Η έλλειψη ντόπιας παραγωγής ζωοτροφών και οσπρίων συνιστά το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας, διατροφής αλλά και των καλλιεργούμενων εδαφών μας. Πολλοί από εμάς ζήσαμε μια εποχή όπου στα ξηρικά, μη αρδευόμενα χωράφια του τόπου μας, που αποτελούν και την πλειονότητα (σχεδόν το 70%), εναλλάσσονταν καλλιέργειες σιτηρών και ψυχανθών, όπως οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια κ.ά., εξασφαλίζοντας τα όσπρια με την τόσο υψηλή διατροφική αξία στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας, ενώ αντίστοιχα ο βίκος, τα κουκιά, το τριφύλλι, το λαθούρι κτλ. διασφάλιζαν τις απαραίτητες αζωτούχες ζωοτροφές για την κτηνοτροφία μας. Ολα αυτά όμως άλλαξαν με τη λανθασμένη πολιτική της επιδότησης μόνο των σιτηρών στα ξηρικά χωράφια, γεγονός που οδήγησε στην τεράστια μείωση της καλλιέργειας των ψυχανθών και σε όλες τις δυσάρεστες συνέπειες της μονοκαλλιέργειας. Οσοι αντιταχθήκαμε τότε στην πολιτική αυτή δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε.
- Ολοκληρώσαμε υπουργική απόφαση που περιγράφει για πρώτη φορά όλα τα είδη και τις ποικιλίες των ψυχανθών που μπορούν να καλλιεργηθούν με άριστες αποδόσεις στη χώρα μας.
- Στηρίζουμε διαρκώς τις υγιείς προσπάθειες σύστασης συνεργατικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργειά τους. Ηδη η πρώτη Ομάδα Παραγωγών Ρεβιθιού, η οποία ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τη συσκευασία και τη διακίνηση ρεβιθιού, είναι πραγματικότητα, όπως και οι αντίστοιχοι συνεταιρισμοί για τα φασόλια Πρεσπών, οι ομάδες παραγωγών για τα κατεψυγμένα φασολάκια, μπιζέλια κ.ά.
- Κατοχυρώσαμε συγκεκριμένα είδη εξαιρετικής ποιότητας οσπρίων που καλλιεργούνται στη χώρα μας, όπως φάβα Σαντορίνης, φασόλια Πρεσπών κ.ά., με συγκεκριμένους δείκτες ποιότητας, όπως ΠΟΠ και ΠΓΕ. Διοργανώνουμε σε συνεργασία με παραγωγούς και ομάδες θεματικές γιορτές με τα παραπάνω εξαιρετικής ποιότητας γαστρονομικά προϊόντα τους, εντάσσοντας τις εκδηλώσεις αυτές στον νέο θεσμό των «Θεσμοφορίων» που ξεκίνησε φέτος το ΥΠΑΑΤ με την υποστήριξη και του υπουργείου Τουρισμού.
- Στο πλαίσιο της έρευνας, της καινοτομίας και του ελέγχου προσαρμοστικότητας, ενσωματώνουμε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ένα ψυχανθές στο μείγμα των τριών φυτών, στην επιχειρούμενη αναχλόωση των βοσκοτόπων των νησιών μας, βοηθώντας τους κτηνοτρόφους μας να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζωοτροφές υψηλής ποιότητας, με ουσιαστικά μηδενικό κόστος.
- Προωθούμε την ανακήρυξη του έτους 2014 ως «Ετους Ψυχανθών» προκειμένου το ευρύ κοινό να εξοικειωθεί με τα ψυχανθή, ενώ και η συμμετοχή του ΥπΑΑΤ στη διεθνή έκθεση «Agrotica» θα επικεντρωθεί στα ψυχανθή και θα περιλαμβάνει τη διοργάνωση ενός μεγάλου συνεδρίου με θέμα τα ψυχανθή.
- Αυξήσαμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών για το 2012 κατά 5 ευρώ σε όσους ασχολούνται με την παραγωγή σπόρων ψυχανθών στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της τρέχουσας περιόδου.
Ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ