Στις 27 Σεπτεμβρίου η Google, η εταιρεία που έφερε επανάσταση στο Internet με τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησής της, σβήνει 15 κεράκια στην ψηφιακή της τούρτα. Η εταιρεία «γεννήθηκε» επισήμως στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, αλλά για εμπορικούς λόγους επέλεξε τελικά να γιορτάζει τα γενέθλιά της στις 27 του μήνα. Με την ευκαιρία της επετείου ας ρίξουμε μια ματιά στους σημαντικότερους σταθμούς της εταιρείας, το όνομα της οποίας αποτελεί πλέον λέξη της καθομιλουμένης, και μάλιστα γι’ αυτόν τον λόγο μπήκε ως λήμμα και στα λεξικά.
1995 Ο Λάρι Πέιτζ και ο γεννημένος στη Μόσχα Σεργκέι Μπριν γνωρίζονται στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Ο Λάρι είναι ήδη απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και θέλει να εγγραφεί στη σχολή. Ο Σεργκέι αναλαμβάνει να τον ξεναγήσει στους χώρους της σχολής. Ο αστικός μύθος αναφέρει ότι σε αυτή την πρώτη τους συνάντηση η χημεία μεταξύ τους ήταν πολύ κακή, αφού διαφωνούσαν σχεδόν για κάθε ζήτημα.
1996 Πέιτζ και Μπριν σπουδάζουν στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών και γίνονται στενοί φίλοι. Αποφασίζουν να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους δημιουργώντας μια μηχανή αναζήτησης που την ονομάζουν BackRub. Το BackRub λειτουργεί σε διακομιστές του Στάνφορντ για περισσότερο από έναν χρόνο. Οπως αποδεικνύεται, το εύρος ζώνης που χρησιμοποιεί η μηχανή είναι πολύ μεγάλο για τον διακομιστή του πανεπιστημίου.
1997 Οι δύο συνεργάτες αποφασίζουν να αλλάξουν το όνομα της μηχανής αναζήτησης. Καταλήγουν στο όνομα Google, για την προέλευση του οποίου έχουν γραφτεί πολλά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «googol», η οποία είναι ένας μαθηματικός όρος για τον αριθμό που ξεκινάει με το ψηφίο 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά. Η χρήση του όρου υποδηλώνει τον στόχο των δύο οραματιστών, ο οποίος ήταν η οργάνωση ενός φαινομενικά άπειρου όγκου πληροφοριών στον Παγκόσμιο Ψηφιακό Ιστό.
1998

Αύγουστος

Ο συνιδρυτής της Sun Αντι Μπεχτολσέιμ πείθεται από το όραμα των δύο συνεργατών και τους δίνει μια επιταγή 100.000 δολαρίων για μια οντότητα που δεν υπάρχει ακόμη: την εταιρεία Google Inc.

Σεπτέµβριος

Οπως συνέβη σχεδόν με όλες τις καινοτόμες τεχνολογικές εταιρείες, έτσι και η Google εγκαθίσταται αρχικά σε ένα γκαράζ.

  • Στις 4 Σεπτεμβρίου η Google υποβάλλει αίτηση για ίδρυση στην Καλιφόρνια. Στις 7 Σεπτεμβρίου η εταιρεία γίνεται δεκτή στα μητρώα και στις 15 καταχωρίζεται ο λογότυπός της.
  • Αργότερα οι Πέιτζ και Μπριν ανοίγουν έναν τραπεζικό λογαριασμό για τη νεοϊδρυθείσα εταιρεία, καταθέτουν την επιταγή που είχαν στα χέρια τους και προσλαμβάνουν τον πρώτο τους υπάλληλο, που ήταν φυσικά απόφοιτος… του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Στάνφορντ.
Δεκέµβριος
  • Η πρώτη επιτυχία και ένδειξη ότι η εταιρεία βαδίζει σωστά είναι όταν το δημοφιλές περιοδικό υπολογιστών «PC Magazine» αναφέρει ότι η μηχανή αναζήτησης της Google είναι «ασυνήθιστα αποτελεσματική στην εμφάνιση εξαιρετικά σχετικών αποτελεσμάτων» και τοποθετεί την εταιρεία στο top 100 του 1998.
1999 Η εταιρεία αρχίζει να αναπτύσσεται και τον Ιούνιο επενδυτικά σχήματα προσφέρουν 52 εκατ. δολάρια στην Google θέτοντας τις βάσεις για την έλευση μιας νέας αυτοκρατορίας στον «ηλεκτρονικό» κόσμο.
2000 Τον Ιούνιο ανακοινώνεται το πρώτο ευρετήριο με 1 δισεκατομμύριο διευθύνσεις URL, καθιστώντας την Google τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο.
2001 Τον Ιούλιο παρουσιάζεται μια νέα εφαρμογή, η Αναζήτηση Εικόνων, η οποία προσφέρει με το… «καλημέρα» πρόσβαση σε 250 εκατομμύρια εικόνες. Τον Δεκέμβριο ο αριθμός των διευθύνσεων στο ευρετήριο έχει φθάσει αισίως τα τρία δισεκατομμύρια.
2002 Παρουσιάζεται τον Σεπτέμβριο η υπηρεσία Google News, στην οποία οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε ειδήσεις από 4.000 ειδησεογραφικές πηγές.
2003 Τα μέλη της Εταιρείας Αμερικανικής Διαλέκτου ψηφίζουν τον Ιανουάριο τη λέξη «google» ως την «πιο χρήσιμη» λέξη της χρονιάς για το 2002.
2004 Τον Φεβρουάριο το ευρετήριο αναζήτησης αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια στοιχεία, μεταξύ αυτών 4,28 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες και 880 εκατομμύρια εικόνες. Τον Νοέμβριο το ευρετήριο αριθμεί στοιχεία που ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια.
2005 Τον Φεβρουάριο παρουσιάζεται η πρώτη έκδοση των Χαρτών Google. Τον Απρίλιο οι Χάρτες Google διαθέτουν πλέον δορυφορικές προβολές και οδηγίες. Το Google Local διατίθεται για κινητές συσκευές και περιλαμβάνει κατευθύνσεις για οδηγούς μέσω SMS. Τον Ιούνιο παρουσιάζεται το Google Earth: μια υπηρεσία χαρτογράφησης βασισμένη σε δορυφορικές εικόνες που συνδυάζει τρισδιάστατα κτίρια και εδάφη με δυνατότητες χαρτογράφησης και αναζήτηση στο Google. Στις 27 Σεπτεμβρίου σπάει άλλο ένα ρεκόρ στο ευρετήριο και η εταιρεία αποφασίζει να γιορτάσει το ρεκόρ μεταφέροντας και την ημερομηνία των γενεθλίων της εκείνη την ημέρα. Ετσι από το 2005 και μετά το doodle με την τούρτα γενεθλίων της Google εμφανίζεται στις 27 Σεπτεμβρίου.
Η συνέχεια είναι λίγο – πολύ γνωστή σε όλους: η Google δημιουργεί καθημερινά νέες τεχνολογίες, υπηρεσίες και εφαρμογές, συμμετέχει σε εκατοντάδες ερευνητικά projects και συνεργάζεται με πλήθος μεγάλων και μικρών εταιρειών του χώρου της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών. Εχει εξαγοράσει πολύ μεγάλες εταιρείες, όπως π.χ. η Motorola. Η χρηματιστηριακή αξία της Google εκτιμάται γύρω στα 300 δισ. δολάρια, ενώ τα τελευταία χρόνια οι έρευνες τη φέρνουν στην πρώτη θέση της αναγνωρισιμότητας στον κόσμο της τεχνολογίας, αφήνοντας πίσω της τη Microsoft.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 26 Σεπτεμβρίου 2013

HeliosPlus