμερη εργασία θα ανέλθει σε 1.830 ευρώ και η πρόθεση της διοίκησης είναι να υποχωρήσει στα 1.300 ευρώ.

«Προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος, το οποίο θα συμβάλει στη διασφάλιση της μακρόχρονης βιωσιμότητας του εργοστασίου, η εταιρεία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το σωματείο των εργαζομένων για την από κοινού κατάρτιση νέου μισθολογικού πλάνου, ανταγωνιστικού των επιπέδων της αγοράς»
αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Από την εταιρεία σχετικά με τη διάσωση της μονάδας αναφέρουν πως σημαντικό ρόλο, εκτός από το πλάνο αναδιάρθρωσης, που είναι βιώσιμο, έπαιξε και η ιστορικότητα της μονάδας, αφού ήταν το πρώτο εργοστάσιο του ομίλου, γι’ αυτό και ο βασικός μέτοχος δεν είχε ενδοιασμούς σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της δραστηριότητας.
Κάποιοι βέβαια επισημαίνουν πως ο όμιλος Δαυίδ μετά την αίτηση πτώχευσης της εταιρείας Κατσέλης και τη διακοπή των γραμμών παραγωγής σε δύο εργοστάσια της Coca-Cola στην Ελλάδα δεν θα «άντεχε» να συνδεθεί το όνομά του με ένα ακόμη «λουκέτο».
Η Frigoglass έχει έδρα την Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για πολυεθνική εταιρεία με παραγωγικές εγκαταστάσεις σε 11 χώρες και 6.500 εργαζομένους.

Στην πελατειακή βάση της Frigoglass περιλαμβάνονται οι εμφιαλωτές της Coca-Cola Company (Coca-Cola Hellenic, the Bottling Investments Group, Coca-Cola Enterprises, Coca-Cola Amatil, Coca-Cola Sabco και πολλοί άλλοι), οι ζυθοποιίες AB InBev, SABMiller, Carlsberg, Heineken, Diageo, Efes, οι εμφιαλωτές της Pepsi, εταιρείες γαλακτοκομικών (Nestle, Danone) κ.ά.

Το 2012 οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 581,2 εκατ. ευρώ (458,8 εκατ. ευρώ από την επαγγελματική ψύξη και 122,4 εκατ. ευρώ από τον κλάδο υαλουργίας), ενισχυμένες σε σχέση με το 2011, όταν είχαν ανέλθει σε 555,2 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και εξόδων αναδιάρθρωσης έφθασαν τα 67 εκατ. ευρώ.
Για το σύνολο της χρήσης του 2013 η διοίκηση του ομίλου εκτιμά άνοδο των πωλήσεων μεταξύ 3%-5%, ενώ κάνει λόγο για σημαντική ενίσχυση του EBITDA, που μεταφράζεται από τους αναλυτές σε αύξηση της τάξεως του 17% σε σχέση με το 2012.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus 1 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus