ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)
500 γρ. παστός µπακαλιάρος
3 µέτρια πορτοκάλια, σε φιλέτα
1 µέτριο ξερό κρεµµύδι, σε ροδέλες
2 κ.σ. ελιές χωρίς κουκούτσι, σε ροδέλες
2 κ.σ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
Για τη βινεγκρέτ
80 ml έ.π. ελαιόλαδο
50 ml χυµός πορτοκαλιού
30 ml µηλόξιδο
αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουµε τον µπακαλιάρο σε µερίδες και τον ξεπλένουµε πολύ καλά. Τον βάζουµε σε ένα µεγάλο µπολ µε άφθονο νερό και τον αφήνουµε για 20 ώρες στο ψυγείο. Κατά τη διάρκεια των 20 ωρών αλλάζουµε το νερό τουλάχιστον 3 φορές.
Βάζουµε τον µπακαλιάρο σε µια κατσαρόλα µε κρύο νερό, τόσο όσο να τον καλύπτει, και αφήνουµε να έρθει σε βρασµό. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, σβήνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε µε το καπάκι και τον αφήνουµε 15 λεπτά.
Τον βγάζουµε από την κατσαρόλα και µόλις κρυώσει ελαφρώς, αφαιρούµε τα κόκαλα και τις πέτσες. Βάζουµε τα φιλέτα σε µια πιατέλα.
Γαρνίρουµε περιµετρικά την πιατέλα µε τα φιλέτα πορτοκαλιού και πάνω από τον µπακαλιάρο προσθέτουµε τα κρεµµύδια, τις ελιές και τον µαϊντανό.
Σε ένα σέικερ ή στο multi χτυπάµε τα υλικά της βινεγκρέτ και περιχύνουµε τη σαλάτα.