Από τησυλλογή των σταφυλιώνμέχρι καιτην εμφιάλωση του κρασιού, οι μαθητές μυούνται στα μυστικά της οινοποίησης και διασκεδάζουν με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Είναι γνωστό ότι κατά τον Σεπτέμβρη –ή «Τρυγητή»- ο τρύγος ξεκινά στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας και ολοκληρώνεται τον Οκτώβρη στις ορεινές περιοχές, καθώς βασική προϋπόθεση για τον τρύγο είναι το σταφύλι να έχει συμπληρώσει τον απαραίτητο βαθμό σακχάρων. Ετσι, για 11ησυνεχόμενη χρονιά μέχρι και τηνΠαρασκευή 1 Νοέμβρη, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τρυγοπάτι», τα πέτρινα πατητήρια στο καταπράσινο πολιτιστικό πάρκο στα Μεσόγεια γεμίζουν με λιλιπούτειους μπόμπιρες και ξυπόλυτους αγρότες που φορούν καπέλα, παίρνουν τα καλαθάκια τους ανά χείρας και επισκέπτονται τουςβιολογικούςαμπελώνες για να φτιάξουν το πιο νόστιμο κρασί.

Η διαδικασία απλή. Αρχικά κουβαλούν με κοφίνια τα φρεσκοκομμένα σταφύλια, τα αδειάζουν στα πατητήρια και αφού βγάλουν τα παπούτσια τους ρίχνονται στη μάχη για την ανάδειξη του πιο μυρωδάτου μούστου. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τογύρισμα της στροφιλιάς και τημεταφορά του μούστου στο βαρέλι. Ο μούστος βράζει και τα παιδιά ανακατεύουν με όλη τους τη δύναμη, ώστε να γίνει καλύτερα η ζύμωση. Στη συνέχεια το παλιό κελάρι ανοίγει την πόρτα του και συστήνει στους μικρούς και τους μεγάλους μαθητές τα μοναδικά εργαλεία του αμπελουργού. Στον ίδιο χώρο οι νέοι μαθαίνουν και για το τελικό στάδιο τηςοινοποίησηςκαιτης εμφιάλωσης.

Ακόμη όμως και αν δεν έχει βάλει στόχο το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο επισκέπτης μπορεί να πάει στο πολιτιστικό πάρκο, έναν τόπο ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, καθώς μοναδικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια λαμβάνουν χώρα. Από τη φροντίδα μικρών ζώων, μέχρι τις βόλτες με τη ζωηρή γαϊδουρίτσα και από το οικογενειακό πάτημα σταφυλιών μέχρι το εργαστήρι μουστοκούλουρων, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν, διασκεδάζοντας. Εναλλακτικά, ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τον περίπατό του, να περιηγηθεί στομουσείο ελληνικής λαογραφίας και να επισκεφτεί την ανοιχτή επισκέψιμη βιβλιοθήκη με τους χιλιάδες τίτλους. Ακόμη, μπορεί να συμμετάσχει σε διάφορα καλλιτεχνικά δημιουργικά εργαστήρια και να επιδοθεί σε ζωγραφική και χορό. Για το τέλος το πικ – νικ μέσα στη φύση αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή, αφού οι πιο ψαγμένοι απλώνουν το τραπεζομάντιλο δίπλα στη λίμνη με τα νούφαρα και απολαμβάνουν το σνακ τους.

*Το πρόγραμμα «Τρυγοπάτι», που διοργανώνει η Χρυσαλίδα απευθύνεται σε μαθητές (από τον Παιδικό Σταθμό μέχρι και το Λύκειο), αλλά και σε φοιτητές. Λόγω μεγάλης συμμετοχής σχολείων, διεξάγονταιδύο προγράμματακαθημερινά διάρκειας 1 ώρας και 15 λεπτών. Περισσότερες πληροφορίες στο politistikoparko.gr