Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ερευνητική αποστολή ξεκίνησε στις ΗΠΑ. Ένα ειδικά διαμορφωμένο αερόπλοιο πέταξε στον ουρανό της Φλόριδας και θα ταξιδέψει ως τις δυτικές ακτές της Καλιφόρνιας. Στη διάρκεια του ταξιδιού το αερόπλοιο θα πραγματοποιήσει ατμοσφαιρικές έρευνες αναζητώντας άγνωστες μορφές ζωής που ζουν σε μεγάλα ύψη.

Πολλαπλή αναζήτηση

Το αερόπλοιο έχει ονομαστεί «Cloud Lab» και θα κινείται σε ύψη 2,5-8 χλμ από την επιφάνεια της Γης. Στο αερόπλοιο έχουν τοποθετηθεί ειδικά όργανα αναζήτησης ζωής τα οποία χρησιμοποιεί η NASA.

Οι ερευνητές που βρίσκονται στο αερόπλοιο θα συλλέγουν δείγματα αέρα από κάθε περιοχή της ατμόσφαιρας στην οποία αυτό θα κινείται. Στόχος τους είναι να εντοπίσουν άγνωστες μέχρι σήμερα μορφές ζωής που ζουν στην ατμόσφαιρα. Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν παράλληλα να βρουν στοιχεία που να φωτίσουν αν και τι είδους ρόλο παίζουν τα βακτήρια στον σχηματισμό των νεφών. Επίσης θα κάνουν μετρήσεις των ποσοτήτων νερού καθώς και της ενέργειας που υπάρχει μέσα σε ένα νέφος προτού εκδηλωθεί μια καταιγίδα που συνοδεύεται από κεραυνούς.

Οι ερευνητές δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι βασιζόμενοι σε αντίστοιχες εξερευνήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στους ωκεανούς για την αναζήτηση μικροβιακών μορφών ζωής. Οι έρευνες αυτές αποκάλυψαν την παρουσία χιλιάδων άγνωστων μικροβίων και το ίδιο ελπίζουν οι επιστήμονες να συμβεί και τώρα.

«Ένα από τα κενά που έχουμε για τα νέφη είναι το πώς δημιουργούνται και μεγαλώνουν οι σταγόνες νερού μέσα σε αυτά αλλά και τι προκαλεί την έξοδοό τους από το εσωτερικό των νεφών. Είναι πολύ ενδιαφέρον να κοιτάξουμε όχι μόνο το πώς η ζωή επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες αλλά και το πώς οι μικροοργανισμοί παίζουν ρόλο στον σχηματισμό των νεφών» αναφέρει η μετεωρολόγος Φελίσιτι Αστον που είναι επικεφαλής της αποστολής. Η Αστον έχει λάβει μέρος σε πολλές κλιματικές ερευνητικές αποστολές και ανάμεσα στα άλλα έχει διατελέσει επικεφαλής της μόνιμης ερευνητικής αποστολής της Βρετανίας στην Ανταρκτική.