• Αναζήτηση
 • Δεν βρίσκει μεθάνιο στον Αρη το Curiosity

  Απογοήτευση έχουν προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της αναζήτησης μεθανίου στον Αρη από το Curiosity. Ο ρομποτικός εξερευνητής δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει μέχρι στιγμής την παρουσία του μεθανίου η παρουσία του οποίου συνδέεται και με την παρουσία της ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Πάντως οι επιστήμονες διατηρούν ακόμη τις ελπίδες τους για τον εντοπισμό του αερίου αφού σειρά μετρήσεων και μελετών τόσο από τη Γη όσο και από τον στόλο των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη έχουν υποδείξει την παρουσία του εκεί.

  Απογοήτευση έχουν προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της αναζήτησης μεθανίου στον Αρη από το Curiosity. Ο ρομποτικός εξερευνητής δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει μέχρι στιγμής την παρουσία του μεθανίου η παρουσία του οποίου συνδέεται με την παρουσία της ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.
  Πάντως οι επιστήμονες διατηρούν ακόμη τις ελπίδες τους για τον εντοπισμό του μεθανίου στον Αρη αφού σειρά μετρήσεων και μελετών τόσο από τη Γη όσο και από τον στόλο των δορυφόρων που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη έχουν υποδείξει την παρουσία του εκεί.

  Το μεθάνιο

  Στη Γη το 95% του μεθανίου παράγεται από μικροοργανισμούς και ζώα. Αν λοιπόν διαπιστωθεί η παρουσία του στον Αρη οι ελπίδες για την παρουσία ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο εκεί θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Ορισμένοι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι ακόμη και αν τελικά εντοπιστεί μεθάνιο στον Κόκκινο Πλανήτη αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι προέρχεται από ζωντανούς οργανισμούς αλλά από άλλες πηγές όπως για παράδειγμα, από την πτώση αστεροειδών ή κομητών στον Αρη ή από γεωλογικές διεργασίες στο εσωτερικό του πλανήτη.

  Δείτε επίσης
  Science
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk