ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

1 κιλό χοιρινό σπάλα, σε κοµµάτια

1 κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. µαύρο πιπέρι

φλούδα από 1 λεµόνι, ακέρωτο

2 κ.σ. πετιµέζι σύκου (σε ντελικατέσεν και επιλεγµένα παντοπωλεία µε τοπικά προϊόντα)

Για το ρύζι

2 φλ. ρύζι νυχάκι

4 φλ. νερό ή ζωµό (σπιτικό, ψυγείου ή από βιολογικό κύβο)

2 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισµένα και χοντροκοµµένα

2 κ.σ. µαϊντανό, ψιλοκοµµένο

1 κ.γ. αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κρέας

Σε µια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουµε το κρέας, το αλατοπίπερο, τη φλούδα λεµονιού και καλύπτουµε µε νερό ίσα να σκεπάζει τα υλικά. Αφού βράσει για 2 λεπτά, χαµηλώνουµε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουµε µε το καπάκι και συνεχίζουµε το βράσιµο µέχρι να µαλακώσει το κρέας (για περίπου 50 λεπτά). Κατόπιν αφαιρούµε το καπάκι και το αφήνουµε να σιγοµαγειρευτεί µέχρι να εξατµιστεί το νερό και να αρχίσει το κρέας να σοτάρεται στο λίπος του.

Μόλις το κρέας αποκτήσει ροδαλό χρώµα, το βάζουµε σε ένα πιάτο. Επαναφέρουµε την κατσαρόλα στη φωτιά και δυναµώνουµε τη θερµοκρασία. Ρίχνουµε µέσα ½ φλ. νερό και ανακατεύουµε συνεχώς ώστε να ξεκολλήσουν τυχόν κοµµατάκια λίπους από τον πάτο. Προσθέτουµε το πετιµέζι. Βάζουµε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα και το ανακατεύουµε συνεχώς, ώστε η σάλτσα να πάει παντού.

Ρύζι

Βάζουµε το ρύζι σε σουρωτήρι και το ξεπλένουµε κάτω από άφθονο τρεχούµενο νερό µέχρι αυτό να βγαίνει καθαρό. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουµε το νερό (ή τον ζωµό), προσθέτουµε το ρύζι και το αφήνουµε να βράσει για περίπου 10-12 λεπτά. Οταν είναι σχεδόν έτοιµο, προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουµε καλά. Σερβίρουµε το ρύζι µαζί µε το κρέας και τη σάλτσα του.